Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Culture And Arts  »  (H) Damir Borovcak u ime nakladnika nove knjige
(H) Damir Borovcak u ime nakladnika nove knjige
By Nenad N. Bach | Published  12/6/2002 | Culture And Arts | Unrated
(H) Damir Borovcak u ime nakladnika nove knjige

 

Damir Borovcak u imenakladnika na predstavljanju knjige Nenad Piskac: Porazena Hrvatska  

Drage Hrvatice i Hrvati, postovane gospodje i gospodo,

Hrvatska javnost danas se nalazi u stanju zabetoniranih istina,stanju impregniranosti i pod utjecajem kolektivne hipnoze. U tom ozracjudovoljno je reci "Medjunarodna zajednica", "Europska Unija"ili NATO, - i automatski vecina javnosti prihvaca i daje ‘zeleno svijetlo’novim stetnim djelima s Markova trga i Pantovcaka - na ustrb hrvatskesamobitnosti.

U toj hrvatskoj javnosti, prvenstveno u krugovima mladih irecimo gradskih ljudi, opcinjenih materijalistickim hedonizmom i pomodnimsnobizmom, vlada iracionalni optimizam glede mogucnosti, obecanja i kredita saZapada. Dok se hrvatska javnost ozbiljno ne suprostavlja rasprodaji hrvatskihdobara, niti zaduzenjima kroz strane kredite koji su uvijek povezani snepovoljnim uvjetima, dotle Haaski sud dovodi Hrvatsku u poziciju u kojoj cemorati ili posve odbaciti svaki trag dostojanstva i prihvatiti posve podloznupoziciju, ili ce biti drasticno kaznjena.

Pri tom, na hrvatskoj sceni premalo je politicara s vizijom,bitno se ne izdvaja nitko tko bi mogao uliti potpuno povjerenje i pokazati da jeu stanju povesti narod prema sigurnijoj i boljoj buducnosti. Neprestano trajemedijski tempirano prepucavanje, kaos i konfuzija dijaloga. Uglavnom vecinipoliticara nedostaje s jedne strane moralnih kvaliteta, s druge vizije, i strece i najvaznije strane – iskrenosti i stvarne opredjeljenosti za opcijuopceg nacionalnog dobra temeljenog na socijalnom nauku crkve.

U takovom ozracju, mnogi su talenti i domoljubni entuzijastineiskoristeni, ostavljeni ili gurnuti vec ranije u stranu, radi sebicnosti itastina samodostatnih velicina tzv. ‘visoke politike’.

U takovim okolnostima dolazi mi prijateljska zamolba dapokusam ostvariti tiskanje knjige Piskaceve politicke publicistike ipromisljanja.

Tko je ustvari Nenad Piskac, da bi se trebala tiskati njegovaknjiga politicke publicistike?

Nenad je rodjen je u Zagrebu 1962., ali od povratka izDomovinskog rata podstanar je u Zapresicu. Otac je cetvero djece, ali odpovratka iz Domovinskog rata je i nezaposlen. Materijalno nezbrinut, ali imazdravu pamet i radi domoljubno. Sedam godina pise i objavljuje politicketekstove. Objavio je cetiri knjige zbirke poezije, a posljednja se zove:“Pogled s burze 10290”. No, Nenad Piskac prije svega jedan je od nekolikodesetaka tisuca obespravljenih hrvatskih branitelja, odlikovan SpomenicomDomovinskoga rata, te medaljama Bljesak i Oluja. Ima moc politickog zapazanja,osjecaj za opce dobro i za iskreno domoljublje. I to je upravo to – zasto idalje ceka na burzi!

No nije samo zato trebalo tiskati njegovu Porazenu Hrvatsku,vec i zato - sto vec u prvom tekstu, objavljenom davne 1996., samo godinudana poslije ‘Oluje’, koji nosi naslov ‘Sto nam se dogadja’, Piskacukazuje na ono sto ce se tek kroz nekoliko godina pokazati kao pakleni planporazavanja Hrvatske. Mozda je i zato bio nerijetko diskriminiran, jer je jos uvrijeme vrlo stabilne hrvatske drzave stalno upozoravao. Naime 1996. ueuforicnom vremenu hrvatske blistave pobjede i monolitne HDZ-ove vlasti, on kaodomoljub i novinar istrazivac – stalno nesto porucuje. A poruke ustvari malotko zeli slusati.

