Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Politics  »  (H) Hrvatski zakon o dijaspori po uzoru na Irsku i Izrael
(H) Hrvatski zakon o dijaspori po uzoru na Irsku i Izrael
By Nenad N. Bach | Published  01/19/2003 | Politics | Unrated
(H) Hrvatski zakon o dijaspori po uzoru na Irsku i Izrael
Distributed by CroatianWorld

 

Dijaspora je danas jos vise izolirana od Hrvatske

RAZGOVOR prof. Niko SOLJAK, PREDSJEDNIK INTERNACIONALNOG KLUBA
HRVATSKIH ISELJENIKA, POVRATNIKA I INVESTITORA

Dijaspora je danas jos vise izolirana od Hrvatske

Hrvatska dijaspora od Vlade i Hrvatskog sabora trazi donosenje zakona o dijaspori po uzoru na Irsku i Izrael, uvodjenje ministarstva za dijasporu, zastupljenost dijaspore u Vijecu HRT-a s tri clana, a u Hrvatskom saboru s 12 zastupnika, obustavu prodaje nacionalne imovine dok se ne donese novi zakon o privatizaciji, zabranu prodaje zemljista uz more i druge povrsine uz turisticke objekte te njegovo davanje u najam odnosno koristenje, donosenje zakona kojim kriminal u pretvorbi ne zastarijeva, smanjenje sudske takse, iznalazenje nacina povrata novca, izmedju 20 i 30 milijardi dolara, koji je iznesen iz Hrvatske u zadnjih 12 godina uz koristenje autoriteta Predsjednika RH koji je u predizbornoj kampanji obecao da ce Hrvatska znati sama vratiti taj novac, te izvjesce o novcu hrvatske dijaspore utrosenom u stvaranje i obranu Hrvatske...

To su tek neki od zahtjeva Prvog sabora hrvatske dijaspore, odrzanog ljetos u Porecu u organizaciji tamosnjeg Internacionalnog kluba hrvatskih iseljenika, povratnika i investitora iz dijaspore. Trazeci odgovor na pitanje je li se bar koji od njihovih zahtjeva ostvario, razgovaramo za Slobodnu Dalmaciju s predsjednikom tog kluba prof. Nikom Soljakom.

- Kada biste snagu Kluba izrazili clanstvom, kakva bi ona bila?

Ona se ne moze izraziti kvantitativno, vec samo i iskljucivo kvalitativno buduci su nasi predstavnici "ambasadori" hrvatske intelektualne "kreme" diljem svijeta. Takvi intelektualni i moralni autoriteti hrvatske dijaspore kroz sva razdoblja svog zivota i rada u iseljenistvu, od stvaranja Hrvatske do danas, ostali su vjerni svojim principima i idealima.

- Hocete reci kako iseljenici nisu skretali ni lijevo ni desno?

Da, jer njih ne zanimaju ni stranka, ni stranacke aktivnosti, nego boljitak hrvatske drzave i hrvatskog naroda. I na tom su planu voljni dati sve od sebe. No cesto se povlace kada vide i osjete da ih se u Hrvatskoj ne uvazava vec dozivljava stranim i nepozeljnim tijelom. Pritom oni dozivljavaju razocaranje kada osjete nemogucnost postenog i korektnog ulaganja u svoju zemlju.

- Koji je cilj Kluba osim postati spona izmedju iseljene i domovinske Hrvatske?

Nas program je vrlo obiman i slojevit. Jedan od prioritetnih zadataka je objedinjavanje dijaspore u zemljama gdje zive i rade, u cilju prevladavanja njihovih medjusobnih podjela. A, na zalost, te podjele medju hrvatskim narodom prisutne su i u Hrvatskoj. Dijaspora je prijasnjih godina bila vezana uz HDZ, koji je jedini pridonio organiziranju hrvatske dijaspore u svijetu. Njihovi ideali su iz raznih razloga razbijeni jer je hrvatska drzava u medjuvremenu opljackana, nacionalno bogatstvo rastoceno, poduzeca upropastena, sirok narodni sloj osiromasen, uzak krug neposteno obogacen, tako da medju nasim iseljenicima vlada velika podijeljenost, nepovjerenje pa i antagonizmi.

