Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Religion  »  (H) Kardinal Puljic posvetio misiju u Astoriji, New Yorku, blazenim Ivanom Merzom
(H) Kardinal Puljic posvetio misiju u Astoriji, New Yorku, blazenim Ivanom Merzom
By Nenad N. Bach | Published  05/18/2006 | Religion | Unrated
(H) Kardinal Puljic posvetio misiju u Astoriji, New Yorku, blazenim Ivanom Merzom

 

Tijekom velike proslave 35. godiĆĄnjice Hrvatske katoličke misije

KARDINAL PULJIĆ MISIJU U ASTORIJI POSVETIO

BLAĆœENIKU IVANU MERZU

Premda jedna od mlađih po nastanku, Hrvatska  katolička misija u Astoriji, pokazala se i tijekom svečane proslave svoje 35. godisnjice postojanja,  kao jedna od najaktivnijih i najorganiziranijih  hrvatskih zajednica na sjevernoameričkom kontinentu.

SrediĆĄnja proslava ove značajne obljetnice odrzana je posljednjeg dana mjeseca travnja,

u prisustvu  visokog gosta kardinala Vrhbosanske nadbiskupije, uzoritog Vinka Puljića, te cijelog niza specijalnih gostiju iz cijele zemlje kao i iz domovine. Ali najviĆĄe o samoj Misiji i njenom radu govori veliki odaziv njenih članova i Hrvata s cijelog područja New Yorka, kojih se gotovo tisuću okupilo na ovoj proslavi.

Proslava 35. godina postojanja Hrvatske katoličke misije, koja se okuplja u Crkvi Most Precious Blood u Astoriji, započela je memorijalnim koncertom Ivana Merza. Pred gotovo tisuću vjernika koji su se okupili na svečanoj svetoj Misi, koncert pod ravnanjem maestra Drage Bubala odrzali su članovi Američke vojne akademije West Point St. Raphael Wind Cappella,  koji su izveli djela Joachima Raffa, te hrvatskog kompozitora Borisa Papandopula, čija se stota obljetnica rođenja slavi ove godine.

Svečanu svetu Misu u čast hrvatskog blaĆŸenika  Ivana Merza,  čije će ime ova misija ubuduće nositi, predvodio je kardinal Puljić u zajedniĆĄtvu sa sadaĆĄnjim svećenikom vlč. Robertom Zubovićem, te svećenicima koji su u proĆĄlosti pastoralno djelovali u Astoriji: fra Petar Runje, vlč. Anton Zec i vlč. Anton Bozanić. SluĆŸenju misnog slavlja pridruĆŸili su se i ostali hrvatski svećenici sa područja New Yorka i New Jerseya – fra Ivica Majstorović, ĆŸupnik hrvatske Crkve s. Ćirila i Metoda na Manhattanu te vlč. Giordano Belanich, voditelj hrvatske katoličke misije u Fairview, New Jersey.  Na početku Mise Kardinala je u ime Zajednice pozdravila Mirjam Busanić, članica Misije od njenih prvih dana, a kardinal je zatim pozdravio sve prisutne, a posebice svećenike koji su gradili ovu Zajednicu. 'Blagoslovit ćemo lik Bl. Ivana Merza, neka bude primjer ovoj Zajednici te vas u tom duhu pozivam da se ujedinimo u molitvi.' Uslijedio je obred blagoslivljanja slike Ivana Merza.

Kardinal Vinko Puljić u homiliji je rekao da i njegov svećenički poziv traje otprilike koliko i Hrvatska katolička misija u Astoriji. 'Svećenici su ovdje euharistiju slavili, da bi njome izgrađivali vjeru. Srce luta krajevima odakle smo dosli, ovamo ste donijeli dusu i korijenje, ono po čemu smo prepoznatljivi. I na Isusovom krizu pise: Isus Nazarećanin. Tako ste i vi prenijeli identitet svoga kraja, te ovoj novoj domovini donijeli bogatstvo vjere i kulture' – rekao je Kardinal te je prizvao Bozji blagoslov na sve one koji su sijali riječ Bozju i svima onima koji su im u tome pomagali. Na kraju je dodao: 'Raduje me vidjeti vas u ovolikom broju, ali neću lagati, draze bi mi bilo vidjeti vas doma'.  

