Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Culture And Arts  »  (H) Velika retrospektiva Maksimilijana Vanke
(H) Velika retrospektiva Maksimilijana Vanke
By Nenad N. Bach | Published  03/30/2002 | Culture And Arts | Unrated
(H) Velika retrospektiva Maksimilijana Vanke
Nena Komarica art contribution.

Asta

Srijeda, 27. ožujka 2002.

http://www.vjesnik.hr/html/2002/03/27/Clanak.asp?r=kul&c=1


Kozmopolit i slikarski virtuoz

Velika retrospektiva Maksimilijana Vanke u Galeriji Klovicevi dvori / Djela koja cine postav prikupljena su iz muzeja, galerija i od privatnih vlasnika u Hrvatskoj, SAD i Velikoj Britaniji / Vanka je bio intelektualac kozmopolitskog nastupa i znatiželje, a istodobno covjek snažna osjecaja nacionalne i kulturne pripadnosti korijenima i podneblju iz kojeg je potekao

ZAGREB, 26. ožujka - Prva velika retrospektivna izložba hrvatsko-americkog slikara Maksimilijana Vanke (Zagreb 1989. - Porto Vallarta u Meksiku 1963.) može se od utorka na vecer razgledati u Galeriji Klovicevi dvori. Ta izložba vrhunskog znacaja otvorena je u sklopu programa kojim se obilježava 20 godina djelovanja Galerije Klovicevi dvori. Postav cini cak 286 djela, a od toga je cak 115 slika stiglo iz inozemstva, dok šest izložaka jesu Vankini portreti koje su naslikali drugi slikari.
Velik broj slika koje su stigle iz inozemstva zagrebacka publika može vidjeti prvi put, a medu njima se istice autoportret koji je slikar nacinio netom prije smrti. Djela koja cine postav prikupljena su iz muzeja, galerija i od privatnih vlasnika u Hrvatskoj, SAD i Velikoj Britaniji. Autorica izložbe, koja se može razgledati do 10. lipnja, jest Nevenka Posavec-Komarica, a ona je za ovu priliku okupila Vankine radove iz svih njegovih stvaralackih razdoblja.
Maksimilijan Vanka je u Ameriku emigrirao 1934. godine, a rijec je o hrvatskom umjetniku koji ima jedan od najzanimljivijih životopisa. Roden je kao izvanbracno dijete dvoje plemica, a odgojila ga je Dora Jugova iz Hrvatskoga zagorja. Proputovao je gotovo cijeli svijet, a umro je u nerazjašnjenim okolnostima, odnosno utopio se u Pacifickom oceanu u Meksiku.
Ono što je od posebne važnosti za njegov opus jest stalna mijena. Tako se teme njegovih slike krecu od snažna socijalnog angažmana i kritike, preko snažne nacionalne note i prikazivanja života u seoskim krajevima. Tehnicki je Vanka bio izvanredno virtuozan slikar, a na njegov su stil presudan utjecaj imali stari majstori, ponajviše flamanski. Vanka se nije priklanjao strujama svoga vremena i aktualnim umjetnickim težnjama, te je ustrajno nastavljao raditi u okvirima tradicionalnog slikarskog stila.
Nakon uvida u životopis Maksimilijana Vanke, s pravom se može reci da je on intelektualac kozmopolitskog nastupa i znatiželje, a istodobno covjek snažna osjecaja nacionalne i kulturne pripadnosti korijenima i podneblju iz kojeg je potekao. Prva retrospektivna izložba Maksimilijana Vanke u Hrvatskoj ujedno je i dugo ocekivana prilika susreta naše javnosti s americkim opusom toga velikog umjetnika. Cjelovito predstavljen opus i vremenska distanca omogucit ce vjerodostojno vrednovanje Vankina prinosa hrvatskoj likovnoj umjetnosti prve polovice dvadesetog stoljeca, napominje u predgovoru kataloga Nevenka Posavec-Komarica. Postav Vankine retrospektive u Klovicevim dvorima potpisuje Biserka Rauter-Plancic.
O važnosti ove retrospektive Maksimilijana Vanke zorno svjedoci i opširna najava te izložbe u posebnom dodatku The New York Timesa - »Visit Europe«. U tim je novinama zagrebacka retrospektiva svrstana uz bok svjetski važnih izložaba poput »Misterija mladog Rembrandta« u Amsterdamu, »Revolucija nadrealista« u Parizu i »Sisley i impresionizam« u Madridu.

Goran Jovetic

 

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
  1. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  2. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. Violi Calvert: Nenad Bach in China to be interviewed by China Radio International
  5. Potres u Zagrebu - Earthquake in Zagreb, Croatia 28 listopad 2006 u 16:15 3.7 on a Richter
No popular articles found.