- Koliko Klub moze realno pomoci ujedinjavanju takve, kako rekoste, razjedinjene hrvatske dijaspore?

Pokusavamo unutar pojedinih drzava stvoriti i postici to jedinstvo dijaspore da oni medjusobno pocnu kontaktirati, suradjivati i da donesu bar jedan dio konsenzusa odluka o tome kakvu Hrvatsku zele i sto oni mogu uciniti i napraviti da nam zaista bude bolje. Na tom putu valjalo bi postici minimum zajednistva s Vladom RH . Fali nam jedinstven i slozan pristup tom pitanju, kako u zemlji tako i u svijetu.

- Nakon sto je HDZ dijelom iskoristio dijasporu za pojedinacna i stranacka bogacenja, ova koalicijska vlast i dalje ignorira nase iseljenistvo, kao da se boji njezina utjecaja i moguceg veceg participiranja u zivotu i radu na svim razinama i sferama djelovanja i stvaralastva u zemlji? Kako to komentirate?

Pod vodstvom HDZ-a i Tudjmana, to treba priznati i ne zaboraviti, dobili smo samostalnu Hrvatsku, i ne slazem se da je u tom razdoblju iskoristena hrvatska dijaspora. Ona je bila svjesna da ima obvezu i zelju pomoci u radjanju i stvaranju svoje drzave, kao sto se i na referendumu za samostalnu Hrvatsku, a protiv ondasnje Jugoslavije, izjasnilo 94 posto hrvatskog zivlja. HDZ je uspio organizirati dijasporu, uz pomoc njezina novca organizirati prikupljanje oruzja za obranu RH, ali pritom nije nista radio na buducnosti stabilnog pravnog i moralnog sustava koji je trebao zamijeniti komunizam. Dijaspora se osjetila izigranom jer smo dobili siromasnu, nestabilnu i nesigurnu drzavu bogatih pojedinaca.

Promjenom vlasti i dolaskom koalicijske, dijaspora je dosla u jos gori i nepovoljniji polozaj, jer su izgubljeni kontakti stvoreni u vrijeme HDZ-a, tako da je ona danas odvojena i izolirana od Vlade i drzave. Ocekivalo se da ce ta nova vlast prihvatiti dijasporu, koristiti njezine potencijale, kako intelektualne, obrazovne, materijalne i njezine usluge poput lobiranja u svijetu u korist Hrvatske. No, na zalost to se nije dogodilo.

- Na Prvom saboru istaknuto je kako u svijetu danas zivi oko 2 milijuna Hrvata, kako je Hrvatsku u zadnjih 12 godina napustilo oko 400 tisuca obrazovanih mladih ljudi, te kako je nashvatljivo da i ova vlast takav golemi znanstveni i intelektualni te financijski potencijal ignorira. Sto bi trebalo uciniti?

Pogledajte Irsku i Izrael, danas jedne od najbogatijih zemalja. Te su zemlje donijele zakone o dijaspori, stvorile maksimalne uvjete za povratak i financiranje svoje dijaspore. Hrvati su u tudjim zemljama danas afirmirani i cijenjeni strucnjaci, vrhunski intelektualci i znanstvenici te predstavljaju intelektualnu elitu u stranom svijetu. Njihovo znanje, ugled, veze, novac treba iskoristiti za razvoj i boljitak Hrvatske i sviju nas. Treba prvo donijeti Zakon o dijaspori koji ce omoguciti povratak nasim iseljenicima, zatim im omoguciti da sudjeluju u Hrvatskom saboru kroz svoje predstavnike, osigurati im bolje i povoljnije radne i profitabilne uvjete nego sto ih imaju u drugim zemljama, zbog cega ce sigurno biti zainteresirani vratiti se u svoju domovinu. -

Vas se Klub cesto javlja priopcenjima kojima kritizirate rad Vlade, zelite sprijeciti daljnju rasprodaju "obiteljskog srebra", nastojite ojacati utjecaj dijaspore u Hrvatskoj, itd. Kakav je uopce ucinak tih vasih reagiranja?

