Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Culture And Arts  »  (H) PRED LITOM Izlozba Krunoslava Medjimoreca
(H) PRED LITOM Izlozba Krunoslava Medjimoreca
By Nenad N. Bach | Published  06/13/2006 | Culture And Arts | Unrated
(H) PRED LITOM Izlozba Krunoslava Medjimoreca
Uz izlozbu Krunoslava Medjimoreca u galeriji AZ u Zagrebu

PRED LITOM

K litu - pozdravljaju se Istrani na rastanku, zeleci jedan drugom da se vide i dogodine. A mi se eto pred litom nalazimo s izlozbom Krunoslava Medjimorca koji je u toj iscekujucoj atmosferi ljeta koje ce nas nahraniti novom snagom za ostatak godine priredio jedan mali kolaz svojih ciklusa akvarela i crteza.

Istodobno sa zagrebackom izlozbom Krunoslav Medjimorec izlaze uljne slike u Milanu u sklopu manifestacije "Il duomo incontra l'arte" (Katedrala u susret umjetnosti) u uglednoj galeriji Ars Italica. Onaj koji poznaje kiparstvo Krunoslava Medjimorca, velikog zaljubljenika u kamen i njegovu finu meku obradu, poput Frane Krsinica, tesko ce razumijeti vezu izmedju fine organske forme kipa i koloristicke i crtacke burovitosti, koja prati njegovo slikarstvo. Pa ipak, ta je veza ocita u snaznom emotivnom naboju kojim umjetnik omeksava kamen, u krokijima i akvarelu u kojem s jednakim senzibilitetom hvata osnovne crte lica zena i djevojaka (ciklus Lice zene), razvedenu ili skromnu liniju akta, (Ciklus Aktova), kao sto hvata titraje kristalno cistog zraka u istarskom krajoliku, ili pak vrucinu ljetnog dana, zujanje i mirisanje zemlje, disanje zivota. Ta tesko uhvativa slika, ne dozvoljava slikaru da se zatvori u cvrsto odredjene oblike, vec upravo suprotno: boje bljeskavo izmicu, slika bjezi i pretapa se, pulsira, meka je i topla, mirisava, znojna. Nije cudo da su upravo konji i putene zene umjetnikov najzahvalniji motiv, jer njima izaziva kod gledatelja upravo zeljene asocijacije na miris, toplinu, dahtanje, na neobuzdanu ljepotu, na svijet koji je istodobno najkonkretniji i najneuhvatljiviji, svijet osjecaja, disanja punim plucima, i sirokog pogleda.
Ova je izlozba, koja tematski zahvaca, dakle, nekoliko ciklusa (medju kojima i Ciklus Krajolika duse) tehnicki vezana na krokije i akvarele svojevrsni je autorov dnevnik: on biljezi stanje osjecaja, ostavljajuci otvorenim njihov konacni izgled, komponirajuci krajolike Istre, kao krajolike duse, pustajuci vidljivo da se prozimaju oci i srce, vid i ljubav. Nebitno, dakle, u kojem mediju stvara, Krunoslav Medjimorec istrazuje vlastitu i stvaralacku bit, istrazuje univerzalnu i osobnu razinu ljubavi, hvata ishodiste osobne intuicije u umjetnicke mreze univerzalnog razumijevanja.

Branka HLEVNJAK
How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach & Miro Gavran hosted by Branimir Bilic on Croatian TV 2010
No popular articles found.