Vidi se iz ‘Porazene Hrvatske’ da mnogima Piskacnije - niti ce im biti na srcu, jer uocava probleme otvoreno i iskreno. Tako munapr. jedan cisto vjerski tekst i razmisljanje na temu ‘Izazov biblijskogmira’ ne prolazi u nekoliko hrvatskih listova (biljeska na str.80). Abiser oportunizma i laznog domoljublja, nakaradne cenzure i uredjivacke politike,ocituje se zabranom objave teksta ‘Nebo ili Haag’ . (biljeska na str.134).

A kad netko kaze kako ‘Porazena Hrvatska’ nije josuvijek u stvarnosti porazena Hrvatska, mozda ima i pravo, jer u posljednjacetiri reda svog izbora tekstova i sam Piskac je optimist – ali na posebannacin – citat str. 321:

“General Ante Gotovina nije u bijegu. Hrvatska je, natrenutak, pobjegla od same sebe. Prestrasila se svoje slobode i odgovornostikoju ona sa sobom nosi. Kad se ponovo pronadje, vjerujem da ce general AnteGotovina zapovijedati hrvatskom vojskom!”

Sve ovo bili su dovoljno jaki razlozi da se ‘PorazenaHrvatska’ , uz odricanje i pomoc iseljenih i domovinskih Hrvata, tiska iobjavi.

Prvo predstavljanje Piskaceve knjige, obavili smo vrlouspjesno prosli tjedan u Zagrebu - na dan 29.XI. - kako bi jasno upozorili skojim se krajnjim ciljem svakodnevno odvija proces porazavanja Hrvatske. Topredstavljanje bilo je proslog petka u dvorani Tribine grada Zagreba, koja jetom prilikom bila premala primiti sve zainteresirane poznavatelje Piskacevograda. Tako su se u krcatoj dvorani, na predstavljanju pojavili izmedju ostalih iakademik Dubravko Jelcic, general Marinko Kresic, diplomati DJuro Vidmarovic,Tvrtko Mursalo i Drago Stambuk, politicke i drustvene djelatnice Maja Freundlich,Jadranka Cigelj, Ruzica Cavar, Kaja Perekovic i Zvonimir Trusic, te publicisti inovinari Stjepan Sulek, Tomislav Vukovic, Vjekoslav Boban, Bozo Cubelic iZvonimir Milas.

Nazocili su i Hrvati s Banovine, koje ponovno muce stariproblemi srbovanja. Srbi u tom kraju, na novi-stari nacin preuzimaju dijeloveBanovine i kroz strukture vlasti namecu procese preimenovanja ulica i promjenehrvatskih blagdana u ime tzv. srpske vecine. Eto i to su najnoviji primjeriporazavanja Hrvatske. Zato su predstavljanju Piskaceve knjige prisustvovali igradonacelnik Hrvatske Kostajnice Davor Govorcinovic i njegova zamjenica prof.Marija Krupic – Racic, bivsi nacelnik Dvora na Uni Mirko Putric, tepredstavnici mjesta Topuskog, kojima nije bilo tesko po losem i kisnom vremenudoci u Zagreb i upoznati branitelja Piskaca.

Takodjer, dok se prema pisanju u posljednjem broju Hrvatskogslova, u kojem je i Piskac objavljivao, navode imenom i prezimenom 20-tak‘Belih orlova’ koji su sada zaposleni u hrvatskoj policiji u ZupanijiVukovarsko-srijemskoj, dotle se obespravljeni i otpusteni hrvatski branitelji– policajci - nalaze vec mjesecima u prosvjedu na Markovom trgu. Ti supolicajci takodjer nazocili sa svojim predsjednikom udruge Filipom Lacicem napromociji Piskaceve Porazene Hrvatske u Zagrebu. Obespravljeni hrvatskipolicajaci - danas tocno 259. dan prosvjeduju u kapelici na Trgu sv. Markaispred Banskih dvora. Tamo se odvija najduzi i najnepokoreniji javni prosvjed upovijesti nove hrvatske drzave i ove vlasti. Njihovi predstavnici su i danasovdje s nama u dvorani – obespravljeni policajaci gosp. Ivan Tuk idopredsjednik udruge Zeljko Spolodor.

