Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Letters to the Editors  »  (H,E) Who dares to touch the Croatian Wall of Pain? Tko rusi Zid Boli u Zagrebu?
(H,E) Who dares to touch the Croatian Wall of Pain? Tko rusi Zid Boli u Zagrebu?
By Nenad N. Bach | Published  06/7/2005 | Letters to the Editors | Unrated
(H,E) Who dares to touch the Croatian Wall of Pain? Tko rusi Zid Boli u Zagrebu?

 

Who dares to touch the Croatian Wall of Pain?

 

Dear friends,

Croatian leadership decided to demolish Croatian
Monument Wall of Pain in Selska Street in Zagreb.

I hope you know what that monument means to any Croat
in the World. It was built in the War as reminder to
the UN and whole World about Croatian missing and
killed people in Homeland War.

Please, arise your voice against that barbaric act of
Croatian leadership and help us to save the only
Croatian monument built of tears and blood of Croatian
mothers in black, who were praying and lighting
candles at that sad monument last 15 years.

Please, help us, Croatian patriots, to keep that
monument as a symbol of Croatian dignity and pride.

Please, send this news to all media and all our
friends around Globe.

This night, Croatian poor veterans, mothers and our
friends guarding that place against barbaric
communist's hate against anything Croatian.

Please, help us to keep that place sacred for
generations who will come.

Thank you in advance.

 

Tvrtko
 

Branitelji zaustavili rusenje Zida Boli

Grad Zagreb najprije udovicama poginulih u ratu organizirao odlazak na izlet, a onda pokusao skinuti zid boli. Naguravanjem s radnicama i dizalicama, Ivan Pandza iz HVIDRA-e s okupljenim je zenama, majkama i sestrama poginulih i nestalih sprijecio uklanjanje zida

ZAGREB – Zid boli vise ne stanuje na raskrizju Ilice i selske ulice, gdje je gotovo 12 godina podsjećao na poginule i nestale u Domovinskom ratu. Dogodilo se to iznenada, ekspresnim uklananjem brojnih opeka u organizaciji zagrebackih gradskih vlasti koje je pocelo jucer ujutro, a zaustavljeno je tek dolaskom celnih ljudi braniteljskih udruga koji su nakon rjesenja »krizne situacije« od preostalih opeka ponovo poceli graditi zid.
Dok su udovice boraca Domovinskoga rata jucer uzivale u suncu na Bjelolasici, na organiziranom izletu u aranzmanu gradskih vlasti, u zagrebackoj selskoj ulici zapocelo je uklanjanje zida boli sastavljenog od brojnih opeka od kojih svaka nosi po jedno ime zatocenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila u Domovinskom ratu, od kojih se, prema neki podatcima, jos uvijek traga za 1.168 osoba. skupljanje opeka pocelo je već ranom zorom, oko 6 sati, kada su stavljene na palete i utovarivane u kamione. O događaju je od branitelja prvi saznao Ivan Pandza iz HVIDRA-e Grada zagreba.

Bandić parafirao odluku?

– cim su mi prijatelji dojavili da se nesto događa u selskoj, pozurio sam se i odmah pokusao sprijeciti micanje zida, svjedoci uznemireni Pandza, koji je u ratu ostao bez desne noge. Prema njegovoj prici, on se poceo naguravati s radnicima, i nakon sat vremena uspio ih je nagovoriti da prestanu utovarivati opeke u kamione, zbog cega je i promet selskom ulicom bio posebno reguliran, a sve uz prisutnost brojnih policijskih sluzbenika, onih uniformiranih i onih u civilu. Pri tome je Pandza mogao ostati i bez druge noge – na svoju je sreću uspio izbjeći nalet dizalice. Uskoro je dosla i dodatna potpora od dvadesetak građana, mahom zena koje su svoje najblize izgubile u ratu.
– Imena moga poginuloga brata i bratića su na tim ciglama. Ne dopustam da one zavrse betonirane na Mirogoju, ne smiju ići pod zemlju jer tako bi se i nasa poruka zakopala, vapila je zdenka Farkas iz centra »Apel«, jedna od idejnih zacetnika zida boli, autenticnog svjedocanstva o razmjerima stradavanja u Domovinskom ratu, koji je spontano nastao nakon sto su građani 25. rujna 1993. godine pozvani da stave prve cigle s imenima svojih najmilijih. Poslije toga, kaze Farkas, trazila je pismenu dozvolu od MORH-a i dobila je. Pismenu odluku o uklanjanju zida, koju je navodno potpisao dogradonacelnik Milan Bandić, danas nitko nije imao.

Ponovno slaganje opeka

Verbalna prepucavanja pojacala su se dolaskom Miodraga Deme, nacelnika u gradskom Odjelu za branitelje. cim je u invalidskim kolicima stigao pred zid, oko njega se okupilo mnostvo. Dok je govorio kako podrzava odluku o preseljenu opeka na Mirogoj, bilo je dobacivanja da je svoja kolica »prodao« Bandiću.
Među okupljenima se nasla i ministrica pravosuđa Vesna skare Ozbolt, koja je na nase trazenja da javnosti uputi poruku nakon, cini se, konacnog odlaska zida, rekla: »A sto da vam kazem? sve sam već rekla«, misleći pri tome, vjerojatno, na svoj prijedlog premjestanja spomenika na Trg pravde. Nesto kasnije na mjesto gdje se nekad zid boli nalazio, a gdje su ostali jos samo njegovi ostaci, stigla je i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor. Tom prilikom izjavila je da se jucer ujutro dogodila necuvena stvar te da nitko, osim onih koji su spomenik napravili, ne moze odlucivati o njegovoj sudbini.
Nakon sto je poslijepodne dosla odluka iz Gradskog poglavarstva da se zaustavi daljnje uklanjanje i sve »ostavi na miru«, okupljeni su od preostalih opeka opet poceli slagati zid.
Ivor FUKA

Mesić: zid ugraditi u jedan monument

Na kraćoj tiskovnoj konferenciji u Gomirju predjednik stjepan Mesić je upitan da komentira uklanjanje zida boli u zagrebu te skori posjet srbiji. – smatram da je trebalo taj zid bola ugraditi u jedan monument – spomenik koji bi bio simbolika obrane Hrvatske, jer svaka ta cigla je neciji zivot. Mislim da će zid vrlo tesko opstati tako, na ulici, i u svakom slucaju treba traziti pravo rjesenje za njega, odgovorio je Mesić.
N. T.

http://www.novilist.hr/Default.asp?WcI=Rubrike&WcU=285D2863285E2863285A28582858285D286328962897289E286328632859285c285D285B285D286128632863286328592863V

zatim:

http://www.vecernji-list.hr/newsroom/news/croatia/303969/index.do

i:

http://www.vecernji-list.hr/newsroom/news/croatia/303673/index.do?_vl_backlink=/newsroom/news/croatia/303969/index.do

BARBARIZAM

Tvrtko

 

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.