Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Environment  »  Kiwi u Slavoniji
Kiwi u Slavoniji
By Goran Nikolašević | Published  11/23/2006 | Environment | Unrated
KLIMATSKE PROMJENE SE OSJETE I U HRVATSKOJ
Danas smo suočeni s dva ključna problema zaštite okoliša: uništavanjem ozonskog omotača i klimatskim promjenama.

 

Problem klimatskih promjena vezan je uz učinak staklenika, odnosno povećanu koncentraciju stakleničkih plinova u atmosferi. Najznačajniji staklenički plin je ugljični dioksid (CO2), koji nastaje kao posljedica izgaranja fosilnih goriva. Povećana koncentracija stakleničkih plinova uzrokuje povećanu apsorpciju topline u atmosferi, što dovodi do promjena temperature zraka, količine oborina i ostalih klimatoloških elemenata.

 

Porast godišnjih prosječnih temperatura zraka možemo osjetiti i u Hrvatskoj. Ova je jesen pravi primjer za to. Dnevne temperature u kontinentalnom dijelu su se držale na dvadesetak stupnjeva Celzijusa do sredine studenog, na što je reagirala i sama priroda.

 

Na Petrovoj gori su ovih dana prolistale bukve. Stabla su u tjeranje lista ubacila dio uskladištenih hranjivih tvari i energije, ali ovako neuobičajeno dugačko toplo vrijeme sigurno je uzrokovalo kolanje sokova i tamo gdje ne vidimo lišće. Njezinim je senzorima jasno da dan sada traje jednako dugo kao i krajem veljače, a i sunce je jednakog intenziteta, pa valja požuriti, probuditi se, a ne spavati zimski san. Vjerojatno je da će kod prvog jačeg mraza ovo lišće otpasti.

 

Dokaz tome da se toplinska granica pomiče sve više prema sjeveru je i mogućnost uzgoja tipičnih mediteranskih i tropskih biljaka na samom sjeveru Hrvatske. U okolici Bjelovara je počeo komercijalni uzgoj lavande, dok u Osijeku možemo naći vrlo rodna stabla smokava i kivija, pa čak i palme banane koje stoje vani, na zavjetrenom mjestu.

 

Kivi (aktinidija) i nije naša domaća voćka već mu je pradomovina Kina, a u naše je krajeve stigao tek prije dvadesetak godina. Kako je iz Kine prvo prenesen na Novi Zeland pa tek nakon toga u druge zemlje, prozvali su ga kivi prema istoimenoj ptici s ovog otočja. Kivi još zovu i biljkom vječne mladosti i zdravlja jer sadrži mnogo vitamina, minerala i dosta drugih tvari koje blagotvorno djeluju na ljudski organizam. Tako u 100 grama kivija ima i do 300 miligrama C vitamina, 174 miligrama A vitamina, a tu su i znatne količine vitamina iz grupe B. Osim toga, kivi sadrži i dosta kalcija, željeza, fosfora, magnezija i drugih minerala, a uz to je i vrlo ukusan te ima miris koji podsjeća na jagodu, bananu, trešnju i ananas zajedno. Kivi može izdržati do -10 stupnjeva Celzija, a u mirovanju može preživjeti i na -15 stupnjeva, ali u zavjetrini. Valja također znati da je kivi dvodomna biljka, odnosno da postoje ženske biljke koje daju plod i muške koje ih oprašuju. Stoga na svakih 5-6 posađenih ženskih biljki moramo posaditi jednu mušku biljku. Na jednom ovakvom kompletu moguće je u kontinentalnim uvjetima dobiti 25-30 kilograma zdravih, krupnih plodova. Berba se vrši početkom studenoga, odnosno prije pojave jačih mrazeva.

 


Formated for CROWN by Goran Nikolašević
Distributed by
www.Croatia.org This message is intended for Croatian Associations / Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions/articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know! Or simply...enjoy and spread the word and good vibrations.

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.