Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Community  »  (H) Croatian Chronicle: Klapa Astoria obilježila 15 godina postojanja
(H) Croatian Chronicle: Klapa Astoria obilježila 15 godina postojanja
By Nenad N. Bach | Published  06/14/2006 | Community | Unrated
(H) Croatian Chronicle: Klapa Astoria obilježila 15 godina postojanja

New York- Koncertom u Crkvi "Most Precious Blood" u Astoriji
Klapa Astoria obilježila 15 godina postojanja

Dugotrajni pljesak, pozivi na bis i suze ganua u o ima vjerne publike, bili su kišne ve eri u Astoriji, u subotu trei lipnja najbolji pokazatelja da je njujorška dalmatinska klapa u svojih petnaest godina postojanja dostigla zavidnu razinu kvalitete, ali i respekta, kako publike tako i stru ne glazbene kritike.

Kako je u predstavljanju klape naglasio vl . Robert Zubovi, voditelj hrvatske katoli ke misije u Astoriji pod ijim okriljem djeluje i klapa, ovaj je koncert ujedno i predstavljanje bogatog kulturnog života i stvaralaštva Hrvata u ovoj aktivnoj zajednici. A svojim nastupom te ve eri, lanovi klape su, predvoeni maestrom Sranom Berdoviem dokazali da su, ne samo najkvalitetniji kulturni proizvod ove aktivne njujorške zajednice, ve vjerojatno i jedan od najboljih kulturnih dostignua kojima se mogu pohvaliti Hrvati u iseljeništvu uope.

Mješovita klapa Astoria nastupila je u sastavu Sandra Dragojevi (sopran), Jure Sinov i (bariton), Marin Lazo, Sran Berdovi (tenori), Tomislav Smodlaka, Josip Lacmanovi (basovi). Osim tradicionalnih hrvatskih klapskih pjesama renomiranih autora poput Magdia, Stipišia, Fia i Kraljevia, klapa Astoria izvela je i nekoliko novih skladbi, koje je napisao maestro Bardovi. Svaka skladba nailazila je na odli an prijem kod publike, u kojoj su se, osim lanova hrvatske zajednice, medija i predstavnika diplomacije na elu s generalnim konzulom RH Petrom Ljubi iem, ovaj put našli i razni stru njaci i profesionalci glazbene struke iz cijelog New Yorka. Nakon koncerta od svih njih klapi su stizale samo pohvale i estitke.

U proteklih petnaestak godina djelovanja, klapa Astoria prošla je više zanimljvih faza; mijenjala se postava, u jednom trenutku i ime klape je promijenjeno u klapu Lubin, ali kako je u kratkom pregledu povijesti naglasio Jozo Lackovi; na svu sreu ubrzo je klapi vraeno ima Astoria, koje je ostalo, i na koje su danas svi ponosni. Od samih po etaka rada, klapa i klapsko pjevanje u Astoriji pružali su uto ište i predstavljali poveznicu s rodnim krajem mnogim Hrvatima u New Yorku. U proteklih nekoliko godina klapa je veoma aktivna u svom djelovanju; nakon snimljenog prvog CD-a 2004. godine «Misa dalmatinska», klapa Astoria upravo radi na dovršetku svog drugog nosa a zvuka na kojem e predstaviti kompilaciju dalmatinskih pjesama snimljenih u proteklom periodu.

Zapaženi su i veoma uspješni nastupi klape na NY Festivalu etno glazbe, u Chashema Off Broadway Theater, te u dvorani Golliard Concerts of Steinway. Ubrzo nakon toga klapa je snimila jednosatnu radijsku emisiju za New Sounds na radijskoj postaji WNYE 91.5 FM, koja je u cijelosti bila posveena tradiciji klapskog dalmatinskog pjevanja. Prošle godine klapa Astoria je zabilježila izvrstan uspjeh na svom prvom nastupu u Omišu na Festivalu klapskog pjevanja, gdje joj je dodijeljena Bron ana plaketa u kategoriji novih skladbi. Ove godine takoer putuju u Hrvatsku gdje ih ekaju nastupi po hrvatskim gradovima u sklopu turneje dalmatinskih klapa iz iseljeništva a u organizaciji Hrvatske matice iseljenika.

Vrhunac slavljeni kog koncerta nastupio je kada se klapi pridružio njen umirovljeni lan Radoslav Koštan; koji je svojim recitacijama i još uvijek gromkim i prepoznatljivim tenorom pokazao da iako u mirovini, ne može bez klape, a ni klapa bez njega!

Na kraju koncerta klapi su se pridružili i njeni bivši lanovi koji su ovaj nastup pratili iz publike, a svi zajedno doživjeli su veliki pljesak i ovacije oduševljene publike. Klapi Astorija estitamo 15. roendan i želimo još dugo uspješnih godina; svima nama na radost i ponos!

Formatted for CROWN by Croatian Chronicle

Subscribe to Croatian Chronicle

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach & Miro Gavran hosted by Branimir Bilic on Croatian TV 2010
No popular articles found.