Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Education  »  (H) Privatizacija u proizvodnji udzbenika?
(H) Privatizacija u proizvodnji udzbenika?
By Nenad N. Bach | Published  05/24/2002 | Education | Unrated
(H) Privatizacija u proizvodnji udzbenika?

 

  

Nije li ipak već došlo vrijeme da se načelo privatizacije primijeni u Hrvatskoj i na školskeudžbenike?

Hrvatski srednjoškolski udžbenici

Već godinama postoje u Hrvatskoj razna političko-kulturna a1i i gospodarstvena natezanja oko školskih udžbenika. Naročito u tzv. društvenim znanostima (hrvatski jezik, hrvatska književnost, povijest), dolazi do nepotrebnih ideoloških sukoba oko sadržaja i načina prikazivanja činjenica. S druge strane (a ta strana se tiče također i tzv .egzaktnih znanosti), budući da su školski udžbenici u Hrvatskoj još uvijek »propisani« po državnim institucijama nakon izvjesnih kontroverznih natječaja i prosudba isto toliko (politički) kontroverznih juryja čije članove opet imenuje V1ada (dakle ideologija na vlasti!), jasno je da je svim autorima udžbenika, iz posve privrednih raz1oga, u interesu da ih dotično Vladino (ili ministarsko) povjerenstvo odabere. Time su jasno otvorena vrata svim mogućim moralnim i političkim ljigavostima, nekorektnostima i malverzacijama. Takove poteškoće proizlaze, po mom skromnom uvjerenju, iz samoga sistema, koji smo zapravo »naslijedili« iz bivšega – ne zaboravimo ipak!– totalitarnoga komunističkog poretka, u kojem su svi udžbenici mora1i biti ideološki clean. Čini se naime da nikomu (a najmanje našim po1itičarirna, bilo onima na vlasti, bilo onima u oporbi) ni ne pada na pamet da načelo privatizacije (o kojoj se to1iko zbori i piše!) primijeni i na područje nastave i proizvodnje udžbenika. Evo opet jednoga dokaza više da je po1itičarima – kako u Hrvatskoj uostalom, tako i drugdje u svijetu – nastava, školstvo, zadnja briga. Osim ako neki političari takvu zastarjelu nastavnu politiku ne podržavaju iz jednostavnoga razloga što žele i nadalje vršiti ideološki nadzor nad odgojem idućih naraštaja.

Oprostite što ću nešto reći i o svojoj malenkosti. Ja sam dao više od trideset godina svoga vijeka srednjoškolskoj nastavi u Belgiji (predavao sam u višim razredima gimnazije francuski jezik, književnost i psihologiju). Govorim dakle ipak sa stanovišta izvjesnoga osobnog (nastavnog) iskustva. U Belgiji – a tako jest i u većini drugih zapadnoeuropskih zemalja – pisanje, objelodanjivanje i raspačavanje školskih udžbenika odvija se već odavno u okviru slobodnoga izdavačkog tržišta. Autori udžbenika ih predlažu, izdavači ih publiciraju, a nastavnici ih slobodno izabiru, dok država u tom nema apsolutno nikakova utjecaja, osim što si ministarstvo nastave pridržava tek pravo da neke udžbenike preporuči, što dakako ne znači: nametne. Nastavnici su apsolutno s1obodni da izaberu udžbenik koji im se čini najsvrsishodnijim. 
Nije 1i ipak već došlo vrijeme da se načelo privatizacije primijeni u Hrvatskoj i na školske udžbenike? Primijetiti će možda netko »dobromisleći« da naši (jadni, siromašni) izdavači ne mogu uzimati riziko da objelodane udžbenik za koji nema jamstva da će se i uspješno prodavati, te dakle i oni čekaju »mig« ministarstva nastave, jer žele raditi »na sigurno«. Na tu primjedbu valja odgovoriti da je riziko neizbježiva sastojina načela privatizirana gospodarstva, a koji i nije samo negativne naravi. Natjecanje između autora i izdavača udžbenika može samo pogodovati ispravnijem izboru udžbenika sa strane potrošača (nastavnika). Trgovci udžbenicima (izdavači) moraju imati, kao i svi drugi trgovci i proizvođači, njuha za uspješan posao. A ako ga pak nemaju, ili se boje uzeti riziko, bolje je onda da se prime nekog drugog zanata! Na kraju, to načelo privatizacije sastavljanja i prodaje udžbenika pretpostavlja dakako da potrošači, odnosno, u našem slučaju, nastavnici, postanu apsolutno slobodni i nezavisni od države, vlasti, stranaka (Partije!), u izboru proizvoda (udžbenika). 

Premda nemam zbilja više nikakvih iluzija u svijetu u kojem živimo, odnosno premda posve izvjesno znam da će malo za to pitanje nadležnih osoba ovo moje štivo pročitati, ipak sam ga napisao i pokušao barem objelodaniti, ut animam meam salvem (da svoju dušu spasim)! 

Zahvaljujući na uvrštenju, Vaš srdačno odani 
Prof. Antun Pinterović
pinterovic@skynet.be
Bruxelles - Belgija 

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.