Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Culture And Arts  »  (H) PRED LITOM Izlozba Krunoslava Medjimoreca
(H) PRED LITOM Izlozba Krunoslava Medjimoreca
By Nenad N. Bach | Published  06/13/2006 | Culture And Arts | Unrated
(H) PRED LITOM Izlozba Krunoslava Medjimoreca
Uz izlozbu Krunoslava Medjimoreca u galeriji AZ u Zagrebu

PRED LITOM

K litu - pozdravljaju se Istrani na rastanku, zeleci jedan drugom da se vide i dogodine. A mi se eto pred litom nalazimo s izlozbom Krunoslava Medjimorca koji je u toj iscekujucoj atmosferi ljeta koje ce nas nahraniti novom snagom za ostatak godine priredio jedan mali kolaz svojih ciklusa akvarela i crteza.

Istodobno sa zagrebackom izlozbom Krunoslav Medjimorec izlaze uljne slike u Milanu u sklopu manifestacije "Il duomo incontra l'arte" (Katedrala u susret umjetnosti) u uglednoj galeriji Ars Italica. Onaj koji poznaje kiparstvo Krunoslava Medjimorca, velikog zaljubljenika u kamen i njegovu finu meku obradu, poput Frane Krsinica, tesko ce razumijeti vezu izmedju fine organske forme kipa i koloristicke i crtacke burovitosti, koja prati njegovo slikarstvo. Pa ipak, ta je veza ocita u snaznom emotivnom naboju kojim umjetnik omeksava kamen, u krokijima i akvarelu u kojem s jednakim senzibilitetom hvata osnovne crte lica zena i djevojaka (ciklus Lice zene), razvedenu ili skromnu liniju akta, (Ciklus Aktova), kao sto hvata titraje kristalno cistog zraka u istarskom krajoliku, ili pak vrucinu ljetnog dana, zujanje i mirisanje zemlje, disanje zivota. Ta tesko uhvativa slika, ne dozvoljava slikaru da se zatvori u cvrsto odredjene oblike, vec upravo suprotno: boje bljeskavo izmicu, slika bjezi i pretapa se, pulsira, meka je i topla, mirisava, znojna. Nije cudo da su upravo konji i putene zene umjetnikov najzahvalniji motiv, jer njima izaziva kod gledatelja upravo zeljene asocijacije na miris, toplinu, dahtanje, na neobuzdanu ljepotu, na svijet koji je istodobno najkonkretniji i najneuhvatljiviji, svijet osjecaja, disanja punim plucima, i sirokog pogleda.
Ova je izlozba, koja tematski zahvaca, dakle, nekoliko ciklusa (medju kojima i Ciklus Krajolika duse) tehnicki vezana na krokije i akvarele svojevrsni je autorov dnevnik: on biljezi stanje osjecaja, ostavljajuci otvorenim njihov konacni izgled, komponirajuci krajolike Istre, kao krajolike duse, pustajuci vidljivo da se prozimaju oci i srce, vid i ljubav. Nebitno, dakle, u kojem mediju stvara, Krunoslav Medjimorec istrazuje vlastitu i stvaralacku bit, istrazuje univerzalnu i osobnu razinu ljubavi, hvata ishodiste osobne intuicije u umjetnicke mreze univerzalnog razumijevanja.

Branka HLEVNJAK
How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.