Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Opinions  »  (H) Tragicna Sudbina ukradenih Hrvatskih Lipicanera
(H) Tragicna Sudbina ukradenih Hrvatskih Lipicanera
By Nenad N. Bach | Published  07/30/2004 | Opinions | Unrated
(H) Tragicna Sudbina ukradenih Hrvatskih Lipicanera

 

Tragicna Sudbina ukradenih Hrvatskih Lipicanca

Tragicna sudbina hrvatskih lipicanaca: kako to vlast stiti nacionalne interese
Zahvaljujem Vjesniku da je 12. srpnja prenio informaciju iz Dnevnika (SCG) – »Povratak lipicanaca jos uvijek upitan«. Istodobno sam vrlo revoltiran i zgrazam se kako nasa vlast i diplomacija stite nacionalne interese i dobra.
U tom izvodu tvrdi se: »Izaslanstvo hrvatskog Ministarstva poljoprivrede slozilo se da podmladak lipicanaca ostane u Srbiji i spremno je za svako mlado grlo izdati valjan rodovnik..., kao posebnu pogodnost ponudilo je posredovanje pri uclanjivanju Srbije u Medjunarodnu federaciju uzgajivaca lipicanaca...«
Nad nasim konjima lipicancima u Lipiku izvrsen je tezak ratni zlocin, podudaran s ostalim srpskim zlocinima nad ljudima, imovinom i kulturnim blagom u proteklom ratu. Ubijali su te najplemenitije zivotinje, a prezivjele su gonili preko Bosne u Srbiju kao ratni kriminalni plijen. Sada nad tim zlocinom glume dobrocinitelje kojima treba pripasti neka naknada, priznanje i medjunarodna afirmacija.
Sto je najgore, to im se, u neku ruku, nudi od legitimnog vlasnika zrtava, umjesto zahtjeva za naknadu cjelokupne stete te povratak ukupnog stada u svim generacijskim skupinama i progona onih koji su to zlocinacko djelo pocinili. Temeljem cega tamo neki uzurpatori ili razbojnici mogu glumiti vlasnike stada koje je ugrabljeno kao ratni plijen u zlocinu.
Zanimljivo bi bilo znati sto je poduzela nasa vlast u povodu tog kriminalnog djela kod Medjunarodne federacije uzgajivaca lipicanaca. Vjerojatno nista, kad se Srbi nadaju cak potpori Hrvatske za uclanjenjem u tu organizaciju temeljem tog kriminalnog djela. Bojim se da je slicno i s utjerivanjem svih ostalih ratnih steta, sto moze zavrsiti ohrabrujuce za agresora, moze opet naci razloge za pljackaske, razarajuce i druge zlocine prema susjedima.
Slucaj hrvatskih lipicanaca na najosjetljiviji nacin pokazuje nesposobnost nasih vlada da shvate i brane interese i prava hrvatskoga naroda i drzave kao zrtve surove i zlocinacke agresije.
IVAN PAJ
Zagreb

 

 

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
  1. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  2. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. Violi Calvert: Nenad Bach in China to be interviewed by China Radio International
  5. Potres u Zagrebu - Earthquake in Zagreb, Croatia 28 listopad 2006 u 16:15 3.7 on a Richter
No popular articles found.