Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  History  »  (E,H) STORM OLUJA 1995 - 2002
(E,H) STORM OLUJA 1995 - 2002
By Nenad N. Bach | Published  08/5/2002 | History | Unrated
(E,H) STORM OLUJA 1995 - 2002

 

STORM OLUJA

1995 - 2002

 

4. kolovoza 1995. 
Digla se "Oluja"

U zoru, u pet sati, digla se oluja koja je pomela "krajinu" u samo cetiri dana. Hrvatska vojska i redarstvo poceli su oslobadjati tzv. sektore Sjever i Jug na bojisnici dugoj 700 kilometara, dok su elektronski mediji prenosili poruku predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tudjmana gradjanima srpske nacionalnosti kojom im se jamce sva prava, a pripadnike paravojnih postrojbi poziva na predaju, nudeci im amnestiju. Hrvatske gradjane srpske nacionalnosti poziva se da ostanu kod svojih kuca i docekaju hrvatsku vlast. 

5. kolovoza
Oslobodjen je Knin

Oko podneva objavljena je vijest: hrvatske postrojbe usle su u Knin! Knin je oslobodjen! Na kninskoj se srednjovjekovnoj tvrdjavi konacno zavijorio dvadesetmetarski hrvatski stijeg, javio je Hrvatski radio u vijestima u 12 sati. 



6. kolovoza
Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tudjman u Kninu

KNIN, 6. kolovoza (Hina) - Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tudman stigao je danas u 16 sati i 30 minuta u stari hrvatski grad Knin, nakon nesto vise od 24 sata koliko je proslo od velicanstvena ulaska hrvatskih vojnih i redarstvenih snaga u srediste Knina, izvijestila je Hrvatska televizija (HTV) u vijestima u 18 sati. Predsjednik Tudman pozdravio je i nakratko porazgovarao s pripadnicima svecano postrojenih postrojba 7. i 4. brigade Hrvatske vojske koje su prve usle u Knin. 
Prije nego se zaputio u obilazak grada Knina, predsjednik Tudman je, komentirajuci velicanstvenu pobjedu Hrvatske vojske, izjavio: 
"Oslobadanje Knina znaci vise negoli samo osvajanje hrvatskoga podrucja i hrvatskoga grada. Znaci stvaranje uvjeta za stabilnost hrvatske drzave za stoljeca unaprijed." 

U Predsjednikovoj pratnji su, javljeno je, njegova supruga Ankica Tudman, ministar obrane Gojko Susak, general pukovnik Ante Gotovina te zapovjednik kninskoga Zbornog mjesta general pukovnik Ivan Cermak, potpredsjednici hrvatske vlade, predsjednik hrvatskoga Sabora dr. Nedjeljko Mihanovic te brojni drugi hrvatski duznosnici. 
7. kolovoza 

ZAGREB, 7. kolovoza (Hina) - Vojna operacija "Oluja '95" u bivsim sektorima 'sjever' i 'jug' je zavrsena, a ustavno-pravni poredak i nadzor nad tim hrvatskim podrucjima danas u 18 sati potpuno su uspostavljeni, izjavio je ministar obrane Republike Hrvatske Gojko Susak na vecerasnjoj konferenciji za novinstvo Informativnog stozera Politicke uprave hrvatskog Ministarstva obrane, sedmoj od pocetka operacije. Akcija je pocela 4. kolovoza u 5 sati i za 84 sata Hrvatska vojska i policija ostvarile su svoj zadatak i stale na medunarodno priznate granice Republike Hrvatske, izjavio je ministar Susak. 


Source: NYCROATS.com

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.