Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Religion  »  (H) Ljubav nadmasuje granice medu ljudima, pa i religijama
(H) Ljubav nadmasuje granice medu ljudima, pa i religijama
By Nenad N. Bach | Published  06/22/2003 | Religion | Unrated
(H) Ljubav nadmasuje granice medu ljudima, pa i religijamaLJUBITE JEDNI DRUGE KAO ŠTO SAM JA VAS LJUBIO 

Prof. dr. sc. Marijan Jurcevic, op.

(Iv 15, 9-17) 

6. USKRSNA NEDJELJA 

Ljubiti? Da. Ali što to sve znaci? Svi nekoga ljubimo. Da li to znaci ostvarivanje Isusovog zahtjeva i zahtjeva same ljudske naravi? I u ovome se pokazuje stanje naše ljudske naravi. Ceznemo za ljubavlju i s mukom ju ostvarujemo. Covjecanstvu najviše nedostaje ljubavi. S druge strane kad ne bi nedostajalo ljubavi ne bi nam ništa nedostajalo. Radi manjka ljubavi nedostaju nam i druge stvari. Materijalija u svijetu ima dovoljno, ali zato što nema ljubavi, nema ni kruha ni hrane za sve ljude. 

Lijecenje covjecanstva Isus izvodi kroz ljubav. On je donosilac i glasnik ljubavi. Samo ljubav može preporoditi covjekovo srce. Covjek covjeka treba kao brata, a poslije se izrodi u neprijatelja. Neprijateljstvo je ocito covjeku neprirodno i protiv samoga njega. To je posljedica nekog iskonskog promašaja unutar covjecanstva. Svi smo inficirani razdvojenošcu u sebi, bolešcu bratstva i prijateljstva, mukom humanog rada, pa i problematikom unutar braka. Sve bi ovo trebalo biti harmonicno, i svi za tim ceznu, a ipak ne uspijevaju. Covjek toga treba postati svjestan. 

Ljubav je božanski dar koji je ponuden svakom covjeku, a na nama je da li ga prihvacamo ili se blokiramo. Koliko god ljudi žudili za ljubavlju ipak se straše ljubavi. Osobito se straše ljubavi koja se predaje drugima. Isus uci svoje ucenike ljubavi koja se prenosi na druge. To je ljubav predavanja i umiranja za druge. 

Ljubav kakvu daje Isus jest stvarnost koja nadmašuje granice medu ljudima, ideologijama, pa i religijama. Ljubavi je protivna svaka suprotstavljenost, osobito iskljucivost. 

Isusova ljubav nije neki sentiment. Ona je dinamika, ili receno tehnickim rjecnikom, ljubav je božanska energija koja unosi u ljude i svemir harmoniju i ispunjenje. 

Uza sve što se opredijele za isti cilj, taj cilj ipak ostaje neostvariv ako medu ljudima nema ljubavi. Tako je u svijetu, tako je i u kršcanstvu, odnosno Crkvi. Bez ljubavi, osobito je neostvariv kršcanski cilj. Nema preobraženja svijeta bez unutarnje i istinske ljubavi. Ljubav je božanska vatra koja preobražava ljudske duše. 

Više puta i na više nacina Isus upozorava svoje sljedbenike da je bit njegova života i njegove poruke ljubav. To se vidi iz svakog Isusovog cina. Tko je imao ili tražio ljubav taj je razumio Isusovu poruku. Tko je povjerovao ljubavi taj je pošao za Isusom. Zato bi se moglo reci da je dogma Isusovog propovijedanja ljubav. To osobito istice apostol Ivan. 

Ima nešto što je bitno za razumijevanje ljubavi kakvu naviješta Isus. To je ljubav koja ukljucuje žrtvovanje i predanje. Ljubav koja iskljucuje predanje više je ljubav samoga sebe nego li život za druge. Isusovo životno dogadanje jest dogadanje ljubavi. On nije trebao govoriti da navijesti ljubav, makar je to cinio, nego je ljubio i njegova ljubav je bila prepoznatljiva. Evo metodologije kako naviještati Isusov put spasenja. Istinski ljubiti. 

Isus objavljuje i naviješta novo lice Božje i ljudsko. Bog je Bog ljubav, a covjek je slika Božja po ljubavi. Samo covjek koji ljubi pokazuje se kao slika Božja. Iz toga poslije teku “dobra djela”. Bez srca ljubavi nema dobrih djela. 

Cesto puta unutar kršcanskih zajednica nastaju razmirice i razilaženja radi nesporazuma o sporednim stvarima i time se zaboravlja na bitnost. Ljubav je iznad svih neslaganja. Ovoga bi trebale postati svjesne sve Crkve, ako žele ostati Kristove Crkve. 

Uskrsli Krist se “ukazuje” i doživljava samo u zajednicama koje se okupljaju u ljubavi. Razlicitost zajednica nije protivnost kršcanstvu, ali jest nedostatak ljubavi. Kad nema ljubavi tada se zajednice ne dopunjavaju nego suprotstavljaju. U zajednicama koje nisu prožete ljubavlju kao da se uskrsnuce nije ni dogodilo. 

Ljubav oslobada od svake sputanosti. Ona je osloboditeljica. Ljubav se nicega ne straši. Nitko joj ne može uskratiti da se daruje. Sjetimo se samo primjera jednog sv. Pavla ili jednog sv. Augustina. Veliki Augustin kad je bio prosvijecen ljubavlju nadmašio je tada sva svoja dotadašnja razmišljanja. Doživio je unutarnju slobodu i kraj svojim lutanjima. 

Jedna jedina Isusova zapovijed jest: “ljubite jedni druge!” U ovoj zapovijedi ispunjeni su svi proroci i svi zakoni. 

Fr. Marijan Jurcevic, o.p.

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach & Miro Gavran hosted by Branimir Bilic on Croatian TV 2010
No popular articles found.