Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Culture And Arts  »  (E) Snovidjenje BOSNA IZVOR VJECITE MLADOSTI
(E) Snovidjenje BOSNA IZVOR VJECITE MLADOSTI
By Nenad N. Bach | Published  02/8/2003 | Culture And Arts | Unrated
(E) Snovidjenje BOSNA IZVOR VJECITE MLADOSTI
Distributed by CroatianWorld

 

BOSNA  IZVOR VJECITE MLADOSTI

Uz knjigu pjesama Ljerke Lukic  Snovidjenje  
(Hrvatski put, Toronto, 2002.)

Znanstvena antropologija tvrdi da je covjek s jadransko-podunavskih prostora, osobito na dinarskom gorju, homoeuropeanus - europski urodjenik. Znameniti svicarski antropolog Eugene Pittard smatra da Dinarci postojano zive nasvom zavicajnom tlu najkasnije od kamenog doba te da u Bosni i danas predstavljaju preko sedamdeset postopucanstva.
Povjesnicari zapadnoeuropskih zemalja, ciji radovi sluze u povijesnoj znanosti kao doktrine po kojima se ravnaju iautori skolskih udzbenika, smatraju da se pucanstvo nasih prostora sirilo na sve strane i to ne samo Europskogkontinenta, i da je bilo izvorom onog prastarog urodjenickog europskog pucanstva koje je stvorilo europskucivilizaciju.Bosna je veliki europski izvor. Izvor mladosti. Izvor dobrote. Izvor snage koja nadzivi svaku i svacijuludost. Kao izvor rijeke Bosne: uvijek obilan, uvijek cist, uvijek nepresusan. Sto god se nabacalo po citavom toku nase svete 
rijeke Bosne, sve to voda odnese u Savu, Sava u Dunav, a Dunav u Crno more. Bosna se vjecito podmladjuje cistinomsvog izvora i vjecito svojom cistocom podmladjuje svijet.
Jedina nacija koja nikad nije nista tudje otimala a sve je od sebe dala za opce dobro, posebno celik koji je bas u Bosni(Glasinac) otkriven i dugo ostao tajnom kojoj se i Homer u Ilijadi divi. Iz Bosne potjecu i Dorani koji su stvorili grckucivilizaciju.
To je ono sto povjesnicari pa i povjesnicari knjizevnosti znadu. A da je Bosna vjecito takva i da je i izvor zivotne radostipa i u najtezim danima svoje povijesti, dokazom je i ova knjiga Ljerke Lukic iz zivorodnih Zivinica - Snovidjenje .Ma nije to, ba, neka sanja. To je vidjenje stvarnosti koje je zanosnije i trajnije od ikakvog sna, to je zivotvorna poezija, zadivljenje u svijetu, a ne za hibret u dunjaluku.Bosna je i zemlja-knjiga. Preko stotinu tisuca nasih maseta, stecaka ili mramora to dokazuje. Sva je memorija nasegpostojanog i zivog covjeka paralelno biljezena u nasim nadgrobnim spomenicima, koji su dizani nad grobovima nasihdostojanstvenika i svecenika.
Tako i pocinje ova Ljerkina lirska pjesmarica puna pjesama kroz suze. Bilo radosnice, bilo od bola, bilo od nade ilinostalgije, ali uvijek iz cista srca. Kao i izvor Bosne. N. B. karta Bosne lici na ljudskosrce.U Ljerkinoj dusi ti nasi mramori, odnosno grobovi nasih predaka, cuvaju, odrzavaju i preporadjaju Bosansku drzavu,koja je i sredisnja Banovina Kraljevine Hrvata. 
Bosna je svojska, slavujski fina i sokolski gorda. Ma moze, ba, sokol preletjeti Jahorinu, kako ne bi mogao, ali kud ce izSarajeva kad je tu najljepse. Bosna je carobna krijesnica u noci: tko god u noci gromorozne povijesti, koju kod svih velesila simboliziraju zivotinje iptice grabljivice, digne oci, vidjet ce zizak svjetlosti koji nadu potpaljuje, dan odrzava i zoru najavljuje.
Bosna je, bas kakva jeste, to nam Ljerka dokaza, i - kosmopolitska. Internacionala folklora i tradicije - internacionala ukojoj je svatko ponosan sto je takav kakav jeste i sto ga svatko bas kao takvogpostuje. U pjesmi  Moj prvi ratni rodjendan Ljerka nam tako lijepo i u stravi smrtne grozomore nize kamencic po kamencicsmisla i u ratnom sklonistu stvara mozaik covjecnosti i ljepote zivotvornog zanosa kojem divljaci, sto se ponose da suobozavatelji ptica grabljivica i mrtvackih glava, nista ne mogu. Bosna je, ba, vjecita, a to znaci neunistiva.Sve je tu pozorno i metodicki stavljeno na svoje mjesto, i  gvozdene vile i  kreppapir . Osjecajno, skladno, uzivo. Sve tupodsjeca na njezine savrseno jasno ocrtane oci na tipicnom dinarskom liscu koje je u uzama opjevao Fran-KrstoFrankopan:  Ona lipost, kojoj v dragom liscu biva - lilija i roza cvatuc nahodiva&  . Bosna je za Ljerku to majcinsko liceu kojem se kao u zrcalu i sama prepoznaje. Strasna je stvar morati otici iz Bosne:  Zivot iscupati iz prapostojbine . I kad je Bosna  krv, krv, svuda krv , ona se utudjini dozivljava kao ziva i zivorodna; stvarnost u nasoj dusi bez koje je nemoguce podnijeti tudjinu, sto na adekvatannacin definira stihovima Kanade kao zemlje Inuita -  led, svuda led, led .
Sebe je lijepo definirala pjesmom-parabolom, pravom slikom - rijecima - koja u nama zivi zivotom uocljivim u srcimanjezinim verbalnim cinima, u pjesmi  Konac u kojoj je ona konac koji sve povezuje, poput vezilje, u smisao lijepogkakav prozima svu memoriju Bosne. U pjesmi po kojoj ce Ljerka Lukic uci u svaku antologiju suvremenog pjesnistva ukojoj ce i Bosna biti zastupljena, u  Snovidjenju , ona sve vidi pod bosanskim suncem, u bosanskoj zegi, koje miluje i 
razgaljuje bosanski povjetarac. Ljerkine su pjesme pune behara, mirisa i bukolickog ugodjaja nase male Babovine. Trebaovo citati kad god nas snadje tuga za milom grudom.
Ljerka, kao kolekcionar i strucnjak za folklor i kao rodjena slikarica, i rijecima i bojama nam pokazuje da u Bosni imasvakog dobra i svake ljepote premda malo po malo, a u svom ostalom svijetu moze se naci po nesto sto na Bosnupodsjeca.
Jest, vjera je - Ljerkina  Snovidjenja su vidjenja koja nas bude iz svakog sna i pricina. To je nasa duhovna stvarnost, alistvarnost koja nam pomaze da opstajemo i budemo ponosni u svakom iskusenju kakvih je bukudar u tudjini i okonje. Sta bi bila Hrvatska da Bosne nema?

Livorno (Francuska), 6. studeni 2002.

napisao: akademik Mirko Vidovic

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.