Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Opinions  »  (H) Hrvatska prije svega treba viziju
(H) Hrvatska prije svega treba viziju
By Nenad N. Bach | Published  02/11/2006 | Opinions | Unrated
(H) Hrvatska prije svega treba viziju

 

Hrvatska prije svega treba viziju,

snaznu ideju i poticaj koji će pokrenuti sve njezine pozitivne snage.

Vlada je neozbiljna..

Dakle, da Vlada zeli ozbiljno provesti proces, ovakvu interent rubriku bi otvorili oni

Čestitam na inicijativi. To je angazirano novinarstvo: stati iza konkretnog projekta, pokrenuti javnost i istrajati do realizacije.

No, da se inicijativa ne utopi u prevelikim količinama ideja i materijala, sugeriram da kao posebnu rubriku otvorite dijalog o tome kakvu sliku Hrvatske zelimo stvoriti u EU i u svijetu.

Hrvatska prije svega treba viziju, snaznu ideju i poticaj koji će pokrenuti sve njezine pozitivne snage.

Tko će i na koji način definirati ciljeve i viziju Hrvatske kakvu zelimo? Kako će u to biti uključeni marketinski stručnjaci, PR-ovci, dizajneri, novinari, uspjesni poduzetnici...???

Hrvatski dizajn centar je u kratkom roku pokrenuo vrlo zanimljive inicijative - da li je pozvan da sudjeluje u osmisljavanju strategije? Niz malih poduzeća i poduzetnika imaju dokazane trzisne i izvozne rezultate - kako njih potaknuti da postanu lideri i lokomotive organiziranih reprocjelina? Neki novi klinci pokreću vrlo zanimljive poslovne projekte. Uključite ih.

Za značajne projekte EU primjenjuje standardnu proceduru subsidijarnosti: cofinance, tj načelo da nostelj projekta u proces odlučivanja mora organizrano uključiti sve subjekte na koje se određeni projekt odrazava na bilo koji način.

Dakle, da Vlada zeli ozbiljno provesti proces, ovakvu interent rubriku bi otvorili oni (a načelo cofinancinga im sigurno nije nepoznato).

Za ozbiljan nacionalni dokument, europska demokratska drzava morala bi osigurati ozbiljno, aktivno i institucionalizirano sudjelovanje svih relevantnih drustvenih struktura, od znanosti i poduzetnika (veliki, srednji i mali, svaki kao zasebna interesna skupina), novinara i medija, strukovnih udruga, sindikata, nezaposlenih..., a svaka faza donosenja strategije morala bi biti izlozena javnosti.

I na koncu, samo da se ne zaboravi, posebno poglavlje trebali bi biti organizrani sustavi poslovnih zajednica za potporu samozaposljavanja i mikropoduzetnistva.

Preusmjeravanjem malog dijela socijalnih transfera u konkretne poslovne servise moglo bi se nezaposlenima otvoriti sasvim novo područje aktivnog zivota i socijalnog zbrinjavanja. Samo ekonomska neovisnost pojedinaca omogućuje slobodno drustvo koje moze odgovorno i demokratski usmjeravati svoju budućnost - i svoju razvojnu strategiju.

Goran Kauzlarić

2.2.2006

http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=902

 

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.