Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Opinions  »  (H) Znanje jest Blagostanje ... kad zazivimo svoj Identitet
(H) Znanje jest Blagostanje ... kad zazivimo svoj Identitet
By Nenad N. Bach | Published  10/19/2005 | Opinions | Unrated
(H) Znanje jest Blagostanje ... kad zazivimo svoj Identitet

 

Znanje jest Blagostanje ... kad zazivimo svoj Identitet

Projekti Europske Unije - uz udruzivanje i umrezavanje strucnosti

Hrvatska jest nedvojbeno europska zemlja, pa sustavno politicko ucjenjivanje nase nacije od odredjenih centara moci zahtijeva vrlo specificna znanja i ozbiljne (re)akcije (o tom drugom prilikom). Jedna od posljedica nedavnog pocetka pregovora s EU jest najava da vec od 4. listopada hrvatski znanstvenici (i dapace svi gradjani) mogu ucestvovati u projektima EU, te primiti nezanemarivu financijsku podrsku za prihvacene projekte (s EU partnerima) vec od 18. studenog ove godine (sto je usitinu vrlo brzo). Pritom se vecina s pravom pita imamo li mi osobe koje znaju pripremiti takve projekte, te koja je vjerojatnost da Hrvatska dobije poveci dio tog novca koji, bez obzira na nasa politicka uvjerenja, jest ponudjen i na nama je da ga 'pokupimo'. Kao i uvijek odgovor je kompleksan, no pojednostavljeno mozemo reci da je prirodnoslovni dio nacije u velikoj mjeri spreman za te (ocekivane) izazove, dok vecina drugih podrucja polako kaska, a velika vecina nacije nema predodzbu o cemu se ustvari radi.
Nasi prirodni-znanstvenici po svijetu su strucno povezani vec godinama, te i sustavno organizirani nakon Prvog Kongresa Hrvatskih Znanstvenika iz domovine i inozemstva (PKHZ, Zagreb-Vukovar, studeni 2005). Dapace mnoge akcije (siroj javnosti uglavnom nepoznate) su u tijeku ... medju inima, prosli tjedan je poslan poziv svim kolegama diljem Europe, da ako vec imaju projekte u EU da pomognu ukljuciti i domace partnere bar na neke od tih financijski atraktivnih (no birokratski kompleksnih) projekata. Medjutim, u nastavku clanka necu pisati o detaljima raznih EU projekata jer sve te informacije postoje i u Ministarstvu i na Internetu, nego cu radije navesti neka zanimljiva opazanja o znanju i odnosu nas Hrvata i nase europske subrace.

Mi jesmo Europljani i imamo i brojne cestite prijatelje

Kljucno nam je cijelim bicem istinski prihvatiti da 1) mi jesmo uistinu europska zemlja, 2) EU nije neka homogena cjelina, a vecina Europljana jesu nasi prijatelji. Mada, stoji cinjenica da vecina ne poznaje dovoljno nasu povijest i istinu o nama, jer je ne poznaje ni vecina Hrvata ! 3) Iako to tako ne djeluje na prvi pogled, europska tradicija je ipak bitno krscanska (a cesto i katolicka), te u Europi zive brojni cestiti ljudi. Iskreno, meni su brojni europski kolege u profesiji cesto vise pomogli nego neki hrvatski kolege, djelomicno i zato jer je sustav strucnog vrednovanja i 'higijene' ljudskih odnosa bolje postavljen. Stovise, svakom kreativnom Hrvatu koji vlada barem jednim od euro-jezika relativno je lako naci optimalne partnere diljem Europe za sve originalne, zanimljive, pa cak i 'politicki-nepodobne' projekte. Naime, ne postoje samo znanstveni projekti u nanotehnologiji ili bio-genetici nego i u drustveno-povijesnim temema. Stovise, pocinju se detaljno znanstveno obradjivati brojni zlocini komunizma, te razni (tajni) politicki dogovori koji i danas utjecu na stanje ponekih europskih naroda. Ne dvojim da, ako ne propadnemo kao civilizacija, nasi unuci ce napokon poznavati istinu o hrvatskoj povijesti! U pred-zakljucku, buduci da je vise od 300 milijuna Europljana, za svaku zanimljivu temu postoje partneri i najcesce i najlakse ih je naci preko Interneta (google trazilica najcesce na engleskom).
Izvrsnost je svakako vazan parametar u svemu tome, no kako primjer obitelji Kostelic jasno pokazuje, cak u disciplini u kojoj nemamo dugorocnu tradiciju, snagom volje, vizijom i uz minimum predispozicija mozemo stici do najboljih rezultata. Naravno, ne treba imati iluzija da ce nas odmah bas svi Europljani u svemu podrzati, ali kako rekoh imamo mi brojne nase ljude posvuda, te brojne nama vec sklone Europljane, pa je na nama da sad to sve sustavno koristimo. Isto vrijedi i na planetarnoj skali gdje opet imamo specificnu (cak povoljnu) situaciju jer nasi ljudi doslovno zive posvuda.