Mozda se i zato promocija Piskaceve knjige nije mogla odvitina Markovom trgu u Starogradskoj vijecnici. Naime, u pripremi zagrebackepromocije zatrazili smo prostraniju Starogradsku vjecnicu na Markovom trgu. Noprimili smo odbijenicu Predsjednice Gradske skupstine Grada Zagreba, MoranePalikovic- Gruden iz koje se doslovno dalo zakljuciti kako hrvatski braniteljNenad Piskac i cijeli kulturni dogadjaj predstavljanja knjige, po pristranomzakljucku aktualne vlasti, nije dostojan ‘spomenika kulture’ – dvoraneStarogradske vijecnice grada Zagreba. Predsjednici Morani Palikovic Gruden, kojakao i cijela vlast – opstruira hrvatsku javnost, takodjer smo uputilipozivnicu za predstavljanje na pricuvnoj adresi – u puno manjoj dvorani Tribinegrada Zagreba, samo zato kako bi se mogla uvjeriti da hrvatski branitelji idomoljubi stoje i stajati ce uvijek uspravno. No Morana, kao pulenicapoliticarke Vesne Pusic, nije se imala hrabrosti tu pojaviti.

Drago nam je gospodje i gospodo, da ste i ovdje u Zapresicupokazali takav visoki interes za Piskacevu knjigu i odazvali se u tako velikombroju u ovoj lijepoj dvorani grada Zapresica, koja dostojno odgovara ovojprilici i vasem sugradjaninu branitelju, pjesniku, knjizevniku i politickompublicisti – obespravljenom branitelju bez zaposlenja - Nenadu Piskacu.

Za kraj, na omotu knjige stoji preko tristotine godina staraizreka Petra Zrinskog -“Pokornu glavu sablja ne sijece”. Citatelju oveknjige, sigurno se nece uciniti kako nas Piskac ima pokornu glavu. Zato duznopostovanje njemu, kao i poseban pozdrav svima onima koji su takodjerobespravljeni branitelji. Knjiga je posvecena upravo njima – doslovnocitirajuci autora iz uvoda Porazene Hrvatske - “braniteljimarasporedjenim od splitske rive preko Markova trga, diljem Hrvatske do haaskogzapta i nasih grobista”.

I to je jos jedan vrlo vazan razlog, zasto je knjiga PorazenaHrvatska morala biti tiskana.


Rijec autora  - Nenad Piskac:

Postovani prijatelji i sugradjani,

drago mi je da u proteklih sest mjeseci imam priliku po drugiputa predstaviti svoj rad. Kulturna javnost Zapresica sigurno se sjeca da sam ulipnju ove godine predstavio knjigu poezije pod naslovom Pogled s burze 10290.

Danas je pred citateljstvom Porazena Hrvatska, publicistika.Naravno, ja vas ne cu zamarati sadrzajem knjige. Mogao bih naime, samo pokvaritiono sto su vec kazali predstavljaci knjige. No, iako je veceras bilo dovoljnorijeci o naslovu – osjecam potrebu reci nekoliko rijeci o njemu, odnosno oporazenoj Hrvatskoj.

Moja poruka je jasna – danas je Hrvatska porazena. To je pomojemu misljenju, gola cinjenica, koju ne treba obrazlagati. Vjerujem da cecitatelji prepoznati koji to profili, iznutra i izvana, iz dana u dan porazavajuHrvatsku. Ako ih pak, ne prepoznaju, onda cu im olaksati posao prepoznavanjahrvatskih porazavatelja. Naime, pisuci politicku publicistiku, uocio sam teze zakoje se hrvatski porazavatelji drze kao pijan plota i od kojih ne odustaju.

