Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Sports  »  (H) Greska sudaca se priznaje samo za "odabrane"
(H) Greska sudaca se priznaje samo za "odabrane"
By Nenad N. Bach | Published  08/22/2004 | Sports | Unrated
(H) Greska sudaca se priznaje samo za "odabrane"

 

OI 2004.: SPORTSKI ARBITRAŽNI SUD ODUZEO ZLATO NIJEMCIMA, FIG PRIZNAO POGREŠKU SUDACA
21.08.2004

Sportski arbitražni sud u Lauseanni (CAS) odlucio je prihvatiti žalbu Francuske, Velike Britanije i SAD-a, te njemackoj reprezentaciji u konjickome sportu i njezinoj clanica Bettini Hoy oduzeti zlatne medalje osvojene u eventingu.

CAS je pozitivno riješio žalbu Francuske, Velike Britanije i SAD-a koje su tražile da se njemackoj jahacici Bettini Hoy doda 12 kaznenih bodova zbog pogrešnog polaska u posljednju disciplinu, preskakanje prepona. Hoy je prerano krenula, pa se vratila, odnosno dva puta prešla preko startne linije i zbog toga su joj suci dodali 12 kaznenih bodova. Njemacka se na tu sudacku odluku žalila, Medunarodna konjicka federacija je tu žalbu prihvatila, ali potom su Francuzi, Britanci i Amerikanci citav slucaj predali CAS-u koji je presudio u njihovu korist.

Nakon dodanih 12 bodova Bettini Hoy, zlato u ekipnome natjecanju pripalo je Francuskoj, srebro Velikoj Britaniji, a bronca SAD-u, dok su medalje u pojedinacnoj konkurenciji pripale Britanki Leslie Law (zlato), Amerikanki Kimberly Severson (srebro) i Britanki Philippi Funnell (bronca).

Medunarodna gimnasticka federacija priznala pogrešku sudaca, ali ne mijenja konacan poredak višeboja

Medunarodna gimnasticka federacija je nakon dodatne istrage priznala kako su suci tijekom olimpijskoga višeboja zakinuli korejskoga vježbaca Yang Tae Younga za jednu desetinku, ali bez obzira na ociglednu pogrešku sudaca Yang nece biti proglašen olimpijskim pobjednikom, vec ce zlatna medalja ostati u vlasništvu Amerikanca Paula Hamma.

Yang je, naime, s 57,774 boda osvojio broncanu medalju, iza Hamma s 57,823 i sunarodnjaka Kim Dae Euna s 57,811. Kada bi mu se dodalo oduzetih 0,1 bodova, Yang bi skocio na prvo mjesto sa 57,874 bodova. Pogrešku su napravili suci na rucama koji su pogreškom kao pocetnu ocjenu za Yangovu vježbu uzeli 9,9 umjesto 10.

Prema pravilima FIG-a ne postoji mogucnost pritužbi na sudacke ocjene. One bi trebale biti prihvacene kao konacne i nepromjenjive. Takoder, FIG izražava žaljenje zbog nastale situacije, piše u izjavi FIG-a.

Hina/HRTweb sport (vh)

 

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.