Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Culture And Arts  »  (H) Michael York in Croatia making movie
(H) Michael York in Croatia making movie
By Nenad N. Bach | Published  10/23/2002 | Culture And Arts | Unrated
(H) Michael York in Croatia making movie

 

Michael Yorkin Croatia

NA BOLJUNSKOM POLJU, U ZASEOKU PIKULIĆI, ZAPOČELO SNIMANJE TV FILMA U AMERIČKO-HRVATSKOJ PRODUKCIJI »LA FEMME MUSKEETER« REDATELJA STEVEA BOYUMA 
Michael York četvrti put glumi D'Artagnana 

D'Aragnan mi je vrlo dragi lik, i uvijek ga je lijepo i zanimljivo raditi ponovo. Sviđa mi se i ova priča, jer sada je već tu i »moja« kći koja nasljeđuje posao, a ja pak igram ostarjelog muaketira, izjavio je za naa list York 

PIKULIĆI  U malom zaseoku u Boljunskom polju zvanom Pikulići jučer je i slu~beno započelo snimanje TV filma u američko-hrvatskoj produkciji »La femme Muskeeter« (Muaketirka). Lijepa stara kuća Eleonore i Duaana Buretića već je od ranog jutra vrvila ljudima, kamerama, reflektorima, dok je cijeli zaseok bio uzdu~ i poprijeko isparkiran kamionima, prikolicama i mnoatvom automobila. Usprkos prolomu oblaka i hladnoći, blatom natopljenim dvoriatem Buretićevih motali su se u~urbano »asistenti« zadu~eni za rasvjetu, zvuk i logistiku općenito, boreći se da osjetljivu opremu nekako sačuvaju od nenaklonjenih im vremenskih uvjeta. 

Pravila američkih voditelja produkcije

 Takav vam je to posao, vrlo te~ak, ali istovremeno jako lijep, komentirao je u prolazu Boris Gregorić, voditelj produkcije s hrvatske strane u pauzi između dvije naredbe svojim mnogobrojnim djelatnicima iz Jadran filma. Na setu, međutim, sve se radi po pravilima američkih voditelja produkcije i redatelja Stevea Boyuma, koji su jučer strogo pazili da u interijer kuće gdje su se snimale prve scene ne bi slučajno kročili novinari. Njihova je filozofija, čini se, da se ne snima jedino valjda ako baa »padaju sjekire«, pa se tog jutra kroz blato do seta, neato kraćim putem no drugi doduae, probijala i jedna od zvijezda filma  Michael York. Engleskom je glumcu ovo već četvrta po redu interpretacija slavnog muaketira D'Artagnana, s kojim je valjda proaao sva ~ivotna doba. 
 D'Aragnan mi je vrlo dragi lik, i uvijek ga je lijepo i zanimljivo raditi ponovo. Sviđa mi se i ova priča, jer sada je već tu i »moja« kći koja nasljeđuje posao, a ja pak igram ostarjelog muaketira. Lijepo se vratiti i u Hrvatsku. Imao sam tu jako dobrih iskustava, kazao nam je York u hodu od kuće do automobila kojim se odvezao do obli~nje improvizirane baze na ručak. Ona, pak, podrazumijeva veliku izrovanu, blatnu livadu na kojoj su smjeatene prikolice za producente i glavne glumce, kao i veliki aator-blagovaonica za one malo »običnije« filmske djelatnike. 


Na terenu »od sedam do sedam«

Prve scene koje se do petka snimaju na seoskom imanju u Pikulićima, uključuju »kućne« prizore D'Artagnanove obitelji i rađanje mlade junakinje filma. Jučer je, primjerice, prijepodne bilo rezervirano za »scenu u kuhinji« i njena mnogobrojna ponavljanja. Činilo se da za svakog ponovnog pokuaaja sve za trenutak zastane, prisutni na asistentovo »tiaina, snima se« gotovo pa zadr~avaju dah, a onda kratki odmor, pa ponovo. U takvom će ritmu, saznali smo, ekipa svakog dana »visjeti« na terenu »od sedam do sedam«, a nakon petka Pikuliće će kao lokaciju za snimanje zamijeniti Draguć. Do tada cijelu će tu strku morati trpiti i vlasnici kuće, obitelj Buretić, koju čini se, mnoatvo stranaca u njihovoj kući ne zabavlja viae toliko kao ato su to činile pripreme seta. A nije ni čudo, kad sve ato se zbiva mogu samo promatrati  iz dvoriata. 
Vedrana SIMIČEVIĆ
Snimio Marko GRACIN

© Copyright 2002 NOVI LIST d.d. Sva prava pridr~ana.

Op-ed

Michael York is a great Croatian friend. From the moment first bomb exploded, hestood behind us.

Nenad Bach

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
  1. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  2. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. Violi Calvert: Nenad Bach in China to be interviewed by China Radio International
  5. Potres u Zagrebu - Earthquake in Zagreb, Croatia 28 listopad 2006 u 16:15 3.7 on a Richter
No popular articles found.