Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Politics  »  (H) Istina je
(H) Istina je
By Nenad N. Bach | Published  06/14/2004 | Politics | Unrated
(H) Istina je

 

ISTINA JE!

ISTINA JE da Hrvatska, kao i sve ostale clanice Ujedinjenih naroda, ima obvezu suradnje s Medunarodnim kaznenim sudom za teška kršenja medunarodnog humanitarnog prava pocinjena na podrucju bivše Jugoslavije (MKS).
ISTINA JE da je Sabor u travnju 1996. donio Ustavni zakon o suradnji RH s MKS-om.
ISTINA JE da je u rujnu 2001. godine 50 saborskih zastupnika Ustavnom sudu podnijelo Zahtjev za ocjenu ustavnosti Ustavnog zakona o suradnji RH s MKS-om.
ISTINA JE da najpriznatiji hrvatski ustavno-pravni strucnjaci, Smiljko Sokol i Branko Smerdl, u svojoj knjizi Ustavno pravo izricito navode da i ustavni zakoni moraju biti u skladu s Ustavom. Iz toga jasno proizlazi da je Ustavni sud nadležan za ocjenu ustavnosti Ustavnog zakona o suradnji RH s MKS-om.
ISTINA JE da su podnositelji u Zahtjevu naglasili da se ne zalažu za prekid suradnje s MKS-om.
ISTINA je da su podnositelji u Zahtjevu zatražili stavljanje izvan snage pojedinih zakonskih odredbi koje ne zadovoljavaju ustavne standarde zaštite ljudskih prava.
ISTINA JE da su podnositelji u okviru Zahtjeva predložili i donošenje odluke o privremenom obustavljanju izrucenja okrivljenika MKS-u.
ISTINA JE da je spomenutih 50 saborskih zastupnika opisanim pravnim sredstvima legalno i legitimno pokušalo zaštititi generala Antu Gotovinu od progona MKS-a.
ISTINA JE da je Ustavni sud, sukladno Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu, svaki zahtjev za ocjenu ustavnosti obvezan riješiti «u pravilu u roku od najviše godinu dana».
ISTINA JE da se Ustavni sud još uvijek nije ocitovao o Zahtjevu za ocjenu ustavnosti Ustavnog zakona o suradnji RH sa MKS-om, a od njegovog podnošenja prošle su gotovo tri godine!
ISTINA JE da je Vlada premijera Ivice Racana u listopadu 2002., vezano uz optužnicu protiv generala Janka Bobetka, uputila Ustavnom sudu Inicijativu za davanje mišljenja o pojedinim ustavnopravnim aspektima oslobodilackih akcija Domovinskog rata i s njima povezanim ovlastima i dužnostima oružanih snaga Republike Hrvatske.
ISTINA JE da je Ustavni sud na Inicijativu Vlade premijera Racana odgovorio nakon mjesec dana – u studenome 2002. godine.
ISTINA JE da neki od 50 saborskih zastupnika koji su u rujnu 2001. od Ustavnog suda zatražili ocjenu ustavnosti Ustavnog zakona o suradnji RH s MKS-om i privremenu obustavu izrucenja okrivljenika Haaškom sudu, danas obnašaju najistaknutije državne funkcije. To su: IVO SANADER, predsjednik Vlade; VLADIMIR ŠEKS, predsjednik Sabora; JADRANKA KOSOR, potpredsjednica Vlade; LUKA BEBIC, potpredsjednik Sabora; VESNA ŠKARE – OŽBOLT, ministrica pravosuda; IVAN ŠUKER, ministar financija; BOŽIDAR KALMETA, ministar mora, turizma, prometa i razvitka; MARINA MATULOVIC – DROPULIC, ministrica zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva; IVAN JARNJAK, predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost; BRANIMIR GLAVAŠ, predsjednik saborskog Odbora za izbor, imenovanje i upravne poslove; itd.
ISTINA JE da o zastupnickoj inicijativi iz rujna 2001. ne šuti samo Ustavni sud. O tome šuti i Vlada, šuti Sabor, šuti vlast, šuti oporba, šute mediji…
ISTINA JE da ovo nije placeni novinski oglas kojim se pokušava utjecati na Ustavni sud da donese «ovakvu» ili «onakvu» odluku. Na takvo nešto nitko nema pravo.
ISTINA JE da je ovo poticaj Ustavnom sudu da se konacno ocituje o Zahtjevu za ocjenu ustavnosti Ustavnog zakona o suradnji RH s MKS-om. Taj poticaj nije samo pravo, nego i svojevrsna moralna obveza jednog od pedesetorice potpisnika jedne znakovito zaboravljene inicijative.

P.S. Prvi je dan lipnja. Utorak. Istjece rok za predaju još jedne kolumne. Prelistavajuci novine pokušavam se otresti asocijacija na Cervantesa i Shakespearea; Don Quihotea i Hamleta; vjetrenjace i trulu državu - naravno «Dansku». Sutra nam ponovno dolazi Carla Del Ponte. Njen domacin biti ce ministrica pravosuda, što je na tragu politike nove vlade za koju «suradnja s Haaškim sudom predstavlja iskljucivo pravosudni, a ne politicki problem». Iskreno, ovaj citat je uvjerljivo najgluplja fraza koju sam cuo u životu. Jutarnji javlja da ce Carla Del Ponte vecerati s Ivom Sanaderom, Jadrankom Kosor, Andrijom Hebrangom, Miomirom Žužulom, Vesnom Škare – Ožbolt i Mladenom Bajicem. Ne spominje se hoce li Ivo na «party za ekipu» pozvati i Stipu. Slobodna donosi naslov «Del Ponte odlucuje o kandidaturi za EU». E moj narode!
 

Procitali ste kolumnu g. Joska Kontica koju novo urednistvo tjednika Fokus nije htjelo objaviti u cjelosti ili ako ne mozete otvoriti file kliknite na www.lijepanasadomovinahrvatska.com/tekst/ISTINA JE.doc

Srdacan pozdrav

Ivica Grgic

ISTINA JE!
 

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.