Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  News  »  (H) PROSLAVA STOTE OBLJETNICE NAPRETKA U NEW YORKU
(H) PROSLAVA STOTE OBLJETNICE NAPRETKA U NEW YORKU
By Nenad N. Bach | Published  06/17/2002 | News | Unrated
(H) PROSLAVA STOTE OBLJETNICE NAPRETKA U NEW YORKU

Podruznica Hrvatskog kulturnog drustva “Napredak” u New York-u je svecano proslavila stotu obljetnicu osnutka ovog kulturnog drustva u nedjelju, dana 26.5.2002 godine. Tom prigodom u velikoj dvorani Hrvatskog centra na Manhattan-u sakupilo se stotinjak clanova i prijatelja. Svojom nazocnoscu sastanak je uvelicao i Generalni konzul Republike Hrvatske u New York-u, gospodin Domagoj Kero. Predsjednik Napretkove p!
rodruznice u New York-u, gospodin Josip Knezevic je pozdravio sve nazocne, te se kratko osvrnuo na aktivnosti ove novo osnovane podruznice.Dopredsjednik drustva, Mr. Ognjen Martinovic je u kracem govoru iznjeo znacaj proslave dana Napretka, koji je povezan sa tridesetim travnja, danom pogubljenja Zrinskog i Frankopana. Mr. Martinovic dao je sazetak povjesnih dogadaja vezanih za ovaj dan, a potom je gospodin Kero pozdravio publiku i organizatore proslave.Nakon pozdrava Generalnog konzula, tajnik podruznice Dr. Anton Sertic govorio je o osnutku “Napretka” i njegovom stogodisnjem djelovanju, te stipendiranju talentiranih studenata ciji su uspjesi uvijek bili na diku njihovim zajednicama i narodu iz kojeg su nikli. Dr. Sertic je zavrsio svoje predavanje sa pozivom hrvatskim iseljenicima da se pridruze Napretkovim aktivnostima i na ovaj nacin pomognu bolju i sretniju buducnost hrvatskog naroda.
Pocasni gost proslave bio je Dr. Drago Stambuk, bivsi opunomoceni predstavnik Republike Hrvatske u Velikoj Britaniji i veleposlanik RH u Indiji, Egiptu i vecem broju arapskih zemalja. Dr. Stambuk je zapoceo svoje predavanje osvrtom na hrvatsku unutarnju i vanjsku politiku te je govorio o tajni uspjesnog upravljanja drzavom, tocnije nalazenju prave ravnoteze izmedju centripetalnih i centrifugalnih sila drzave, regionalnih i centralistickih aspiracija, te nacionalnih i europskih, odnosno svjetskih interesa. Dr. Stambuk je govorio i o politici koju bi RH trebala voditi prema sestrinskoj republici BiH, te komentirao Daytonski sporazum i negativan uticaj koji postojanje srpskog entiteta u BiH ima na ovu drzavu.Dr. Stambuk je isto tako zborio o temama vezanim za Haski sud, ulasku Republike Hrvatske u NATO i EU, te katastrofalni ishod procesa privatizacije u Hrvatskoj. Svoje predavanje zakljucio je konstatacijom da je duznost svakog svjesnog gradjanina Hrvatske oboruzati se znanjem, principima opceg dobra, predanim radom i nadasve vjerom da vlastitim snagama moramo i mozemo iznijeti Hrvatsku na mjesto koje joj pripada medju naprednim drzavama svijeta. Nakon predavanja slijedila su pitanja publike koja su potakla zanimljivu diskusiju. Razgovori su se nastavili uz domijenak i glazbeni program. Proslava je svecano zavrsena otvaranjem prodajne izlozbe hrvatskog akademskog slikara Josipa Zankija.Za sve informacije o “Napretku” i aktivnostima podruznice u New York-u, molimo obratite se gospodinu Knezevicu na telefon 718-353-0069 ili na e-mailkdeletis@excite.com

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
  1. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  2. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. Violi Calvert: Nenad Bach in China to be interviewed by China Radio International
  5. Potres u Zagrebu - Earthquake in Zagreb, Croatia 28 listopad 2006 u 16:15 3.7 on a Richter
No popular articles found.