Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Politics  »  (H,E) US and Israel backing Croatia - SAD i Izrael na strani Hrvatske
(H,E) US and Israel backing Croatia - SAD i Izrael na strani Hrvatske
By Nenad N. Bach | Published  08/1/2002 | Politics | Unrated
(H,E) US and Israel backing Croatia - SAD i Izrael na strani Hrvatske

 

Izrael i SAD na strani generala Gotovine

Israel and USA DefendsGeneral Gotovina

 

SUD I POLITIKA: HRVATSKI ZAPOVJEDNIK OPTUŽEN
U HAAGU STEKAO SAVEZNIKE KOJI TIME BRANE I SEBE
Izrael na strani generala Gotovine
Tko bi mogao donedavno i pomisliti da ce Izraelci i Amerikanci cvrsto stati iza haaškog bjegunca generala Ante Gotovine, daleko jace i intenzivnije nego što je iza njega stala vlastita država. Svima je jasno: i medunarodno pravo je relativna stvar
Poznato je da je politika stvar interesa, a kad se interesi udruže, nacija i država nemaju nikakve veze, cak i neke nespojive stvari postaju i te kako zajednicke. Tko bi mogao donedavno i pomisliti da ce Izraelci i Amerikanci cvrsto stati iza zasad jedinoga hrvatskoga haaškog bjegunca generala Ante Gotovine, daleko jace i intenzivnije nego što je iza njega stala vlastita država.
Svima je bilo jasno da je pitanje medunarodne pravde relativna stvar, a sada bi domacim politicarima trebalo postati jasno ono što je svakom pravniku poznato još sa fakulteta: da je i medunarodno pravo takoder relativna stvar.
Pitanje je aktualizirala polarizacija interesa oko stalnog medunarodnog kaznenog suda, ali i mogucnosti da osim vojnika budu procesuirani americki politicari u sklopu sadašnjeg suda za ratne zlocine na podrucju bivše Jugoslavije u Haagu.
Obrana iz The Jerusalem Posta
Mogucnost procesuiranja na Stalnom kaznenom sudu osim Amerikanaca muci i Izraelce koji ratuju više od tri desetljeca, a prema svemu sudeci nastavljaju rat do daljnjega. Tako The Jerusalem Post opravdava izraelsko odbijanje stavljanja autograma na ratifikaciju Rimskog statuta za stvaranje Medunarodnog kaznenog suda (MKS) i to rijecima:
"Ako još itko sumnja u to da je izraelska vlada postupila mudro kada je odbila ratificiranje, onda bi trebao zapamtiti imena Ante Gotovine i Jonathana Randala, dvojice veoma razlicitih muškaraca koji imaju veoma slican problem".
Isti list za ilustraciju objašnjava kako je Gotovina general HV-a koji je vodio operaciju Oluja koja je ucinkovito okoncala srbijansko-hrvatski rat, a Randal je umirovljeni reporter Washington Posta koji je od haaškog tribunala (ICTY), UN-ova tijela koje ce zamijeniti MKS, dobio sudski poziv kako bi pružio dokaze protiv jednog bosanskog Srbina. Ti slucajevi, tvrde Izraelci, ilustriraju potencijal za politicku i moralnu neodgovornost pri MKS-u. 
Ono cega se hrvatski dužnosnici u interesu države nisu dosjetili da plasiraju barem neslužbenim kanalima u javnost, jednostavno plasira nitko drugi do Izrael! Tako, isti list objašnjava kako Gotovinu terete za zapovjednu odgovornost za napad koji je rezultirao bijegom dvjesto tisuca Srba i ubojstvom njih 150 iz podrucja Krajine.
"Znaci li to da je on proveo operaciju s ovim ciljem na umu? Teško: Gotovina nije optužen za zlocine koje je sam pocinio, a svi dokazi upucuju na to da je Operacija Oluja pažljivo osmišljena uz pomoc Amerikanaca, tako da se civilnom stanovništvu da dovoljno vremena da pobjegnu iz tog podrucja i da se tako minimalizira broj žrtava.
Gotovinin zlocin je zapravo taj što je organizirao kampanju u kojoj je korištena golema vojna sila kako bi se ispunio vojni cilj", objašnjavaju svijetu i nama iz The Jerusalem Posta. 
Medutim, otkud vjetar interesa puše jasno je iz sljedeceg dijela teksta istog autora: "U slucaju generala Gotovine to znaci zatvor zbog toga što je bio uspješan vojni dužnosnik koji je dobio svoje bitke izbjegavši prouzrociti masovne civilne žrtve. Možemo samo zamisliti što bi ovo znacilo za Izrael s obzirom na nedavno provedene vojne akcije protiv palestinskog terorizma; karantenu za Izrael i stalnu opasnost od uhicenja za naše vojno osoblje i rezerviste kada putuju u inozemstvo".
