Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  History  »  (H) SPOMENDAN NA BLEIBURSKE ZRTVE I ZRTVE KRIZNOGA PUTA
(H) SPOMENDAN NA BLEIBURSKE ZRTVE I ZRTVE KRIZNOGA PUTA
By Nenad N. Bach | Published  05/16/2004 | History | Unrated
(H) SPOMENDAN NA BLEIBURSKE ZRTVE I ZRTVE KRIZNOGA PUTA

 

OBILJEZEN SPOMENDAN NA BLEIBURSKE ZRTVE I ZRTVE KRIZNOGA PUTA


Nedjelja, 16. svibnja 2004. http://www.hrt.hr/

Na Bleiburskome polju u Austriji, na kojem se okupilo oko 10.000 ljudi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i iseljenistva, obiljezen je spomendan na bleiburske zrtve i zrtve Kriznog puta.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Seks istaknuo je u svom govoru da bleiburska tragedija pokazuje kako ne postoje okolnosti koje mogu opravdati zlocine i one koji su ih pocinili i dodao kako samo slobodan narod u svojoj slobodnoj drzavi moze ocuvati istinu o svojoj proslosti i osigurati vlastitu buducnost. Podsjetio je na to da su u Bleiburgu i na Kriznome putu pobijene tisuce hrvatskih vojnika i civila bez sudjenja i mogucnosti priziva.

Bivsa komunisticka vlast to je desetljecima prikrivala, no nije u tome potpuno uspjela jer se padom bivsih rezima o tome moglo otvoreno govoriti, istaknuo je Seks. Prema njegovim rijecima, Europa je danas, kao i 1945. godine, ponovno na razmedji epoha. Hrvatska na putu prema Europskoj uniji svakim danom sve vise potvrdjuje svoju opredijeljenost za demokraciju i postovanje ljudskih prava i sloboda. Hrvatska odbacuje svaki ekstremizam i radikalizam, istaknuo je Seks. Govoreci o novijoj hrvatskoj povijesti, takodjer je rekao da je Domovinski rat bio pravedan i oslobodilacki.

Svetu misu predvodio je licko-senjski biskup msgr. Mile Bogovic, koji je u propovijedi rekao da okupljeni na Bleiburskom polju zele izraziti postovanje nevino osudjenima i patnji koja je potekla raznim kriznim putovima.

Nazocnima je u ime pocasnoga Bleiburskog voda govorio Josip Jurcevic, a u ime Doma naroda BiH njegov predsjedatelj Velimir Jukic. Molitveni nagovor odrzao je u ime Islamske zajednice u Hrvatskoj glavni imam Idriz efendija Besic.

Vijence na Spomenik bleiburskim zrtvama polozilo je izaslanstvo Hrvatskoga sabora na celu s predsjednikom Seksom, zatim u ime predsjednika Republike njegov izaslanik Neven Ivak, u ime hrvatske Vlade ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac, hrvatski veleposlanik u Austriji Drazen Vukov Colic, izaslanstva pocasnoga Bleiburskoga voda i Doma naroda BiH, mnoge nevladine i braniteljske udruge te udruge ratnih veterana. Izaslanstvo Hrvatskoga sabora polozilo je i vijenac kod spomen-obiljezja zrtvama Kriznoga puta na mariborskome groblju Dobravi.

Croatian World Congress H.S.K.
NGO Member of the United Nations
http://www.crowc.org/

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.