Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Opinions  »  (H) Aorist - Jura Ozmec
(H) Aorist - Jura Ozmec
By Nenad N. Bach | Published  02/7/2006 | Opinions | Unrated
(H) Aorist - Jura Ozmec

 

Aorist
Autor: Jura Ozmec
mailto: jura.ozmec@hrt.hr 

Stvarno bi se trebalo slamperaju u svim segmentima stati na kraj

Postajem staromodan, nisam vise u trendu, izgleda da me gazi vrijeme. Naime, sportski se dogadjaji, a i sportski objekti u mojoj okolici, izgleda, vise uopce ne rade zbog sporta, nego zbog glamura (pravog i laznog), zbog privatne promocije ili lokalnih politickih poena, a svime time se, tako mi se cini, 'zamagljuje" i nekakav novac. Sportski novac, predvidjen za sport, sportase i sportske objekte, da ne bude zabune.

Bazen u Gruzu, kad zakoracite u njega, frapira svojim bljestavilom, svjetlom, novim semaforom, plazma-monitorima za publiku, novim i udobnim stolcima. U prvom trenutku svatko ce reci da je to prototip modernoga bazena. No onda shvatite da su tzv. novinarske kabine (koje, jasno, izgledaju prvoklasno) zapravo potpuno neupotrebljive jer se iz njih bazen vidi samo kad nema nikoga u publici sto, logicno, nema nikakvoga smisla. Ali onaj koji je gradio bazen nije i o toj 'sitnici" bas vodio racuna. Kamere za TV prijenos takodjer 'ne vide" bazen i moraju se postaviti na posebno dogradjena (pa samim tim i potpuno nakaradna, suvisna i ruzna) postolja, zbog kojih sad dio mjesta za publiku postaje neupotrebljiv. Novinari, kako bi mogli raditi svoj posao i dalje sjede uz bazen, na mjestima gdje su sjedili i dok je nad Gruzom bio napuhan balon, kamere i dalje 'smetaju" publici, a jedino publika ima osjecaj vaznosti i glamura, gledajuci u plazma-monitorima usporene slike golova svojih ljubimaca (ako plazme rade!)... A o ostalom? O tome da je teretana toliko malena i niska da se neke vjezbe koje iziskuju dizanje utega iznad glave uopce ne mogu napraviti?

Kao i bazen u Utrinama, u Zagrebu. Predubok iz potpuno nepoznatih sportskih, estetskih pa i arhitektonskih razloga, pa trosi previse vode i previse klora, ulazi su preuski, radjeni za ritam u kojem bi samo jednom turnusu plivaca trebala 2 sata (a imaju 5 minuta) da se mimoidju s drugim kad bi se trudili to napraviti bez guranja ili da se nisu snasli, pa se presvlace na tribinama (!?). Ormarici za ostaviti stvari, ta minijatura cak i za Liliputance? To cak ni glamur nije. To je prvoklasni promasaj, ali novac je vec potrosen, politicki poeni mozda nisu osvojeni, ali sigurno nisu ni izgubljeni...

ATP turnir u Zagrebu nekoliko se dana u hodnicima zagrebackoga Doma sportova "sudarao" sa stolnoteniskim turnirom nominalno vecega ranga, a po imenima i ukupnom broju sudionika svakako. Dakle, ping-pong je za tenisace bio sportski nadmocniji bas u svakom segmentu. No to se ni po cemu zapravo nije vidjelo u hodnicima i okolici Doma sportova, pa ni u medijima. Sav glamur, sva pozornost, pa na kraju, ocito, i sav novac otisli su u blagajnu teniskoga turnira da bi se 10-ak dana trosili i na lokalni glamur, lokalnu promociju i sve prema popisu s pocetka. Jasan je i razlog - jaka promidzba i ciljano lobiranje stvorili su dojam kod prosjecnoga Zagrepcanina, a posredno i kod ulagaca da se dogadja nesto svjetski vazno. Sto realno bas i nije sasvim tocno. Uostalom, u teniskom svijetu, osim Ljubicica i Ancica (pobjednika Davis kupa), jos jedino ime predsjednika Organizacijskog odbora ima 'tezinu" (Goran Ivanisevic, ako niste znali). Ostali su igraci bliski vrhu svjetske ljestvice, ali.... 'Stos" s veleplakatima koji jos od nove godine 'prodaje" teniski turnir u Umagu (svake godine), a cim su dobili licenciju s plakatima (i agresivnom radio-tv-novinskom reklamom) je krenuo i ZG indoors, iznimno je vazan pocetak svakoga lobiranja i pripreme turnira. Tenisaci (a od njih i skijasi) su to odlicno naucili i svladali gradivo. Glamour par exellence! A sport?

U skladu s time, ne bi lose bilo da u akciji koju propagira trenutacni ministar i uz njega sef HOO-a, a to je izgradnja skolskih sportskih dvorana sirom Lijepe nase, arhitekti, projektanti i svi zainteresirani kazu poneko slovo o tome sto moderna sportska dvorana treba imati, sto mora, a sto bi bilo dobro da ima. I da pitaju, ako nisu sigurni. Jer (opet cu ja malo put Dubrovnika) kad nekome padne na pamet ideja da sagradi podzemno parkiraliste, a iznad njega sportsku dvoranu, naravno da cemo svi dignuti dva prstica odobrenja u zrak i zahvaliti takvome dobrocinitelju. No netko bi se trebao zapitati koji bi se to sport trebao upraznjavati u dvoetaznoj (?) sportskoj dvorani dimenzija polovice rukometnog igralista???? Rukomet na kat? Kosarka na jedan kos? Gimnastika bez zaletista? Ili samo sah?

Stvarno bi se trebalo slamperaju u svim segmentima stati na kraj i postaviti (zapravo - vratiti!) kriterije financiranja svega i svacega u sportu. Ili ce se i dalje, u duhu sportske krilatice "drpi gdje stignes" i "satri konkurenciju" nastaviti uzdizati hrvatski "sport"?

Samo, ja sam onda stvarno aorist...

http://sport.hrt.hr/htvsport/aktualno/aorist.html

Svi artikli - Arhiv: http://sport.hrt.hr/htvsport/aktualno/arhiv.html 

 

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.