Nespretni Haag
Spomenutim Amerikancima, poznatijim pod sintagmom "svjetski policajci", nikako ne odgovara mogucnost da itko od njihovih državljana bude procesuiran izvan SAD-a, a kako se brane interesi svoje zemlje, cak i kad su u suprotnosti s bilo kakvom zdravom logikom, Hrvati trebaju uciti od njih.
Strah da ce americki dužnosnici i vojnici biti procesuirani zbog sudjelovanja u UN-ovoj mirovnoj misiji nadilazi prijetnju Bushove administracije za ukidanjem mirovne misije u Bosni konstatirali su americki novinari i zakljucili kako je prijetnja samo dio spora u koji je ukljucen UN-ov Stalni Kazneni sud koji je nastao po modelu Haaškog suda za bivšu Jugoslaviju.
Najbolnija cinjenica je vijest kako Haaški tribunal razmatra jesu li osnovane optužbe protiv bivšeg predsjednika Clintona i njegovih suradnika zbog pomaganja i podupiranja operacije Oluja.
Cijelu lavinu pokrenuo je Hrvatski svjetski kongres (HSK) kada je glavnoj tužiteljici Carli del Ponte uputio podnesak o postojanju informacija koje ukazuju na kršenje medunarodnog prava, zahtijevajuci od nje pokretanje istrage protiv Billa Clintona i ostalih visokih dužnosnika njegove administracije zbog "pomaganja i podupiranja hrvatskog generala Ante Gotovine i hrvatske vojne akcije poznate pod nazivom operacija Oluja".
U to se uklopio nespretan odgovor glasnogovornice Tužiteljstva Florence Hartmann na pitanje o mogucnosti otvaranja istrage protiv Amerikanaca: "Mi radimo temeljem istrage koja je u tijeku". 
Uz bivšeg americkog predsjednika na popisu se nalaze i imena bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Anthony Lakea, njegova zamjenika Samuela Bergera, veleposlanika Richarda Holbrooka i bivšeg americkog veleposlanika u Hrvatskoj Petera Galbraitha. U podnesku HSK navedene su uglavnom javne cinjenice koje su opcepoznate, a ukazuju na to da je Amerika pomagala i podržavala operaciju Oluja.
Pet dana prije pocetka te operacije u britanskom The Observeru objavljeno je kako su americki dužnosnici Hrvatima dali "zeleno svjetlo", što je i sadašnji predsjednik RH indirektno potvrdio u razgovoru za njemacki Der Spiegel, 7. kolovoza 1995. godine. U istom podnesku navedeni su i clanci magazina Newsweek u kojima je objavljeno kako je CIA uspostavila svoju bazu unutar vojne baze HV-a kraj Zadra.
Odgovornost UN-a
[See the attached file]Tamo su bile bespilotne letjelice kojima je snimana cijela operacija Oluja, a videozapisi su prenašani u Pentagon. Te snimke CIA je davala upravo generalu Gotovini radi što uspješnijeg provodenja akcije. 
Amerikanci su uz obavještajnu potporu pružali i zracnu potporu akcije jer su prvog dana Oluje napali položaje Srba u blizini udbinskog aerodroma, stoji u dopisu HSK. Ta nevladina udruga pri UN-u tvrdi kako su, ako je general Gotovina kriv, krivi i Amerikanci koji su ga pomagali i podupirali, ali je podnesak Carli del Ponte upucen s namjerom da ukine optužnicu protiv Gotovine.
Taj primjer "prinudnog" solidariziranja Izraela, Amerike, i ostalih zainteresiranih strana oko slucaja Gotovina vjerojatno je samo pocetak polarizacije mišljenja oko interesnih sfera vezanih uz primjenu kaznenog prava u medunarodnim okvirima.
Uskoro bi netko mogao u sklopu svojih interesa, a možda i trebao, potegnuti pitanje kaznene odgovornosti UN-ovih snaga koje su, kako svi dobro znamo, cuvale muslimanske enklave Srebrenicu, Focu i Goražde u istocnoj Bosni.
Svojim necinjenjem definitivno su pridonijeli da srpske snage neometano ubiju desetak tisuca Bošnjaka. Zbog toga je, recimo u Nizozemskoj, vlada koja je bila svjesna moralne odgovornosti dala ostavku. A postoji li i kaznena odgovornost za omogucavanje zlocina, još nitko nije upitao Carlu del Ponte.
Bisera LUŠIC i Neven PAVELIC 

