Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Politics  »  (H) Hrvatska i Hrvati u BiH
(H) Hrvatska i Hrvati u BiH
By Nenad N. Bach | Published  10/28/2004 | Politics | Unrated
(H) Hrvatska i Hrvati u BiH

 

Hrvatska i HrvatiuBiH


Neki kritičari, politici vlade premijera Sanadera zamjeraju kako u ispunjavanju obveza prema EU ne poklanja dovoljno pozornosti pitanjima koja se odnose na porast životnog standarda. Također, prema njima i briga o Hrvatima u BiH je u drugom planu. Ja ne mislim tako. Sanader slijedi svoj put. Na tom se putu susreće sa brojnim (već postojećim) poteškoćama. Njegov pristup problemu je aktivan: ne dopušta da mu problemi zasjene cilj kojem se približava. Poznato mu je kako su gospodarski zaostale zemlje, ulaskom u EU ostvarile znatan porast životnog standarda i unaprijedile socijalnu sigurnost. Ustavna je obveza Hrvatske praćenje stanja i pomoć Hrvatima ma gdje se u svijetu nalazi. To podrazumijeva i pomoć Hrvatima u BiH kako bi ostvarili punu jednakopravnost s druga dva naroda. Hrvatska na svom putu u Europu lobira za to - kao i za dobrobit BiH u cijelosti. Nemoguće je odjeliti prostor koji se kao lego kocka uklapa u Europu. Istovremeno, svjedoci smo žive diplomatske i svake druge aktivnosti hrvatskih predstavnika vlasti prema BiH. U proteklih mjesec dana posjetili su nas: Hebrang, Primorac i Šeks. Potpredsjednik vlade Andrija Hebrang otvorio je radove na KB Mostar, obišao sveučilište, dao potporu Aluminiju - najuspješnijem poduzeću u BiH koje može biti dobar primjer gospodarske suradnje Hrvatske i BiH. Ministar znanosti obrazovanja i športa Dragan Primorac se u Sarajevu susreo sa Federalnim ministrom obrazovanja Halilovićem kako bi podupro ostvarenje jednakopravnosti Hrvata na svoj jezik; obišao je Mostarsko sveučilište te dao potporu jedinom sveučilištu na službenom hrvatskom jeziku. Prošlotjedna posjeta predsjednika Sabora Vladimira Šeksa je od osobite važnosti. Sa Šeksom su u delegaciji osim saborskih zastupnika (Ćosić i Bagarić) bili nazočni i potpredsjednici Sabora Luka Bebić i Mato Arlović. Delegacija Hrvatskog Sabora je u dva dana posjetila Parlament, Vladu i Predsjedništvo BiH, kardinala Puljića, provincijala Miju Džolana, hrvatske kulturne institucije Maticu Hrvatsku i Napredak, gradsku upravu Mostara, Aluminij, Mostarsko sveučilište, Kliničku bolnicu i biskupski ordinarijat.
Šeks je vodio razgovore o svim pitanjima važnim za obje zemlje. Ostvarenje jednakopravnosti Hrvatskog naroda je pitanje svih pitanja. Nitko ne može kršiti ustavna prava Hrvata u BiH a sa druge strane očekivati ustupke Hrvatske. Kako se ponekad odnosimo (vlast BiH) prema Hrvatskoj najbolje govore neka iskustva na polju privatizacije javnih poduzeća u BiH. Ostaje dilema radi li se samo o tržišnoj utakmici ili netko priječi ulaz hrvatskog kapitla u BiH? Mi u BiH kažemo kako luka Ploče ne bi imala smisla da nije na usluzi gospodarstvu BiH, isto tako vrijedi: što bi bilo sa gospodarstvom BiH da nije luke Ploče? Zbog svih ovih i drugih pitanja potrebno je voditi dijalog. Hrvatska pokazuje otvorenost za svaku vrst razgovora a osobito za ostvarenje prava Hrvata u BiH - koja moraju biti «ni manja ni veća» od druga dva naroda.

Diplomatska aktivnost Hrvatske, novčana pomoć Hrvatske vlade Hrvatskim institucijama u BiH te skoro potpisivanja međudržavnog sporazuma o sudjelovanju Hrvatske u zbrinjavanju stradalnika HVO su sustavna i očita potpora opstanku Hrvata na prostoru BiH. Ova potpora sama po sebi nije dovoljna, ona mora biti u službi poticaja u usklađenom naporu kojeg mi u BiH svakodnevno ulažemo. Za vrijeme posjete provincijalu Miji Džolanu ostala mi je u ušima zvoniti njegova poruka: «radimo sve što možemo i radimo na najbolji način».
 

Dr Ivan Bagarić
 

 

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.