Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  News  »  (H) PROSLAVA STOTE OBLJETNICE NAPRETKA U NEW YORKU
(H) PROSLAVA STOTE OBLJETNICE NAPRETKA U NEW YORKU
By Nenad N. Bach | Published  06/17/2002 | News | Unrated
(H) PROSLAVA STOTE OBLJETNICE NAPRETKA U NEW YORKU

Podruznica Hrvatskog kulturnog drustva “Napredak” u New York-u je svecano proslavila stotu obljetnicu osnutka ovog kulturnog drustva u nedjelju, dana 26.5.2002 godine. Tom prigodom u velikoj dvorani Hrvatskog centra na Manhattan-u sakupilo se stotinjak clanova i prijatelja. Svojom nazocnoscu sastanak je uvelicao i Generalni konzul Republike Hrvatske u New York-u, gospodin Domagoj Kero. Predsjednik Napretkove p!
rodruznice u New York-u, gospodin Josip Knezevic je pozdravio sve nazocne, te se kratko osvrnuo na aktivnosti ove novo osnovane podruznice.



Dopredsjednik drustva, Mr. Ognjen Martinovic je u kracem govoru iznjeo znacaj proslave dana Napretka, koji je povezan sa tridesetim travnja, danom pogubljenja Zrinskog i Frankopana. Mr. Martinovic dao je sazetak povjesnih dogadaja vezanih za ovaj dan, a potom je gospodin Kero pozdravio publiku i organizatore proslave.



Nakon pozdrava Generalnog konzula, tajnik podruznice Dr. Anton Sertic govorio je o osnutku “Napretka” i njegovom stogodisnjem djelovanju, te stipendiranju talentiranih studenata ciji su uspjesi uvijek bili na diku njihovim zajednicama i narodu iz kojeg su nikli. Dr. Sertic je zavrsio svoje predavanje sa pozivom hrvatskim iseljenicima da se pridruze Napretkovim aktivnostima i na ovaj nacin pomognu bolju i sretniju buducnost hrvatskog naroda.




Pocasni gost proslave bio je Dr. Drago Stambuk, bivsi opunomoceni predstavnik Republike Hrvatske u Velikoj Britaniji i veleposlanik RH u Indiji, Egiptu i vecem broju arapskih zemalja. Dr. Stambuk je zapoceo svoje predavanje osvrtom na hrvatsku unutarnju i vanjsku politiku te je govorio o tajni uspjesnog upravljanja drzavom, tocnije nalazenju prave ravnoteze izmedju centripetalnih i centrifugalnih sila drzave, regionalnih i centralistickih aspiracija, te nacionalnih i europskih, odnosno svjetskih interesa. Dr. Stambuk je govorio i o politici koju bi RH trebala voditi prema sestrinskoj republici BiH, te komentirao Daytonski sporazum i negativan uticaj koji postojanje srpskog entiteta u BiH ima na ovu drzavu.



Dr. Stambuk je isto tako zborio o temama vezanim za Haski sud, ulasku Republike Hrvatske u NATO i EU, te katastrofalni ishod procesa privatizacije u Hrvatskoj. Svoje predavanje zakljucio je konstatacijom da je duznost svakog svjesnog gradjanina Hrvatske oboruzati se znanjem, principima opceg dobra, predanim radom i nadasve vjerom da vlastitim snagama moramo i mozemo iznijeti Hrvatsku na mjesto koje joj pripada medju naprednim drzavama svijeta. 



Nakon predavanja slijedila su pitanja publike koja su potakla zanimljivu diskusiju. Razgovori su se nastavili uz domijenak i glazbeni program. Proslava je svecano zavrsena otvaranjem prodajne izlozbe hrvatskog akademskog slikara Josipa Zankija.



Za sve informacije o “Napretku” i aktivnostima podruznice u New York-u, molimo obratite se gospodinu Knezevicu na telefon 718-353-0069 ili na e-mailkdeletis@excite.com

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.