Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Sports  »  (H) Sport okuplja Hrvate sa svih kontinenata
(H) Sport okuplja Hrvate sa svih kontinenata
By Nenad N. Bach | Published  04/23/2005 | Sports | Unrated
(H) Sport okuplja Hrvate sa svih kontinenata

 

Sport okuplja Hrvate sa svih kontinenata

 

www.zadar2006.com
 

Grad Zadar bit ce od 15. do 21. srpnja 2006. godine domacin prvih Hrvatskih svjetskih igara. Ideja se rodila 2002. godine, a cilj joj je kroz sportske igre okupiti Hrvate sa svih kontinenata i ojacati njihove veze s domovinom.
"Nasa je zelja da okupimo preko tisucu sportasa iz inozemstva i Hrvatske. Za ocekivati je da ce biti prijava iz oko dvadesetak zemalja, sa svih kontinenata", izjavio nam je Jure Strika, ravnatelj Igara. "U ovom trenutku vec imamo prijave sa cetiri razlicita kontinenta. Jako nas vesele prijave iz Venezuele i Perua i daju nam potvrdu da ovaj projekt jednostavno mora uspjeti. Sigurno je da ce SAD, Kanada, Australija i Njemacka biti najmnogobrojnije delegacije."
Organizator igara, Hrvatski svjetski kongres vec je najavio mocna pokroviteljstva Vlade Republike Hrvatske, Grada Zadra, Zupanije zadarske, Nadbiskupije zadarske, Hrvatske matice iseljenika i supokroviteljstva Hrvatskoga olimpijskog odbora. Zelja organizatora je da se kroz Igre promoviraju bogatstvo hrvatskoga nacionalnog bica, grad i zupanija domacina, hrvatski turizam, ali i sport kao oblik zdravog zivota.
"Logicno bi bilo da se Igre odrze svake tri do cetiri godine. Upravo zbog Svjetskog prvenstva u nogometu sljedece godine odlucili smo se da termin prvig Igara bude od 15. do 21. srpnja 2006. To je tocno tjedan dana nakon zavrsetka SP. Vjerujemo da ce mnogo sudionika upravo spojiti ove dvije stvari, jer se ne dolazi bas svake godine u Hrvatsku iz udaljenih zemalja."
Natjecanja su predviĆ°ena u 17 ljetnih disciplina (atletika, badminton, bocanje, judo, karate, kosarka, kosarka-hakl, nogomet, nogomet na pijesku, mali nogomet, odbojka, odbojka na pijesku, plivanje, rukomet, stolni tenis, taekwondo i tenis) u razdoblju od tjedan dana nakon svecanog otvorenja u samom sredistu Zadra. Sama pomisao o vise od tisucu sportasa pod razlicitim zastavama u centru povijesnoga grada Zadra, djeluje spektakularno.
"U Zadru je pet osoba koji se brinu za realizaciju projekta. U pojedinim drzavama imamo osobe koje se brinu za promidzbu kao i medijske pokrovitelje, no isto tako drzimo da svaki pojedinac moze biti najbolji veleposlanik Igara u svom okruzenju i upoznati svoje prijatelje s Igrama. Vazno je naglasiti da se sve prijave vrse pojedinacno, neovisno o sportskim klubovima i kulturnim udrugama po svijetu. Dakle, sudjelovati moze svatko, pod uvjetom da ima hrvatske korjene i da je stariji od 16 godina", napominje gospodin Strika.
Natjecanja ce teci na nacin da ce se jedna domaca hrvatska selekcija sportasa natjecati protiv selekcija drzava iz kojih dolaze hrvatski sportasi (Argentina, Njemacka, Ā©vedska, Australija, Kanada, SAD...) i nacionalne selekcije Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Zanimljivo je da ce se smjestaj za sportase organizirati u Sportskom selu, koje ce po uzoru na Olimpijsko selo tijekom Olimpijskih igara, predstavljati mjesto gdje ce se sportasi upoznavati, druziti i spremati za natjecanja.
"Prijava se iskljucivo moze izvrsiti putem interneta na nasim sluzbenim stranicama www.zadar2006.com. Postoje cetiri razlicite kategorije za sudjelovanje: sportasi, suci, predstavnici i volonteri. Bitno je procitati pravila sudjelovanja prije same prijave. Sve prijave se rade pojedinacno, bez obzira na ekipne sportove. Upravo zato apeliramo na predstavnike klubova da motiviraju svoje clanove na sudjelovanje i da predstave drzavu u kojoj zive. Ovim putem posebno zelimo pozvati sportase na sveucilistima da se takoĆ°er prikljuce."
Mnogim Hrvatima sa svih kontinenata ovo bi mogla biti idealna prilika da provedu vrijeme u domovini, povecaju broj poznanstava, informacija, povezu se s ljudima unutar i izvan Hrvatske i usput sudjeluju u zanimljivoj sportskoj i turistickoj manifestaciji.
www.zadar2006.com

Izvor: sportnet.hr.

Croatian World Games - Zadar 2006

North American promo tour

Find our information booth in following cities:

Pittsburgh PA / April 23rd 2005
New York NY / April 24th 2005
London ON / April 29th 2005
Ottawa ON / April 30th 2005
Toronto & Mississauga ON / May 1st 2005
Vancouver BC / May 4th 2005
San Jose CA / May 6th 2005
Los Angeles CA / May 7th 2005

For details visit the official Games website:

www.zadar2006.com

 

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
  1. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  2. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. Violi Calvert: Nenad Bach in China to be interviewed by China Radio International
  5. Potres u Zagrebu - Earthquake in Zagreb, Croatia 28 listopad 2006 u 16:15 3.7 on a Richter
No popular articles found.