Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Opinions  »  (H) Primjedbe na ...
(H) Primjedbe na ...
By Nenad N. Bach | Published  01/8/2003 | Opinions | Unrated
(H) Primjedbe na ...
Distributed by CroatianWorld

 

NEKEPRIMJEDBE NA "PRIOPCENJE" HKD-a "NAPREDAK"

Prigodomumorstva clanova obitelji Andjelic

Prof.Antun Pinterovic

Psihoanaliticar

           Tuga, ozlojedjenost, pa i gnjev prigodom toga gnusnoga zlocina uKostajnici su naravna stvar. Ali nacinna koji takove osjecaje izrazava Prof. Dr. fra Andrija Nikic, predsjednik unaslovu navedenoga drustva i autor "Priopcenja"  nisunaravna stvar. Sa strane jednoga intelektualca, dakle covjeka uma i razuma(Prof. Dr.!), pa k tome jos i katolickoga redovnika, dakle propovjednikaevandjelja ljubavi iskrnjega, pa cak i neprijatelja, moglo se ocekivati i nestodrugo.

           Usporediti pocinitelja zlocina s Faraonom, Herodom, Sultanom i "njihovimsljedbenicima" je, po mom skromnom mnijenju, pruziti pocinitelju upravo onosto je tim odvratnim umorstvom htio postici: medijsku pozornost, te ideolosku,tako rekuc mitsku, vaznost za svoju ustvari sicusnu bolesnu i izgrednicku osobu.Jer nemojmo se zavaravati, Moamer Topalovic, indoktrinirani i fanaticni clanekstremne muslimanske toboze humanitarne udruge "Dzem-ijjetul-el-Furkan",koju financira Visoki saudijski komitet (sa sjedistem u Sarajevu!), nije nikakva"produzena ruka" nekakve paklene zavjere u vidu "planskogavjerskog ciscenja katolickog pucanstva u Bosni i Hercegovini s njihovihstoljetnih ognjista", kako bi to htio fra Nikic i sto bi dakako sam ubojicau svojoj bolesnoj masti sigurno zelio biti; ne, on je tek jedan ordinaranpsihijatriski slucaj paranoicnoga shizofrenicara s vjerskim delirijem, odnosno smastanjem o nekakvom svom "bozanskom poslanju", koje mu pristedjujesuocivanje sa svojim vlastitim ljudskim nistavilom: on cak nije uspio zavrsitiniti srednju skolu! A znamo da je neznanje, nenaobrazenost, dakle skucenostduhovnoga obzorja, najplodnije tlo za nicanje svih fanatizama. Da je ubojici kodtoga jedina  svrha promocija svojenistetne sicusne osobe pokazuje i cinjenica da je takodjer autor izjalovljenaatentata na svoju ruku naSlobodana Milosevica. Ne, tu nije pravi problem. Pravi je problem da psiholoski"profil" jednoga Moamera Topalovica nije vise osamljena pojava, ito ne samo u Bosni i Hercegovini!

           Prvo je onda pravo pitanje: Sto je to Europska zajednica (i medjunarodnazajednica opcenito) ucinila  ili bolje: nije ucinila!  u doba srpskogaratnoga zuluma u Bosni i Hercegovini, da i ta europskazemlja tone sve to vise u islamski fanatizam iintegrizam?

Drugoje pravo  i isto tako vazno  pitanje: Nijesu li hrvatske vlasti u doba srpske najezde na Hrvatsku i Bosnu iHercegovinu mogle osmisliti kakovu drugaciju politiku prema Bosni i Hercegoviniod one koju su provodile: rat s Muslimanima, podrska stvaranju hrvatskeparadrzave u bosanskoj drzavi, podjela Bosne i Hercegovine s Milosevicem? Nijeli se moglo osmisliti  daje bilo politicke volje  vec u pocetku srpskenajezde na Sloveniju, pa onda na Hrvatsku, jednu opcu vojnu koaliciju svihnesrpskih republika i pokrajina bivse Jugoslavije protiv Milosevica? To suuostalom mnogi protagonisti toga strasnoga rata bili i sami spontano osjetili:koliko je to Muslimana i Kosovara uslo u Hrvatsku vojsku da se bori protivzajednickoga napadaca? 

           A zadnje je pravo pitanje: Zar smo zaista zaboravili povijest? Zar smozaboravili da prva muslimanska pjesma na hrvatskom jeziku ali arapskim pismom (tzv.alhamiado knjizevnost) izvjesnoga Mehmeda Erdeljskog iz 1588/9 nosi naslov"Hrvatska pjesma" (Chirvattürkisi)? Zar smo zaboravili da se elitamuslimanskih intelektualaca i knjizevnika krajem XIX. i pocetkom XX. st.smatrala Hrvatima? Zar smo zaista potpuno zaboravili glasovite stihove MirzeSafveta: "Jer hrvatskog jezika sum / Moze da goji, / Moze da spoji / Istoki Zapad, / Pjesmu i um!"?

           I na kraju: 18. lipnja 1993., u interviewu "Globusu" (str. 8),poznati muslimanski politicar Ejup Ganic, za kojega se ne moze reci da je baspro-hrvatski raspolozen, rekao je i sljedece: "Bojim se da su obicni ljudiu Hrvatskoj svjesni da zbog stanovitih kamenjara u zapadnoj Hercegovini, gdjenajbolje uspijevaju poskoci, mogu izgubiti drzavu. Tudjman se igra hrvatskomsudbinom podrzavajuci misljenje nekih ekstremnih ljudi u stotinjak kvadratnihkilometara hercegovackih kamenjara. Nitko ne moze osporiti da je to njihovo, alikako da ih uvjerimo, i njih, i Tudjmana, daje Bosna hrvatska drzava. Uvijek bila i ostala."(Podcrtao A. P.) Zar smo zaista i to zaboravili? Ili bolje: Da li smo to uopceculi?

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.