Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Politics  »  (E) Zuzul and Seks meet Powell
(E) Zuzul and Seks meet Powell
By Nenad N. Bach | Published  01/21/2004 | Politics | Unrated
(E) Zuzul and Seks meet Powell

 

Šeks, Powell, Žužul

photo by Alan Vojvodic

Croatia courts NATO, European Union

By David R. Sands
THE WASHINGTON TIMES

There could be a strong backlash against the West across the Balkans if Croatia's bids to join the European Union and NATO are rejected, the country's foreign minister warned in an interview.
Foreign Minister Miomir Zuzul said other states of the former Yugoslav federation are watching closely as Croatia's newly installed center-right government makes its pitch to join the two organizations.
Once considered a long shot for both the European Union and NATO, Croats argue that the country's difficult economic reforms and efforts to move past the bloody ethnic feuds of the 1990s have made it a strong candidate.
"I fear [rejection] would be very dangerous not just for Croatia but for the entire region," Mr. Zuzul said Tuesday during a Washington visit.
"It would be exactly the way to destroy the vision of a way forward for countries such as Serbia and Bosnia," he said. "A signal that we are welcome in the EU, on the other hand, I think would be very crucial to the stability of the entire region."
Croatia has been lobbying hard in recent months to obtain official status as a candidate country at an EU summit in June, leading perhaps to full membership in three years. The primary stumbling blocks have been Zagreb's economic reforms, its treatment of Serbs and other ethnic minorities and its cooperation with The Hague tribunal investigating war crimes in the fighting after the breakup of Yugoslavia.
The activist group Human Rights Watch earlier this month said Croatia still must take concrete steps to allow Serbian refugees to return home and bring to justice suspected war criminals such as fugitive former Croat Gen. Ante Gotovina. Britain and the Netherlands have put an effective hold on Croatia's EU hopes, demanding to see more cooperation with The Hague panel.
The ruling party of new Prime Minister Ivo Sanader has its roots in the authoritarian political machine built up by the late Croatian nationalist leader Franjo Tudjman. But the new government has embraced a wide-ranging, pro-market economic policy and says it wants to cooperate with The Hague investigators seeking suspects believed still at large in the country.
Mr. Zuzul said the new government, which took power a month ago, is attempting to depoliticize the war-crimes issue, leaving it to justice and law enforcement officials in the new administration to coordinate policy with The Hague.
A party headed by ultranationalist Vojislav Seselj took a plurality of the seats in Serbian parliamentary elections earlier this month. Mr. Zuzul expressed confidence that the party would not be invited to join a coalition government in Belgrade, but said the result was worrying nonetheless.
"You have to have concerns when you have a major party in a neighboring country claiming half of your territory," he said.
The Croatian diplomat said domestic support for the European Union and NATO is the highest in the region, with 80 percent backing the country's EU bid and more than 60 percent supporting NATO. He said Croatia is small but would be a reliable ally for Washington in a troubled region, and could help bridge recent trans-Atlantic tensions that crystallized during the Iraq war.
"We want to join Europe, but we are also very comfortable with the United States. We have never accepted the idea that you have to choose between the two," Mr. Zuzul said.

