Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Politics  »  (H) Hrvat Ivan Gasparovic dosao na celo Slovacke
(H) Hrvat Ivan Gasparovic dosao na celo Slovacke
By Nenad N. Bach | Published  04/25/2004 | Politics | Unrated
(H) Hrvat Ivan Gasparovic dosao na celo Slovacke

 

Hrvat Ivan Ga┼íparovi─? do┼íao na ─?elo Slova─?ke

 

SENZACIONALNI REZULTATI NADMETANJA PREDSJEDNI─îKIH KANDIDATA

Vijest o izboru Ivana Ga┼íparovi─?a brzo se pro┼íirila Gri┼żanima, gdje mu ┼żive ro─Ĺaci

Nepredvidivo slova─?ko bira─?ko tijelo odradilo je u jo┼í jednu senzaciju; Ivan Ga┼íparovi─?, predsjednik Pokreta za demokraciju, pobijedio je na predsjedni─?kim izborima u Slova─?koj i posatao tre─çi predsjednik samostalne Slova─?ke. Ga┼íparovi─? je izborima pristupio kao kandidat kojemu su predizborne ankete dodjeljivali tre─çe, ─?etvrto mejsto. Prvo su davale Eduardu Kukanu, ministru vanjskih polsova, i uz premijera Dzurindu najzaslu┼ínijem ─?ovjeka za ulazak zemlje u NATO i EU, te Vladimiru Me─?iaru, kontroverznom premijeru devedesetih godina, za mnoge ko─?ni─?aru ulaska zemlje u re─?ene euroatlastske integracije. Nakon debakla u prvom krugu, agencije za predvi─Ĺanje izbornih rezultat nisu se ni ogla┼íavale prije drugog kruga u koji su u┼íli Me─?iar sa 32,73 posto i Ga┼íparovi─? sa 22,28 posto glasova.

Uvjerljiva pobjeda

U drugom je krugu, Ga┼íaparovi─? svojeg nekada┼ínjeg ┼íefa i bliskog suradnika Me─?iara (za ─?ije je vlasti bio predsjednik parlamenta, no pro┼íle su se godine ┼żestoko razi┼íli), uvjerljivo nadvisio - 59,91 prema 40,09 posto. Odnosno, vi┼íe od milijun glasa─?a dalo je glas Ga┼íparovi─?u, a 722 tisu─çe Me─?iaru. Poraz je Me─?iar primio toliko te┼íko da nije ni primio Ga┼íparovi─?evu ruku u susretu nakon izbora. Me─?iaru nije pomogao ni 15 puta ja─?i prora─?un kampanje za drugu rundu.

Veliku pomo─ç Ga┼íparovi─?u je pru┼żio Robert Fico, predsjednik koalicijske stranke Smer, sve ve─çi kriti─?ar Vladine i Dzurindine samodopadnosti. Bela Bugar, predsjednik koalicije ma─Ĺarskih stranka, smatra da je odlu─?io strah od povratka Me─?iara na vlast. Fikusne ovlasti predsjednika ipak mogu usporiti Vladine reforme. Ga┼íparovi─? pak tvrdi da ─çe biti predsjednik svih gra─Ĺana, a Dzurinda koji se hvalio da ne─çe ni i─çi na glasovanje br┼że-bolje izra┼żava spremnost na suradnju.

Odu┼íevljenje u Gri┼żanama

Vijest o izboru Ivana Ga┼íparovi─?a za novog predsjednika Slova─?ke brzo se pro┼íirila Gri┼żanima i Tribljem, mjestima u zale─Ĺu Crikvenice u kojima ┼żive njegovi bli┼żi i dalji ro─Ĺaci. U zaseoku Bla┼żi─çi u Triblju posjetili smo Anicu Mikli─ç, ─?ija je baka Margareta Bolje┼íi─ç ro─Ĺena sestra bake slova─?kog predsjednika Ga┼íparovi─ça, Agne. Prema njezinoj pri─?i, Agna se pred po─?etak I. svjetskog rata udala za Tomu Ga┼íparovi─ça i nedugo zatim bra─?ni se par odselio u Slova─?ku. Tada je, naime, gotovo svaka ku─ça imala nekoga u ekonomskoj emigraciji, a nerijetko su glave obitelji od prvog zara─Ĺenog novca kupovale kartu za svoje supruge kako bi im se pridru┼żile u svijetu. Anica Mikli─ç ne zna to─?no jesu li Ga┼íparovi─çi pritom sa sobom imali i dijete, ali zna da su Tomo i Agna u Slova─?koj imali puno djece, me─Ĺu njima je i Vladimir, po Anici, otac dana┼ínjeg slova─?kog predsjednika Ivana Ga┼íparovi─ça. Obitelj iz Slova─?ke nikad nije izgubila vezu sa starim krajem, izmijenjivala su se pisma i ─?estitke, a prije ─?etrdesetak godina tada ve─ç starica Agna sa sinom Vladimirom posjetila je Gri┼żane i svoju rodnu ku─çu u Bolje┼íi─çima, kao i rodnu ku─çu supruga Tome u Bareti─çima.

Razumljivo, nakon prve objave izbornog rezultata u Slova─?koj svi su se Ga┼íparovi─çi, kojih je u ovome kraju mnogo, odu┼íevili ┼íto imaju ro─Ĺaka - predsjednika. Nitko ovdje ne dvoji da je Ivan Ga┼íparovi─ç praunuk Agne i Tome, a to je ponosno susjedima i novinarima obja┼ínjavala Anica Mikli─ç, njegova ro─Ĺakinja u tre─çem koljenu. Cijela se obitelji u nedjeljno poslijepodne okupila kako bi i oni, iako daleko od Slova─?ke, proslavili izborni uspjeh svoga ro─Ĺaka za┼żeljev┼íi mu, uz zdravicu, uspje┼íno vo─Ĺenje zemlje u kojoj je postao prvi ─?ovjek
┼ŻELJKO VALENTI─ć, ANTON FICKO

Izvor: http://www.vecernji-list.hr/2004/04/19/Pages/hrvat.html

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Related Articles
Comments


Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach & Miro Gavran hosted by Branimir Bilic on Croatian TV 2010
No popular articles found.