CORIC: AKO SU KRIVI NAŠI, KRIVI SU I AMERIKANCI
U telefonskom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, predsjednik Hrvatskog Svjetskog Kongresa, dr. Šimun Šito Coric objasnio je kako smatra da ce podnesak tužiteljici u kojem se za kršenje medunarodnog humanitarnog prava optužuje bivša americka administracija skinuti ljagu s operacije Oluja i dokazati kako nije bila rijec o etnickom cišcenju.
- Ta akcija dovela je do Daytonskog sporazuma i to je prva pobjeda protiv Miloševiceva režima. Ako su navodi iz optužnice protiv Gotovine istiniti, onda nema sumnje da treba suditi i Amerikancima jer su s njime sudjelovali u istom poslu, kazao je dr. Coric i dodao kako je stav HSK da hrvatske snage i americki dužnosnici ne bi trebali biti predmetom haaških optužnica, jer su tom akcijom uspostavili preduvjete potrebne za potpisivanje Daytonskog sporazuma i izravno pridonijeli završetku rata.

JEFFREY KUHNER, ZAMJENIK GLAVNOG UREDNIKA
WASHINGTON TIMESA, O HAAŠKOJ ISTRAZI:
Zapovjedna odgovornost za Oluju je na - Clintonu
S obzirom na to da je prvi objavio podatke o mogucnosti da Haaški sud pokrene istragu oko uloge Clintonove administracije u akciji Oluja, kontaktirali smo zamjenika glavnog urednika Washington Timesa, Jeffreya Kuhnera. On nam je precizno odgovorio kada je i kako dobio potvrdu od strane haaškog tužiteljstva o pitanju provodenja istrage oko bivše americke administracije.
- U petak 7. srpnja oko otprilike 1:30 poslijepodne po ovdašnjem vremenu pitao sam Florence Hartmann namjerava li tužiteljstvo optužiti Billa Clintona i ostale americke dužnosnike o pitanju operacije Oluja i njezin tocan odgovor bio je: Mi radimo na temelju istrage koja traje. Zatim je naglo prekinula razgovor.
Sada pak tvrdi da nikada to nije rekla, što je potpuna laž. Razgovarali smo ponovno u srijedu 10. srpnja u isto vrijeme i rekla mi je da je ljudi oko nje smatraju krivom zbog komentara koji je dala. Stoga, ona sada ocito osjeca potrebu da demantira ono što mi je ranije kazala.
Želim biti potpuno jasan: Mi u Washington Timesu ponosni smo na cinjenicu da radimo u jednoj od najutjecajnijih i uvaženih novina na svijetu i nikada ne bih nikoga krivo citirao ili iskrivljavao rijeci bilo koga. U potpunosti stojim iza svoje price - naglašava Kuhner.
On smatra da je podnesak Hrvatskog svjetskog kongresa stavio ured glavne tužiteljice u Haagu u svjevrsnu klopku: ako potvrde da se vode istrage oko dužnosnika Clintonove administracije, navuci ce na sebe bijes službenog Washingtona. Ako, pak odbiju istraživati ulogu americke administracije oko americke pomoci akciji Oluja, onda ce mnogi od americkih saveznika u Europi biti uznemireni jer ce biti vidljivi dvostruki standardi.
- Kljucna uloga Washingtona u davanju politicke i diplomatske pomoci u operaciji Oluja nije javna tajna samo u Washingtonu, nego i u svim europskim metropolama - tvrdi americki komentator.
Na temelju njegova istraživackog rada, a tu ukljucuje i razgovore s visokim hrvatskim casnicima, americkim dužnosnicima, Srbima iz Knina i djelatnicima hrvatskih nevladinih organizacija, Kuhner pojašnjava da postoje vrlo jasni problemi oko optužnice za generala Antu Gotovinu.
- Teorija da general Gotovina može biti optužen na temelju zapovjedne odgovornosti predstavlja presedan za americke kreatore vanjske politike. Jer u krajnjoj liniji, Clintonova administracija dala je zeleno svjetlo za pokretanje akcije Oluja. Ako itko nosi tu krajnju "zapovjednu odgovornost", onda je to Clintonova administracija - rezultan je americki novinar. 
- To predstavlja znacajan rizik za americke nacionalne interese i sposobnost službenog Washingtona da ostvari svoje ciljeve. Takoder, akcija Oluja nije bila samo legitimna obrambena operacija hrvatske vojske da bi vratila podrucja koja su okupirali Srbi, nego je u velikoj mjeri pridonijela ostvarivanju americkih interesa u regiji, poražavajuci Miloševicevu ideju o stvaranju etnicki ciste velike Srbije - procjenuje Jeffrey Kuhner.

