Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  History  »  (H) SPOMENDAN NA BLEIBURSKE ZRTVE I ZRTVE KRIZNOGA PUTA
(H) SPOMENDAN NA BLEIBURSKE ZRTVE I ZRTVE KRIZNOGA PUTA
By Nenad N. Bach | Published  05/16/2004 | History | Unrated
(H) SPOMENDAN NA BLEIBURSKE ZRTVE I ZRTVE KRIZNOGA PUTA

 

OBILJEZEN SPOMENDAN NA BLEIBURSKE ZRTVE I ZRTVE KRIZNOGA PUTA


Nedjelja, 16. svibnja 2004. http://www.hrt.hr/

Na Bleiburskome polju u Austriji, na kojem se okupilo oko 10.000 ljudi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i iseljenistva, obiljezen je spomendan na bleiburske zrtve i zrtve Kriznog puta.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Seks istaknuo je u svom govoru da bleiburska tragedija pokazuje kako ne postoje okolnosti koje mogu opravdati zlocine i one koji su ih pocinili i dodao kako samo slobodan narod u svojoj slobodnoj drzavi moze ocuvati istinu o svojoj proslosti i osigurati vlastitu buducnost. Podsjetio je na to da su u Bleiburgu i na Kriznome putu pobijene tisuce hrvatskih vojnika i civila bez sudjenja i mogucnosti priziva.

Bivsa komunisticka vlast to je desetljecima prikrivala, no nije u tome potpuno uspjela jer se padom bivsih rezima o tome moglo otvoreno govoriti, istaknuo je Seks. Prema njegovim rijecima, Europa je danas, kao i 1945. godine, ponovno na razmedji epoha. Hrvatska na putu prema Europskoj uniji svakim danom sve vise potvrdjuje svoju opredijeljenost za demokraciju i postovanje ljudskih prava i sloboda. Hrvatska odbacuje svaki ekstremizam i radikalizam, istaknuo je Seks. Govoreci o novijoj hrvatskoj povijesti, takodjer je rekao da je Domovinski rat bio pravedan i oslobodilacki.

Svetu misu predvodio je licko-senjski biskup msgr. Mile Bogovic, koji je u propovijedi rekao da okupljeni na Bleiburskom polju zele izraziti postovanje nevino osudjenima i patnji koja je potekla raznim kriznim putovima.

Nazocnima je u ime pocasnoga Bleiburskog voda govorio Josip Jurcevic, a u ime Doma naroda BiH njegov predsjedatelj Velimir Jukic. Molitveni nagovor odrzao je u ime Islamske zajednice u Hrvatskoj glavni imam Idriz efendija Besic.

Vijence na Spomenik bleiburskim zrtvama polozilo je izaslanstvo Hrvatskoga sabora na celu s predsjednikom Seksom, zatim u ime predsjednika Republike njegov izaslanik Neven Ivak, u ime hrvatske Vlade ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac, hrvatski veleposlanik u Austriji Drazen Vukov Colic, izaslanstva pocasnoga Bleiburskoga voda i Doma naroda BiH, mnoge nevladine i braniteljske udruge te udruge ratnih veterana. Izaslanstvo Hrvatskoga sabora polozilo je i vijenac kod spomen-obiljezja zrtvama Kriznoga puta na mariborskome groblju Dobravi.

Croatian World Congress H.S.K.
NGO Member of the United Nations
http://www.crowc.org/

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
  1. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  2. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  5. Violi Calvert: Nenad Bach in China to be interviewed by China Radio International
No popular articles found.