Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  History  »  (H) Tri stoljeca Fra ANDRIJE KACICA-MIOSICA
(H) Tri stoljeca Fra ANDRIJE KACICA-MIOSICA
By Nenad N. Bach | Published  04/18/2004 | History | Unrated
(H) Tri stoljeca Fra ANDRIJE KACICA-MIOSICA

 

TRI STOLJECA OD RODJENJA FRA ANDRIJE KACICA-MIOSICA

 

I. Rendic: A. Kacic, bista, crkva u Zaostrogu

FRA ANDRIJA KACIC MIOŠIC
(Brist, 1704. - Zaostrog, 1760.)
Fra Karlo Jurišic
»Kacic kao covjek pripada medu
najidealnije - a kao pisac medu
najznamenitije likove, što ih naša
književna povijest poznaje«
(Vienac, 22/1890, 543).
 

(Hina)
Subota, 17. travnja 2004.

U crkvi franjevackog samostana u Zaostrogu, na Makarskom primorju, danas je svecanom misom i prigodnim programom obiljezena 300. obljetnica rodjenja i krstenja fra Andrije Kacica Miosica, koji se rodio u Bristu pokraj Makarske. Euharistiju je predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barisic, uz sibenskog i dubrovackog biskupa Antu Ivasa i Zelimira Puljica te clanove franjevacke provincije Presvetog Otkupitelja. Slavlje je pocelo budnicom narodne glazbe i procesijom Obalom hrvatskih domoljuba i Ulicom fra Andrije Kacica Miosica.


Obljetnica se obiljezava pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora, a na njoj su bili nazocni izaslanik predsjednika Sabora Vladimira Seksa - potpredsjednik Luka Bebic, splitsko-dalmatinski zupan Kruno Peronja te gradonacelnici i nacelnici gradova i opcina s Makarskog primorja. Splitsko-makarski nadbiskup istaknuo je u propovijedi vaznost fra Andrijina djela, koji je ostavio bastinu - cetiri knjige, od kojih su tri na hrvatskome jeziku. "Fra Andrija je nakon skolovanja u rodnome kraju - da bi postigao nesto vise - morao otici u Budim, jer smo uvijek bili u nekim asocijacijama, ali je nakon prve knjige na latinskom odlucio reci 'dosta je, imamo mi svoj jezik, svoju kulturu'", rekao je nadbiskup.


"'Korabljica pisma svetoga' djelo je koje govori o vaznosti, bogatstvu i velikom dostojanstvu hrvatskog jezika, u kojemu fra Andrija puku porucuje da ne prihvaca naziv 'sciavi' koji su nam nametnuli da bismo se osjecali manje vrijednima, suznjima, nego reci da si Dalmatin, Hrvat, Bosnjak, Slavinac", istaknuo je msgr. Barisic. U drugome djelu, nastavio je, "Razgovoru ugodnom naroda slovinskog" fra Andrija je zapisivao sve sto covjek govori, sto je satkao u svojoj mudrosti, obradio i ponovno darovao svojemu narodu. "To je bila i citanka i pocetnica koja je odgajala i promicala vrednote obitelji, ljubavi, postenja, junastva, nacionalnu svijest. 'Razgovor' je u narodu postao najcitanijim djelom nakon Biblije, svojevrsna pucka Biblija", rekao je nadbiskup.


"Zato Bogu hvala za ovog covjeka koji nam je sacuvao svijest, jezik, dostojanstvo, sto nas je ocuvalo kroz tolika stoljeca i opasnosti. Njegovo djelo nosilo nas je i kroz Domovinski rat u obrani od agresije onoga sto je fra Andrija, kao i mnogi kroz stoljeca, sanjao, slobodne, demokratske hrvatske drzave. I danas bi fra Andrija pjevao, pisao, mozda i filmove snimao, o onim brojnim likovima hrabrih ljudi, junaka, velikana koji izlozise svoj zivot za Domovinu", rekao je nadbiskup. "Pjevao bi i o onima koji su zavrsili u zatvoru, sigurno ne bi velicao zlodjela, ali ne bi dopustio ni da se oblati narod kao agresor, da se izjednace zrtve i napadaci. Bogatstvo naroda ne mjeri se u zlatu, nego u memoriji i svijesti. Zato ne smijemo dopustiti da nam se to unistava, kako nije dopustao ni fra Andrija Kacic Miosic", istaknuo je u propovijedi splitsko-makarski nadbiskup.


Provincijal franjevacke provincije fra Zeljko Tolic istaknuo je ulogu fra Andrije u vjerskom i kulturnom zivotu Makarskog primorja, gdje je ugledao svijet, primio prva znanja i docekao kraj zivota godine 1670. kao gvardijan zaostroskog samostana, u cijoj je crkvi i pokopan. Bio je uzorni redovnik i svecenik, vrsni propovjednik, gvardijan, crkveni graditelj, sveucilisni profesor filozofije i teologije, pjesnik i prozaik koji je stvarao hrvatski jezicni standard stokavskom ikavicom i pripremao hrvatski narodni preporod, rekao je provincijal.


Izaslaniku predsjednika Sabora Luki Bebicu te nadbiskupu Barisicu i biskupima Ivasu i Puljicu predao je u znak zahvalnosti medaljone s likom fra Andrije Kacica Miosica. Svecanu euharistiju uvelicao je Zbor bogoslova iz Splita, koji je izveo pjesmu "Starcu Milovanu", uglazbljeni recital nastalo prije 115 godina u povodu otkrivanja spomenika fra Andriji u Makarskoj. Svecanost je nastavljena prigodnim folklornim programom KUD-a "Metkovic" i puckih pjevackih skupina Donje Neretve te pohodom Bristu - fra Andrijinu rodnome mjestu i njegovoj nedavno obnovljenoj kuci.


www.sss-makarska.hr/.../ zivot/zivot-djelo.htm 

 

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.