Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Community  »  (H) Croatian Chronicle: Klapa Astoria obilježila 15 godina postojanja
(H) Croatian Chronicle: Klapa Astoria obilježila 15 godina postojanja
By Nenad N. Bach | Published  06/14/2006 | Community | Unrated
(H) Croatian Chronicle: Klapa Astoria obilježila 15 godina postojanja

New York- Koncertom u Crkvi "Most Precious Blood" u Astoriji
Klapa Astoria obilježila 15 godina postojanja

Dugotrajni pljesak, pozivi na bis i suze ganua u o ima vjerne publike, bili su kišne ve eri u Astoriji, u subotu trei lipnja najbolji pokazatelja da je njujorška dalmatinska klapa u svojih petnaest godina postojanja dostigla zavidnu razinu kvalitete, ali i respekta, kako publike tako i stru ne glazbene kritike.

Kako je u predstavljanju klape naglasio vl . Robert Zubovi, voditelj hrvatske katoli ke misije u Astoriji pod ijim okriljem djeluje i klapa, ovaj je koncert ujedno i predstavljanje bogatog kulturnog života i stvaralaštva Hrvata u ovoj aktivnoj zajednici. A svojim nastupom te ve eri, lanovi klape su, predvoeni maestrom Sranom Berdoviem dokazali da su, ne samo najkvalitetniji kulturni proizvod ove aktivne njujorške zajednice, ve vjerojatno i jedan od najboljih kulturnih dostignua kojima se mogu pohvaliti Hrvati u iseljeništvu uope.

Mješovita klapa Astoria nastupila je u sastavu Sandra Dragojevi (sopran), Jure Sinov i (bariton), Marin Lazo, Sran Berdovi (tenori), Tomislav Smodlaka, Josip Lacmanovi (basovi). Osim tradicionalnih hrvatskih klapskih pjesama renomiranih autora poput Magdia, Stipišia, Fia i Kraljevia, klapa Astoria izvela je i nekoliko novih skladbi, koje je napisao maestro Bardovi. Svaka skladba nailazila je na odli an prijem kod publike, u kojoj su se, osim lanova hrvatske zajednice, medija i predstavnika diplomacije na elu s generalnim konzulom RH Petrom Ljubi iem, ovaj put našli i razni stru njaci i profesionalci glazbene struke iz cijelog New Yorka. Nakon koncerta od svih njih klapi su stizale samo pohvale i estitke.

U proteklih petnaestak godina djelovanja, klapa Astoria prošla je više zanimljvih faza; mijenjala se postava, u jednom trenutku i ime klape je promijenjeno u klapu Lubin, ali kako je u kratkom pregledu povijesti naglasio Jozo Lackovi; na svu sreu ubrzo je klapi vraeno ima Astoria, koje je ostalo, i na koje su danas svi ponosni. Od samih po etaka rada, klapa i klapsko pjevanje u Astoriji pružali su uto ište i predstavljali poveznicu s rodnim krajem mnogim Hrvatima u New Yorku. U proteklih nekoliko godina klapa je veoma aktivna u svom djelovanju; nakon snimljenog prvog CD-a 2004. godine «Misa dalmatinska», klapa Astoria upravo radi na dovršetku svog drugog nosa a zvuka na kojem e predstaviti kompilaciju dalmatinskih pjesama snimljenih u proteklom periodu.

Zapaženi su i veoma uspješni nastupi klape na NY Festivalu etno glazbe, u Chashema Off Broadway Theater, te u dvorani Golliard Concerts of Steinway. Ubrzo nakon toga klapa je snimila jednosatnu radijsku emisiju za New Sounds na radijskoj postaji WNYE 91.5 FM, koja je u cijelosti bila posveena tradiciji klapskog dalmatinskog pjevanja. Prošle godine klapa Astoria je zabilježila izvrstan uspjeh na svom prvom nastupu u Omišu na Festivalu klapskog pjevanja, gdje joj je dodijeljena Bron ana plaketa u kategoriji novih skladbi. Ove godine takoer putuju u Hrvatsku gdje ih ekaju nastupi po hrvatskim gradovima u sklopu turneje dalmatinskih klapa iz iseljeništva a u organizaciji Hrvatske matice iseljenika.

Vrhunac slavljeni kog koncerta nastupio je kada se klapi pridružio njen umirovljeni lan Radoslav Koštan; koji je svojim recitacijama i još uvijek gromkim i prepoznatljivim tenorom pokazao da iako u mirovini, ne može bez klape, a ni klapa bez njega!

Na kraju koncerta klapi su se pridružili i njeni bivši lanovi koji su ovaj nastup pratili iz publike, a svi zajedno doživjeli su veliki pljesak i ovacije oduševljene publike. Klapi Astorija estitamo 15. roendan i želimo još dugo uspješnih godina; svima nama na radost i ponos!

Formatted for CROWN by Croatian Chronicle

Subscribe to Croatian Chronicle

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.