Evo nekoliko osnovnih polazista, koje u cjelini cine izvod inadustavnih nacela hrvatskih porazavatelja. Njihova su nacela, vidjet cete,oslobodjena od etike.

Hrvatski porazavatelji drze da je slobodna Hrvatska samo diopodrucja bivse Jugoslavije – izvan toga podrucja ona je samo objekt, a nesubjekt. Podsjetimo se, dr. Franjo Tudjman prije nekoliko godina stvorio jeHrvatsku kao regionalnu silu, danas je ona laboratorijski zamorac tzv.medjunarodne zajednice. Druga teza kojom porazavaju Hrvatsku glasi: DemokratskaHrvatska je samo onda ako u Hrvatskoj vladaju trojanski konji. Mislim da nakon3. sijecnja 2000. godine, ova teza ima i svoje prepoznatljivo uporiste. Trecateza je vec postala opce mjesto hrvatskih porazavatelja: europska Hrvatska jesamo onda ako u predpredsoblje Europe ide preko Beograda, Sarajeva, Tirane iSkopja, i zajedno s njima. Nakon Praga, ovu tezu vise ne treba dodatnoelaborirati, ona je «transparentna». Od godine 1945. hrvatski porazavateljisve do danas drze se i sljedece teze: Neovisna Hrvatska je uvijek i samofasisticka Hrvatska. Dalje, socijalna Hrvatska je samo onda ukoliko jerasprodana i ovisna o mrvicama izvana. Evo i jos jedne, vrlo zanimljive tezekojom se porazava Hrvatska: Hrvatska s amputiranim izvandomovinstvom jestcjelovita. I napokon, ideologizirana Hrvatska jest moderna Hrvatska.

Drzim da cemo i dalje biti porazeni ako ne porazimo tezehrvatskih porazavatelja. A sve dok ih ne porazimo zivjet cemo i dalje u moralnomkaosu i politickom besmislu.

Porazavateljske teze istinite su s obzirom na aktualitet, napovijesne kontekste hrvatskih porazavanja, kao i danas artikuliranu buducnosnuorijentaciju. Teze hrvatskih porazavatelja osobito su do izrazaja dosle nakon 3.sijecnja 2000. godine, iako su postavljene znatno ranije. Iz tih protuhrvatskihteza, i samo izvedeno iz njih, moguce je da laz postane istina, da agresorpostane zrtvom, da poraz postane pobjedom, da pobjeda postane poraz, da ovisnostpostane neovisnost, da obecana Europa postane Zapadni Balkan, da totalitarizampostane demokracija, da socijalna pravda postane sveopce siromastvo, itd. Sve seto dogadja pred nasim ocima, po nacelima tzv. liberalne demokracije. Mogao bihsada navoditi kako se teze porazavatelja Hrvatske provode u kulturi, medijima,gospodarstvu, itd., ali onda bi vam citanje bilo dosadno.

Zelja mi je da ova knjiga ne bude shvacena kao requiem zaHrvatsku, ni kao hrvatske karmine, ni kao epitaf Hrvatskoj. Onaj tko ce jeprocitati, uocit ce da je ona zapravo poziv na odgovornu slobodu, a odgovornasloboda temelji se na krscanskim nacelima i vrednotama. Ta se pak nacela ne moguprovesti ako se ne oslonimo na «vlastite snage i pomoc Bozju», kao i 1990. Pomojemu misljenju imamo odlicne povijesne uzore na koje se trebamo osloniti, akouopce jos zelimo izaci iz porazene situacije. To su, zadrzimo se samo na drugojpolovici 20. stoljeca, na duhovnom planu blazeni mucenik Alojzije Stepinac, kojije jasno i glasno pokazao kako se treba odnositi prema ideologijama i njihovimelitama. I to je na vremenitom planu dr. Franjo Tudjman, koji je obnoviohrvatsku drzavu, kao zajednicko dobro hrvatskoga naroda. (...)

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.