Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Events  »  VRHUNSKI MODNI DOŽIVLJAJ U OSIJEKU
 »  Home  »  Entertainment  »  VRHUNSKI MODNI DOŽIVLJAJ U OSIJEKU
 »  Home  »  Culture And Arts  »  VRHUNSKI MODNI DOŽIVLJAJ U OSIJEKU
VRHUNSKI MODNI DOŽIVLJAJ U OSIJEKU
By Goran Nikolašević | Published  11/5/2006 | Events , Entertainment , Culture And Arts | Unrated
VRHUNSKI MODNI DOŽIVLJAJ U OSIJEKU
U OSIJEKU ODRŽAN MODNI SPEKTAKL "FASHION AIRLINES"

Projekt FASHION INCUBATOR pokrenula je 2004. godine skupina mladih entuzijasta koja je počela tražiti najbolji način promocije neafirmiranih modnih dizajnera kroz svježe koncepcijske ideje.

 

Rezultat projekta je izvanredan. U dvije i pol godine postojanja FASHION INCUBATOR je na nacionalnu kulturnu i modnu scenu lansirao više od 25 mladih modnih imena, a odličnom organizacijom i vrlo visokim produkcijskim standardima privukao više od 3000 posjetitelja čime je zauzeo prvo mjesto na društvenoj ljestvici događanja u Osijeku i Slavoniji. Isto tako, putem mnogobrojnih medija (svih nacionalnih televizija, svih nacionalnih dnevnih listova i svih magazina koji se bave modnom i urbanom scenom) FASHION INCUBATOR prikazao je Slavoniju kao moderan centar koji prepoznaje potrebe mladih i pruža im priliku za napredovanje i razvoj te danas s pravom možemo reći kako je postao najveći i najvažniji modno-medijsko-marketinški događaj u istočnoj Hrvatskoj.

 

Nakon tri vrlo uspješne sezone FASHION INCUBATOR je u 2006. godini prerastao modni događaj i postao organizacija koja svojim cjelokupnim djelovanjem i promocijom mladih neafirmiranih modnih umjetnika s područja cijele Republike Hrvatske doprinosi i razvoju modne kulture uopće.

 

Visoki produkcijski standardi i vrlo maštovito smišljeni koncepcijski temelji iz sezone u sezonu upotpunjuju ovaj hrabri kreativni iskorak izvan ustaljenih okvira modnih događanja.

 

Naime, upravo je posebnost FASHION INCUBATORA održavanje svake sezone na drugoj, bilo urbanoj ili povijesnoj lokaciji u Osijeku, krajnje netipičnoj za održavanje modnih revija ( autobusni hangar, galerija unutar bedema osječke Tvrđe, hala napuštene tvornice namještaja, zapušteni dvorac iz 19. stoljeća ) i osmišljavanje cjelovite priče, u kojoj i sami posjetitelji postaju dijelom programa, čime se ovaj događaj potpuno izdvaja od svih tematski sličnih događaja u državi.

 

Za nama je peta sezona dvodnevnog kulturno-modno-promotivnog spektakla koja se pod koncepcijskim nazivom FASHION AIRLINES održala 03. i 04. studenog 2006. godine u prostoru Zračne luke Osijek.

 

Ovoga su vikenda Osijek i Slavonija ponovno doživjeli modnu renesansu. Peti Fashion Incubator je došao pod nazivom Fashion Airlines i u modno nebo nas vodio preko Zračne luke Osijek.

 

Putnička zgrada u Klisi bila je mjesto održavanja najvećega modnoga događaja namijenjenog isključivo promociji mladih i neafirmiranih modnih imena.

 

FASHION AIRLINES je zamišljen tako da slijedi standardnu proceduru ukrcaja na avion i samog leta. Tako su posjetitelji umjesto klasičnih ulaznica imali avionske karte, na ulazu u Zračnu luku prošli su check-in point, preko razglasa su bili obavještavani o letovima (modnim revijama), stjuardese (hostese) su im prije polijetanja (početka programa) pokazale safety instructions, čuo se glas pilota, a za vrijeme leta (trajanja revije) bili su posluženi raznim osvježenjima i grickalicama (catering) te besplatnom štampom.

 

U dva dana, koliko je trajao modni let, bilo je prikazano osam kolekcija ukupno devet mladih autora. To su Adnsrijana Krivdić (25), Tomislav Đurđević (22), Blaženka Mikleušević (27), Sandra Debanić (27), Ivana Sivč alias Grey Ch (21), duo Arty i Barty (Martina Sporiš i Barbara Groš, obje 22 godine), Marija Pazman (22) i Andrija Zidar (23).

 

Kako bi ih ohrabrili mladima su se na letu pridružili i već renomirana domaća imena  Irina Car (Linea Exclusive) te prijašnje pobjednice Fashion Incubatora i sudionice Cro-a-Portera Mura Pehnec i Lidija Vidaković  Yuniku. Svoje su kolekcije na avionskoj modnoj pisti predstavili i inozemni gosti  beogradska dizajnerica Jelena Nikolić te dizajnerski duo Lidija i Leon Jelčić iz Mostara (L&L design) koji su u Zračnu luku doletjeli s novom kolekcijom nakita. O najboljoj je kolekciji pete sezone Fashion Airlinesa odlučivao stručni ocjenjivački žiri u sastavu: art direktor nejvećeg modnog događaja u Hrvatskoj Cro-a-Portera Viktor Drago, modni kritičar Nenad Korkut, renomirani dizajneri Nataša Kos, Zoran Mrvoš i Teo Perić, profesorica na Školi za tekstil, dizajn i primijenjenu umjetnost u Osijeku Jelena Bauer te dizajnerica Lidija Vidaković  Yuniku u ime organizatora.

 

Za sve posjetitelje koji se ne boje letenja u modne visine pripremljen je zanimljiv program. Međunarodna Zračna luka Osijek predvođena direktoricom g. Blankom Strahonja bila je odličan suorganizator i pokazala se kao izvrsno mjesto za ovakva i slična događanja.

 

Nakon leta (revije) kapetan zrakoplova (predstavnik žirija) g. Nenad Korkut je objavio rezultate te proglasio pobjednicu:

 

-          Prije svega, moram reći da smo se ugodno družili ovdje u Osijeku. Nakon dva dana izlaganja, pobijedila je Andrijana Krivdić iz Karlovca. Mlada dizajnerica je ovom pobjedom stekla pravo izlaganja na Cro-a-Porteru.

 

FASHION INCUBATOR postao je zajednički nazivnik za sve one gladne kvalitetnih modnih zbivanja koja se ne uklapaju u ustaljene modne okvire.

 

Andrijana Krivdić

 

Rođena je 1981. godine u Karlovcu. Trenutno je apsolventica na Odsjeku za modni dizajn pri Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Surađivala je na izradi brojnih kostima za plesne skupine te povijesnih kostima za Povijesni muzej u Zagrebu. Do sada je sudjelovala na Fashion Incubatoru  Fashion Factory-ju, modnom natjecanju Modna sirena u Rijeci te natjecanju za najljepšu vjenčanicu Sposa Newa u Puli.

Održala je dvije samostalne modne revije, bila osobni stilist voditeljice Antonije Blaće i ostvarila uspješnu suradnju s kreatorom Robertom Severom i stilistom Nevenom Ciganovićem.

Kolekcija koju je predstavila na Fashion Incubatoru  Fashion Airlinesu inspirirana je zimom, koja u sebi sadrži element igre, što je dočarano iscrtanim detaljima različitih oblika i nijansi tamnih boja.

     
   
How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.