Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Opinions  »  (H) Tragicna Sudbina ukradenih Hrvatskih Lipicanera
(H) Tragicna Sudbina ukradenih Hrvatskih Lipicanera
By Nenad N. Bach | Published  07/30/2004 | Opinions | Unrated
(H) Tragicna Sudbina ukradenih Hrvatskih Lipicanera

 

Tragicna Sudbina ukradenih Hrvatskih Lipicanca

Tragicna sudbina hrvatskih lipicanaca: kako to vlast stiti nacionalne interese
Zahvaljujem Vjesniku da je 12. srpnja prenio informaciju iz Dnevnika (SCG) – »Povratak lipicanaca jos uvijek upitan«. Istodobno sam vrlo revoltiran i zgrazam se kako nasa vlast i diplomacija stite nacionalne interese i dobra.
U tom izvodu tvrdi se: »Izaslanstvo hrvatskog Ministarstva poljoprivrede slozilo se da podmladak lipicanaca ostane u Srbiji i spremno je za svako mlado grlo izdati valjan rodovnik..., kao posebnu pogodnost ponudilo je posredovanje pri uclanjivanju Srbije u Medjunarodnu federaciju uzgajivaca lipicanaca...«
Nad nasim konjima lipicancima u Lipiku izvrsen je tezak ratni zlocin, podudaran s ostalim srpskim zlocinima nad ljudima, imovinom i kulturnim blagom u proteklom ratu. Ubijali su te najplemenitije zivotinje, a prezivjele su gonili preko Bosne u Srbiju kao ratni kriminalni plijen. Sada nad tim zlocinom glume dobrocinitelje kojima treba pripasti neka naknada, priznanje i medjunarodna afirmacija.
Sto je najgore, to im se, u neku ruku, nudi od legitimnog vlasnika zrtava, umjesto zahtjeva za naknadu cjelokupne stete te povratak ukupnog stada u svim generacijskim skupinama i progona onih koji su to zlocinacko djelo pocinili. Temeljem cega tamo neki uzurpatori ili razbojnici mogu glumiti vlasnike stada koje je ugrabljeno kao ratni plijen u zlocinu.
Zanimljivo bi bilo znati sto je poduzela nasa vlast u povodu tog kriminalnog djela kod Medjunarodne federacije uzgajivaca lipicanaca. Vjerojatno nista, kad se Srbi nadaju cak potpori Hrvatske za uclanjenjem u tu organizaciju temeljem tog kriminalnog djela. Bojim se da je slicno i s utjerivanjem svih ostalih ratnih steta, sto moze zavrsiti ohrabrujuce za agresora, moze opet naci razloge za pljackaske, razarajuce i druge zlocine prema susjedima.
Slucaj hrvatskih lipicanaca na najosjetljiviji nacin pokazuje nesposobnost nasih vlada da shvate i brane interese i prava hrvatskoga naroda i drzave kao zrtve surove i zlocinacke agresije.
IVAN PAJ
Zagreb

 

 

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.