Tijekom svečane Sv. Mise pjevala se poznata Hrvatska Misa don Ć me Marovića, kapelnika Splitske Katedrale. Misa je skladana za soliste, mučki ansambl, mjesoviti zbor, orgulje i orkestar, te je praizvedena tijekom posjete Sv. Oca Ivana Pavla II Splitu 1998. godine. Nastupili su Hrvatski Zbor u New Yorku (novi pjevački sastav od 50-tak članova kojeg je okupio zupnik don Robert Zubović), Klapa Astoria, Radoslav Kostan i don Robert Zubović kao solisti, a uz pratnju puhačkog orkestra "St. Raphael Cappella". Nastupio je i Zbor mladih pod ravnanjem Viviane Knapić, a kojeg je uvjezbavao i Ivo Gasparović iz Hrvatske.

Nakon svete Mise brojni odrzan je domjenak u satoru postavljenom u dvoristu crkve Most Precious Blood. Bila je to prigoda za prisjećanje brojnih dogodovstina iz bogate povijesti hrvatske zajednice. Svečanost je nastavljena kulturno-umjetničkim programom u dvorani skole Most Precious Blood. Nastupile su folklorne skupine koje djeluju pri HKM Bl. Ivana Merza: Hrvatska Ruza, Hrvatski plamen i Jadranski valovi kao i gosti iz zupe sv. Ćrila i Metoda i sv. Rafaela na Manhattnu -  foklorna skupina Kardinal Stepinac te članovi foklorne skupine Rudar kluba. Nastupila je i Klapa Astoria, a svoj su talent iskazali i brojni drugi članovi Misije. Prisutne su pozdravili i ugledni gosti; generalni konzul RH u New Yorku Petar Ljubičić, zatim vijećnik Grada New Yorka Tony Avella, demokrat 19. distrikta – Queens, kao i Mathew Cordon iz ureda gradonačelnika Bloomberga, te Wanda Radetti, kulturni atase grada Rijeke. Prisutne je pozdravio i don Giordano Belanich, voditelj HKM u New Jerseyu i poznati humanitarni djelatnik. U kraćem razgovoru za Croatian Chronicle prijasnji voditelji HKM u Astoriji fra Runje poručio je vjernicima Hrvatima u HKM Bl. Ivana Merza da budu ujedinjeni i nastave dobar rad: 'Trudili smo se sačuvati svoj identitet i vjeru, ova proslava je dokaz da smo uspjeli, ali posao treba nastaviti'. Don Anton Zec prisjetio se lijepih vremena koje je u Astoriji proveo kao voditelj HKM te poručio: 'Neka nas nas grb nosi kao Hrvatski narod prema Kristu'. Don Bozanić također svećenik u ovoj Misiji, i brat kardinala Josipa Bozanića,  rekao je da broj okupljenih na proslavi dokaz čvrstine ove Zajednice te poručio vjernicima da i dalje ulazu svoje vrijeme, pamet i zelju u ovu opstojnost HKM. Velečasnog Roberta Zubovića upitali smo kako je tekla priprema ove grandiozne proslave. 'Logistika je nevjerovatna; 1800 tanjura trebalo je očistiti, 5 kamiona punih stvari trebalo je utovariti i istovariti. To je pravi dokaz koliko su članovi ove Zajednice spremni raditi i dati sve od sebe da neĆĄto uspije.' Velika je zasluga u razvoju ove zajednice svakako i ona  i vlč. Roberta Zubovića, koji je tijekom osam godina svog sluzbovanja u HKM u Astoriji ozivio brojne aktivnosti i potaknuo brojne nove, te će svakako i njegov rad ispisati mnoge stranice povijesti ove Zajednice.

 

Kardinal Vinko Puljić u razgovoru za Croatian Chronicle:

O problemu Hrvata u BiH

'Moj je najvazniji zadatak u ovom trenutku drzati moj narod ujedinjen, da drze do svojih korijena i vjere u Boga i sebe. Hrvatska mora podrzati Hrvate u BIH zbog brojnih razloga, posebice zbog ekonomskih i kulturne povezanosti koje oduvijek postoje. Jedan od četiri Hrvata u Hrvatskoj potječu iz BiH. Od pomoći koja stize iz Amerike za BiH samo 2 posto dobivaju Hrvati. Tko će se boriti za nasa prava ako ne  mi sami'. 

O blaĆŸeniku  Ivanu Merzu

'BlaĆŸenik Ivana Merz je izabran za zastitnika ove Zajednice zbog njegovog velikog srca punog dobrote. Zbog toga su ljudi vjerovali u njega. On je bio čovjek koji se borio za istinu, za svoja uvjerenja i za vjeru. Nastojat ćemo slijediti njegov put. ivot nas uči mnoge lekcije i ja uvijek nastojim nesto novo naučiti. U zivotu svi nosimo svoj kriz i svoju vjeru'.

Sanja & Josip Bogović

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.