Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Religion  »  (H) Papa visit Hrvatska Radiotelevizija
(H) Papa visit Hrvatska Radiotelevizija
By Nenad N. Bach | Published  06/8/2003 | Religion | Unrated
(H) Papa visit Hrvatska Radiotelevizija

 

Papa visit - Hrvatska RadiotelevizijaProgram

 

 

Povodom trećeg posjeta Svetoga Oca Hrvatskoj Hrvatski će radio izravno prenositi SVEČANI DOČEK i OPROŠTAJNU CEREMONIJU.

Uz to, HR nudi slušateljima i IZRAVNE PRIJENOSE SVIH GLAVNIH DOGAĐAJA tijekom Papinog boravka u Hrvatskoj te prigodni program, obogaćen adekvatnom glazbom, koji će biti emitiran neposredno prije i nakon svakog pojedinog događaja, i uključivati javljanja reportera s lica mjesta te komentare i razgovore u studiju vezane uz Papin posjet toga dana.

U svim GLAVNIM INFORMATIVNIM EMISIJAMA bit će svakodnevno emitirani izvještaji o aktualnim događajima vezanima za Papin posjet, a nakon Kronike dana, u 22.30, svakoga dana tijekom njegova posjeta emitirat će se SAŽECI ZBIVANJA toga dana, u trajanju od pola sata. 

Nadalje, već prije 3-4 tjedna HR je počeo emitirati prigodne emisije, nedjeljom od 15:30. To su PRIKAZI GRADOVA KOJE ĆE POSJETITI PAPA i priprema koje se u njima odvijaju, kako bi se dobio "lokalni štih", (dakle, i crkvene i svjetovne zanimljivosti vezane uz temu).

Ponedjeljcima od 9:03 do 10 emitira se stalna emisija SUSRET U DIJALOGU, koja se bavi vjerskim temama, a posljednjih nekoliko tjedana tematizira Papine poruke, izrečene tijekom njegovih prošlih posjeta našoj zemlji. Tijekom njegova boravka ovdje, emisija će se baviti, naravno, aktualnim Papinim riječima i porukama.

Za Papin dolazak na poseban se način pripremila i Redakcija klasične glazbe HR-a: naime, sve ekipe i lokalni centri, posebice oni u gradovima koje će Ivan Pavao II posjetiti, snimili su autentične glazbene materijale: marijanske pjesme, i neke crkvene himne, u programu će se, primjerice, puštati prije i iza mise: između ostalog, tu su snimke Katedralnog zbora iz Đakova, Katedralnog zbora iz Rijeke, Crkvenog zbora iz Korčule, Crkvenog zbora iz Strizivojne, Zbora Josipa Radnika iz Osijeka, zatim, zagrebačkih orguljaša, itd. Sve je to snimljeno na ŠEST ALBUMA HRVATSKIH PUČKIH CRKVENIH PJESAMA KOJE ĆE HRVATSKI RADIO POKLONITI PAPI, na kojima je oko 420 minuta glazbe: marijanskih, božićnih, pasionskih i uskrsnih pjesama, (djelomice obrađenih) kompozicija nastalih na tradiciji, i ti su albumi, po mnogim kriterijima, jedinstven materijal u ovom dijelu Europe. Najzastupljenija je glazba iz krajeva koje će Papa posjetiti (primjerice, tri su albuma posvećena Slavoniji, tu su zatim tzv. Dubrovački album, Zadarski album s 33 pjesme /staro glagoljaško pjevanje/, te, također dominantno glagoljaški, Riječki album), no ti će albumi s vremenom biti dopunjeni i glazbom iz ostalih hrvatskihkrajeva.


http://www.hrt.hr/papa2003/ 

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.