Pa ima ih, i to konkretnih. Trazili smo smanjenje sudske takse, i to je postignuto. Zahtijevali smo stopiranje prodaje tzv. turistickog zemljista, trazeci da se ono daje u zakup ili u koncesiju, sto su i sudovi prihvatili odbijajuci uknjizbu turistickih tvrtki kao vlasnika tog zemljista. Nesto se ipak dogadja.

- I na kraju, kako se Klub financira?

Nikako, svatko trosi svoj novac i svoje vrijeme sa zeljom da nesto dobro i vrijedno napravi za Hrvatsku. Od Vladina Ureda za udruge svake godine trazimo pomoc, no ni kune nam nisu odobrili, sto ne cudi budcci je sluzbena politika barem ove Vlade da nas ne treba financirati, vec "sasjeci u korijenu". Ni od Istarske zupanije nismo dobili ni lipu pomoci, jedino nam je Grad Porec lani dodijelio tisucu kuna. To je sve posljedica nerazumijevanja neznanja i nedostatka dobre volje da se saslusa druga strana.

To nas, medutim, nije pokolebalo u daljnjem radu, a poglavito nije obeshrabrilo vodece hrvatske intelektualne i znanstvene autoritete u svijetu, poput prof. dr. Dolinara, dr. Paune, i dr. Jelineka iz Svicarske, dr. Billa i gospodina Covica iz Njemacke, gospode Valcica, Berama i Vugrincica iz Australije, dr. Tomica i dr. Jolica iz Kanade, dr. Kraljica iz Amerike, i brojnih drugih koji redovito daju svoj dragocjen i nemjerljiv doprinos. Te "ambasadore" Hrvatske u svijetu nista ne moze u tome pokolebati.

Pise Branka ZUZIC 

Nismo Racanova "produzena ruka"

- Nedavno se kanadska hrvatska zajednica oglasila priopcenjem kojim Vam osporavaju pravo na predstavljanje hrvatske dijaspore, inputirajuci vam da ste "novokomponirani" klub star samo dvije godine, pritom Vama osobno zamjerajuci da ste samo godinu dana boravili u inozemstvu, sto Vam ne daje legitimitet za predstavljanje hrvatske dijaspore koja desetljecima zivi s novim generacijama izvan Hrvatske. Kako to pojasnjavate?

U tim napadima zrcali se hrvatski usud. Mnogi misle da sve pocinje samo od njih, a sve sto je od drugih ne valja i ne vrijedi. Znate vec dobro pricu o hrvatskom jalu. Nas klub nadzivjet ce nas i nove generacije, jer siri jednu hvalevrijednu i nuznu ideju o povezanosti Hrvatske i njezine dijaspore, nikoga ne iskljucuje i svakome otvara prostor suradnje radi veceg zajednistva. Treba vidjeti iz kojeg dijela kanadske zajednice Hrvata dolaze te reakcije. Spomenut cu izvrsnu suradnju s nasim predstavnikom iz Kanade Rudijem Tomicem, jednim od vecih kanadskih intelektualaca, zatim s Ivom Jolicem, urednikom iz Radio-Toronta, i brojnim drugima.

- Pripisivalo Vam se cak da je Klub produzena Racanova ruka, zar ne?

I to Vam govori u prilog duboke i tragicne hrvatske podijeljenosti. Kamo srece da smo produzena ruka vlasti u Hrvatskoj! Mi stalno trazimo kontakte s vlascu koju su legalno izabrali na izborima hrvatski narod i gradjani, radi pronalaska modus vivendi za opce dobro Hrvatske i njezina naroda, kako bi nam sutra svima bila bolje. Stoga i od ove vlasti trazimo vece postovanje i uvazavanje dijaspore i njezin veci doprinos u stvaranju njezina zajednistva. Pri tom naglasavam kako ja ne predstavljam Klub, vec ga u najboljem svjetlu, kao i njegov program, predstavljaju vodeci hrvatski intelektualci u Svicarskoj, Kanadi, Njemackoj, Cileu, Argentini, Australiji i drugdje. Mi nismo niciji zastupnici, vec zelimo artikulirati interese i potrebe hrvatske dijaspore prema Vladi, trazeci od nje da se konacno odredi spram iseljene Hrvatske, na obostranu korist i zadovoljstvo.

(c) Sva prava pridrzana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2002. 

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.