Šeks i Žužul s Powellom o suradnji i ulaskuHrvatske u NATO

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul razgovarali su u srijedu u Washingtonu s americkim državnim tajnikom Colinom Powellom o suradnji Hrvatske i Sjedinjenih Država i o americkoj potpori Hrvatskoj za ulazak u NATO.
Šeks i Žužul su se u srijedu u State Departmentu susreli s Powellom na završetku petodnevnog službenog posjeta SAD-u na poziv americkog Kongresa tijekom kojega su nastojali dobiti potporu Sjedinjenih Država za brzi ulazak Hrvatske u NATO.
Šeks je nakon susreta rekao novinarima kako Powell pruža potporu ulasku Hrvatske u NATO "jer je njegova i naša ocjena da je ulazak Hrvatske u NATO najbolji jamac za participaciju Hrvatske u globalnoj protuteroristickoj koaliciji".
Predsjednik Sabora je rekao da je s Powellom bilo rijeci i o tome da je "Hrvatska spremna povecati svoj kontigent u Afganistanu". Hrvatska sada u Afganistanu ima vod vojne policije koji sudjeluje u protuteroristickoj koaliciji.
"Zakljucili smo da imamo jednaka stajališta o skoro svim važnim pitanjima", rekao je Žužul.
On je rekao da je hrvatsko izaslanstvo izrazilo predanost partnerstvu sa Sjedinjenim Državama te da Hrvatska razumije važnost borbe protiv terorizma i cijeni i priznaje vodecu ulogu Sjedinjenih Država na tom podrucju. Šeks je rekao kako je s Powellom bilo rijeci i o americkom zahtjevu da Hrvatska potpiše sporazum o neizrucivanju Amerikanaca Medunarodnom kaznenom sudu (ICC) te da je Powell sugerirao da Hrvatska što prije ratificira memorandum izmedu SAD-a i Hrvatske o intelektualnom vlasništvu.
Hrvatski premijer Ivo Sanader uskoro bi trebao posjetiti SAD i tada bi se vodili konkretni razgovori o hrvatsko-americkim odnosima medu ostalim i o otvorenim pitanjima poput sporazuma o neizrucivanju Amerikanaca ICC-u. Šeks i Žužul su se tijekom posjeta SAD-u susreli s nizom kongresnika i senatora nastojeci dobiti njihovu potporu za brzi ulazak Hrvatske u NATO. U tom cilju nastojali su potaknuti izglasavanje rezolucija u Zastupnickom domu i Senatu americkog Kongresa o potpori ulasku Hrvatske u NATO. Utjecajni kongresnik Henry Hyde, predsjednik Odbora za medunarodne odnose Zastupnickog doma Kongresa, obecao je u srijedu da ce biti pokrovitelj takve rezolucije u Zastupnickom domu. Hyde ce uskoro na celu kongresnog izaslanstva doci u Hrvatsku da bi ocijenio kako se Hrvatska priprema za NATO.
"Bez pretjerivanja ovo je bio sjajan posjet, i sjajni su i njegovi ucinci", ocijenio je Šeks posjet SAD-u.
On je kazao kako je hrvatsko izaslanstvo dobilo "sjajnu potporu za povezivanje Hrvatske i SAD-a posebno kroz odnose izmedu Kongresa i Hrvatskog sabora". (HINA)


Washington: Kongresnik Hyde ce sponzorirati rezoluciju potpore Hrvatskoj za NATO

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul sastali su se u srijedu u Washingtonu s americkim kongresnikom Henryjem Hydeom koji je obecao pokrenuti inicijativu za izglasavanje rezolucije Zastupnickog doma americkog Kongresa o potpori Hrvatskoj za ulazak u NATO. Šeks i Žužul su Hydeu iznijeli želju Hrvatske da Sjedinjene Države podrže što brži ulazak Hrvatske u NATO. "Hyde je obecao da ce biti jedan od vodecih sponzora kongresne rezolucije kojom Kongres preporuca ulazak Hrvatske u NATO", rekao je Šeks novinarima nakon razgovora.
Na Šeksov poziv Hyde ce na celu kongresnog izaslanstva uskoro posjetiti Hrvatsku da bi vidio kako se naša zemlja priprema za ulazak u Sjevernoatlantski savez.
Žužul je kazao novinarima kako hrvatsko izaslanstvo "ima sve razloge biti zadovoljno".
"Mi racunamo na podršku i partnerstvo sa SAD-om", rekao je on.
Potpora kongresnika Hydea je Hrvatskoj važna, jer se radi o utjecajnom clanu Zastupnickog doma americkog Kongresa i predsjedniku Odbora za medunarodne odnose Zastupnickog doma.
Šeks i Žužul su razgovarali i s podtajnikom za kontrolu naoružanja i medunarodnu sigurnost u State Departmentu Johnom Boltonom. Bilo je govora o hrvatskoj želji da što brže postane clanica NATO-a, a hrvatsko izaslanstvo je izrazilo hrvatska stajališta o buducim odnosima sa SAD-om.
"Nije bilo nikakvih disonantnih tonova", rekao je Žužul o tom razgovoru.
Šeks je kazao da je Bolton izrazio želju SAD-a da Hrvatska potpiše sporazum o neizrucivanju Amerikanaca Medunarodnom kaznenom sudu (ICC).
On je rekao da je Bolton izrazio razumijevanje za hrvatsku poziciju u kojoj s jedne strane trpi pritisak zemalja EU-a, da ne potpiše sporazum, a s druge strane želi partnerstvo SAD-a i za ulazak u NATO treba potporu SAD-a, koji traži da Hrvatska potpiše taj sporazum.
Šeks je rekao da ce se razgovori o sporazumu nastaviti s premijerom Ivom Sanaderom, ciji je posjet Sjedinjenim Državama najavio u vrlo skoro vrijeme.
"Mi smo pokazali, kao što je i predsjednik Vlade pokazao dok još nije bio predsjednik Vlade, puno razumijevanje za to stajalište vlade SAD-a, ali smo iznijeli da ce to biti raspravljeno u bilateralnim razgovormia, nadam se na najvišoj razini", rekao je Šeks.
Šeks i Žužul sastat ce se u poslijepodnevnim satima u State Departmentu s americkim državnim tajnikom Colinom Powellom. (HINA)

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.