Kljucan problem : 'hipnotiziranost' Hrvata
Bez obzira sto nam neki centri moci nisu skloni, nasoj su naciji oduvijek najveci problem bili i ostali sami hrvatski gradjani. Uz ocitu negativnu hipnozu nacije partijskim boljsevizmom, koji i dalje dominira i u politici i poslovodstvu, i u tiskovinama i na HTV-u, takodjer moramo uvijek jasno iznijeti konkretne cinjenice glede (ne)obrazovanosti nacije. Poznato je da bi nacija sustavno povecavala svoj BNP potrebno je imati >1.5% inzenjera koji aktivno stvaralacki djeluju u drustvu; u Hrvatskoj svi visokoskolovani gradjani predstavljaju tek oko 2% (i jos uvijek dominiraju ne-inzenjerske struke). Dakle, nemojmo imati iluzije da cemo poreko noci izaci iz sadasnjeg (polu-)kolonijalnog stanja nacije. Sadasnja situacija jest direktna posljedica pola stoljeca krivog odgoja i usmjerenja, te uspavljivanja identiteta, kreativnosti te osobnosti nase nacije. Primjer bivse istocne Njemacke drasticno potvrdjuje koliko je zlo boljsevicko stanje svijesti, te da investicije ne rijesavaju probleme mentaliteta. Ni nakon €1.5 trilijuna ulaganja istocni dio Njemacke nije dostigao zapadni i nezaposlenost jest oko 20% ...
Da, Hrvatska zeli i treba izrasti u drustvo znanja. No, nacija se i dalje svakodnevno bori sa svim tim ''klasicnim'' problemima (post-komunistickog) tranzicijskog sustava. Brzina izlaska iz tranzicije uvelike ovisi o sustavnoj podrsci svih medija, poglavito HTV-a. Sami pregovori i ulazak u EU kao i novi EU projekti i financiranja nece, a ni ne mogu, rijesiti bitne probleme hrvatske nacije. Pokusao sam stoga ukazati da je najvazniji korak k istinski demokratskom drustvu znanja i blagostanja prvo svega sveopce budjenje i opca svijest hrvatske nacije da jedina konkurentnost jest ustvari kreativno oslobadjanje i realizacija predispozicija svake osobe, svake grupe i svake institucije. To je jedini put dekolonizacije nase nacije. Da bi se nacija stvarno pokrenula, svaka zdrava osoba treba SVJESNO pronaci svoje optimalno mjesto u sustavu, kako u skolstvu, tako u institucijama, servisima ili industrijskim tvrtkama. To je moguce i nuzno i ovdje i sada kao i u kontekstu Europe jer mi jesmo Europljani. Sve ostalo o cemu brojni strucnjaci Hrvati pisemo jesu - posljedice: ovog trena jos uvijek zivimo posljedice sustavne partijsko-boljsevicke hipnoze, pa na nama samima ostaje taj kljucni izazov, budjenje originalnosti svake osobe. Time budimo identitet i sustavno stvaramo istinsku konkurentnost probudjene nacije, a tada znanje uistinu postaje - blagostanje.


Ukratko o autoru
Dr. Davor Pavuna jer profesor fizike na Ecole Polytechnique u Lausanne-i. Diplomirao je eksperimentalnu fiziku u Zagrebu, te nakon doktorata u Engleskoj, kraceg djelovanja u Francuskoj, te Australiji i USA, vec dvadesetak godina djeluje iz Svicarske u strucnim suradnjama (uglavnom supravodljivost i novi materijali) s kolegama diljem svijeta.
 

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.