THE GAZETTE - MONTREAL - MONDAY, JULY 22, 2002

U.S. backed Croatian general's offensive
JEFFREY KUHNER
_____________

General Gotovina is not a war criminal, but a patriot who helped to secure Croatian territorial integrity.

ZAGREB - Croatia is in the midst of a political and economic crisis. The current rulers, a center-left coalition elected in early 2000 on a platform of economic reform, have been a disappointment to most Croat voters. The popularity of Socialist Prime Minister Ivica Racan has dropped dramatically in recent months, leaving many analysts here predicting that early elections will be called this fall or next spring at the latest.

Many observers hoped that the election of Racan's leftist coalition would lead to a Quiet Revolution in Croatia. The current government was swept into power, riding a wave of popular enthusiasm that sought to end the country's growing international isolation during the 1990s, when it was governed by the late President Franjo Tudjman. 

But Racan's regime has failed to implement the free-market reforms needed to stimulate the sluggish economy. In fact, the economic situation has worsened since the Tudjman years. Unemployment has doubled to nearly 25 per cent, foreign investment has dried up and the government has failed to scale back the bloated bureaucracy.

But more important for many voters has been the coalition's decision - not yet implemented - to hand a Croatian General over to the Balkans war-crimes tribunal in the Hague. General Ante Gotovina's case has been largely overshadowed by the trial of former Serb strongman Slobodan Milosevic, but it could in the end be far more consequential.

It has already caused mass outrage here and triggered a political crisis, and it raises the possibility that former president Bill Clinton and other top U.S. officials will be facing war crimes charges as well.

Gotovina was indicted in June 2001 by the prosecutor's office at The Hague on charges that he exercised "command responsibility" over a 1995 military operation that resulted in the expulsion of 150,000 ethnic Serbs from Croatia. On Aug. 4, supported by the Clinton administration, Croatian forces launched a massive, three-day military offensive known as Operation Storm, which recovered territories that had been occupied by rebel Serbs after the Croatia's drive for independence in 1991.

Gotovina is not accused of committing or ordering war crimes, but simply of being in charge when alleged atrocities were committed. By this standard, the United States, which provided military and technical assistance to Operation Storm in order to deliver a decisive defeat to Milosevic's genocidal goal of forging a "Greater Serbia," is also guilty.

Washington's involvement in the operation was not only legitimate, but significantly advanced U.S. interests in the region by putting an end to Serbia's expansionist ambitions. Yet American support and approval for the military offensive means the indictment against Gotovina could lead to the prosecution before The Hague tribunal of Clinton and other high-ranking U.S. officials on charges of having command responsibility for alleged war crimes that were committed during the operation. The prosecutor's office is now examining whether to investigate Clinton and former ambassador Richard Holbrooke for their role in Operation Storm.

The Bush administration has become increasingly concerned with the implications of the Gotovina case for U.S. officials. They are now urging that the tribunal's chief prosecutor, Carla del Ponte, send back cases involving Croatian military officials to the domestic courts in Zagreb. But Del Ponte has refused to co-operate, demanding that Gotovina be arrested and sent to The Hague. That would be a mistake.

Gotovina is not a war criminal, but a patriot who helped to secure Croatia's territorial integrity from the clutches of Serbian revanchism. Even Serbian human-rights activists who have looked into Operation Storm believe that the indictment against the general is unjust.

Most of the crimes that were committed - the murder of 500 civilians, the looting of property and the burning of 400,000 homes and barns - happened after the operation, when the recovered territories fell under the control of local police forces. Moreover, the local Serbs who remained behind after the operation have testified that most of the crimes were perpetrated by returning civilians - not by the Croatian Army.

Contrary to its expectations, Zagreb's decision to hand Gotovina over to the tribunal has not bolstered its pro-Western credentials; rather, it has shaken the Croatian public's confidence in the government's ability to defend the country's war heroes. Vowing to protect the general at all costs, nationalist parties have been making substantial gains in the polls in recent months. Racan would be wise to reverse himself and demand that Del Ponte drop the Gotovina indictment. If not, he faces the possibility of spending the rest of his political career on the opposition benches.

Jeffrey Kuhner is an assistant national editor at The Washington Times. 

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.