Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  People  »  (H) Lindjo, Zenska Klapa iz Dubrovnika
(H) Lindjo, Zenska Klapa iz Dubrovnika
By Nenad N. Bach | Published  11/11/2003 | People | Unrated
(H) Lindjo, Zenska Klapa iz Dubrovnika

 

ŽENSKA KLAPA FOLKLORNOG ANSAMBLA LINÐO


DUBROVNIK
HRVATSKA

 

Folklorni ansambl Lindo u gradu Dubrovniku djeluje vec dugih 37 godina njegujuci vrijednu kulturnu baštinu ne samo dubrovackog, vec i hrvatskog podneblja. Njegova posebnost obogacuje turisticku ponudu Hrvatske i cini ju originalnom, što je razlog da je danas FA Lindo poznat i u svijetu.

U veljaci 2000. godine rodila se ideja kod nekolicine plesacica Linda o osnivanju ženske klape pri Folklornom ansamblu, što im je i pošlo za rukom uz pomoc Vedrana Ivankovica, glazbenika u Lindu, koji je preuzeo vodenje klape.

Prvi put se ova klapa predstavila javnosti u kolovozu 2000. godine kada je FA Lindo slavio svoju trideset petu obljetnicu postojanja i djelovanja. Klapa je nastupila na brojnim znacajnim susretima klapa, od Omiša, Bola, Korcule, Blata, Stona i Mlina do Cavtata na najjužnijoj hrvatskoj obali, gdje je pokazala neskriveni entuzijazam i veliku volju za unaprjedivanjem kulturne baštine.

Klapa sudjeluje na Festivalu dalmatinskih klapa Omiš zadnje tri godine (2001., 2002., 2003.). Ove, 2003. godine, ulazi u finalnu vecer i osvaja Broncanog leuta – 3. nagradu publike, što predstavlja veliki uspjeh. “Intonativnom stabilnošcu, glasovnom snagom i svježinom, uigranošcu i rafiniranošcu interpretacije, te izborom repertoara ženska klapa FA Lindo zavrjeduje svaku pohvalu”*. (*Ivana Tomic – Feric) .

Klapa je sudjelovala i na Festivalu klapa Dubrovacko-neretvanske županije 2002. i 2003., koji se održava u Blatu na Korculi, gdje je 2002. osvojila srebrenu plaketu, a 2003. zlatnu plaketu prema ocjenama strucnog ocjenjivackog suda.

U travnju 2002. godine klapa je sudjelovala na 13. Medunarodnom festivalu zborskog pjevanja u Veroni. Na tom svjetski poznatom festivalu klapa je ostvarila takoder veliki uspjeh – zlatno odlicje u kategoriji ženskih folklornih skupina, što je uvelike doprinijelo promidžbi same klape u klapskom svijetu, ali i promidžbi Dubrovnika i Hrvatske.

U listopadu 2002. godine klapa je imala svoj prvi samostalni koncert u Kazalištu Marina Držica u Dubrovniku.

U listopadu 2003. klapa je snimila svoj prvi nosac zvuka u suradnji sa svjetski poznatim glazbenikom i producentom Nenadom Bachom.

U klapi pjevaju dugogodišnje Lindove plesacice u dobi od 18 do 24 godine, pjevaju izvorne i autorske dalmatinske klapske pjesme, ali i obrade domacih zabavnih skladbi.
Klapa djeluje u sastavu:

Ana Bacic, I. sopran
Paula Kusalic, II. sopran
Jelena Jozovic, II. sopran
Luci Vierda, II. sopran
Lidija Jerosimic, I. alt
Margarita Stražicic, I. alt
Fani Favro, II. alt
Ivana Butigan, II. alt
Ivela Raguž, II. alt

Vedran Ivankovic, voditelj klape

 How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
  1. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  2. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. Violi Calvert: Nenad Bach in China to be interviewed by China Radio International
  5. Potres u Zagrebu - Earthquake in Zagreb, Croatia 28 listopad 2006 u 16:15 3.7 on a Richter
No popular articles found.