Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Events  »  (H) ?Croatian Day? obiljezava se u gradovima sirom SAD
(H) ?Croatian Day? obiljezava se u gradovima sirom SAD
By Nenad N. Bach | Published  04/5/2002 | Events | Unrated
(H) ?Croatian Day? obiljezava se u gradovima sirom SAD
VeleposlanstvoRepublike Hrvatske u Sjedinjenim Americkim Drzavama

Embassy of theRepublic of Croatia to the United States of America

2343Massachusetts Avenue, N.W., Washington D.C. 20008

                   Press office,  Phone:(202) 986 9476      Fax.: (202) 588 8938

                   E-mail: press@croatiaemb.org              www.croatiaemb.org

 

PRESS RELEASE

Povodom 10. obljetnice priznanja Republike Hrvatske od strane SAD
‘Croatian Day’ obiljezava se u gradovima sirom SAD

Washington DC, 5. travnja – Sjedinjene Americke Drzave 7.travnja 1992. godine priznale su Republiku Hrvatsku. Tim se povodom, na desetuobljetnicu priznanja, u nizu americkih gradova, proglasava Hrvatski dan –Croatian Day. Veleposlanstvo Republike Hrvatske u SAD iniciralo je ikoordiniralo obiljezavanje ovog povijesnog datuma, jednog od najvaznijih umodernoj hrvatskoj povijesti, u svim gradovima u SAD u kojima Republika Hrvatskaima svoja diplomatsko-konzularna predstavnistva, a generalni i pocasni konzulatiangazirali su se u provedbi ove ideje.
U Chicagu je, tako, u nazocnosti gradonacelnika Richarda Daleya, u Gradskojvijecnici uz zvuke hrvatske himne podignuta hrvatska zastava te generalnomkonzulu Republike Hrvatske u Chicagu Domagoju soli predana svecana povelja. Nadogađaju je govorila i dr. Dijana Plestina, specijalna savjetnica ministravanjskih poslova Republike Hrvatske Tonina Picule.
Na zamolbu generalnog konzula Republike Hrvatske dr. Mise Munivrane, grad LosAngeles proglasio je pocetkom tjedna Hrvatski dan.
Ured gradonacelnika New Yorka proglasit ce Hrvatski dan u ponedjeljak, 8.travnja, za sto se pobrinuo generalni konzul Republike Hrvatske u New YorkuDomagoj Kero.
Gradovi blizanci, St. Paul i Minneapolis, kao i cijela savezna drzava Minnesota,obiljezili si desetu obljetnicu americkog priznanja Republike Hrvatske danas, upetak, 5. travnja, proglasivsi Dan Hrvatske. Tamosnju je proslavu organiziraoBoris Miksic, pocasni konzul Republike Hrvatske u St. Paulu, Minnesota.
Novi pocasni konzul Republike Hrvatske u New Orleansu, James Coleman, priznanjeRepublike Hrvatske obiljezit ce u nedjelju 7. travnja gradonacelnikovimproglasavanjem Hrvatskog dana te prigodnim piknikom na kojem ce sudjelovatipredstavnici gradskih vlasti i medija New Orleansa.
U surađujuci s gradskim vlastima u Pittsburghu, pocasni konzul Marion MarkVujovich proslavit ce uskoro proglasenje Dana Hrvatske i u tom gradu.
U organizaciji novog pocasnog konzula Republike Hrvatske u Seattleu, u saveznojdrzavi Washington, Franka Brozovicha, i grad Seattle ce uskoro obiljezitipovijesni datum proglasavanjem Hrvatskog dana.
I Kansas City obiljezio je ovaj datum proglasivsi Hrvatski dan. Iako u tom graduRepublika Hrvatska nema konzulat, proglasavanje Dana Hrvatske dogovorioveleposlanik Republike Hrvatske u SAD dr. Ivan Grdesic tijekom nedavne posjeteKansas City-u gdje se osim susreta sa Americkim Hrvatima, susreo i sa tamosnjomgradonacelnicom hrvatskog porijekla, Carol Marinovich.
Prijestolnica SAD, Washington, obiljezit ce desetu godisnjicu priznanjaRepublike Hrvatske na dan Dana drzavnosti, 25. lipnja.
Veleposlanik Republike Hrvatske u SAD dr. Ivan Grdesic rekao je: Veleposlanstvoi konzulati Republike Hrvatske u SAD, kao i Americki Hrvati tijekom cijele ovegodine obiljezavaju i obiljezavat ce desetu obljetnicu priznanja RepublikeHrvatske od strane Sjedinjenih Drzava. To je ne samo prigoda da se podsjeti navrijeme i uvjete u kojima je ostvareno međunarodno, pa tako i americkopriznanje Hrvatske, nego i da se ujedno americka javnost informira o hrvatskomnapretku u jacanju demokracije i priblizavanju Europskoj Uniji i NATOsaveznistvu.
Organiziravsi obiljezavanje ove obljetnice u americkim gradovima zeljeli smopovezati se s lokalnim vlastima i zajednicama Hrvata koji zive u tim gradovima,ali i ukazati na postignuca koja je Hrvatska ostvarila u posljednjih deset, aosobito u posljednje dvije godine, rekao je Grdesic.
Pritom, nastavio je Grdesic, zelja nam je da se sve uspjesniji odnosiSjedinjenih Drzava i Hrvatske i dalje nastave razvijati partnerski. To se odnosina podrucja suradnje koja su bila kljucna pred deset godina, u trenucimapriznanja Hrvatske i na podrucja koja su vazna sada, poput antiteroristickekoalicije, priblizavanja Hrvatske NATO Savezu i jacanja gospodarske suradnje. 

####

Media contact: Alan Vojvodic, (202) 986 9476, press@croatiaemb.org

 

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.