Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Culture And Arts  »  (H) FOLKLOR "ANTUN MIHANOVIC" KRECE IZ FAWKNERA
(H) FOLKLOR "ANTUN MIHANOVIC" KRECE IZ FAWKNERA
By Nenad N. Bach | Published  04/21/2003 | Culture And Arts | Unrated
(H) FOLKLOR "ANTUN MIHANOVIC" KRECE IZ FAWKNERA

 

FOLKLOR "ANTUN MIHANOVIC" KRECE IZ FAWKNERA

 

NA SJEVERNOM DJELU MELBOURNEA POKRENUTA NOVA FOLKLORNA SKUPINA

MELBOURNE - Pri Ogranku Hrvatske dmokratske zajednice u Fawkneru osnovanaje 9. prosinca 2002. godine nova folklorna skupina, koja ce prvi putnastupiti pocetkom svibnja 2003.

"Ideja o pokretanju folklorne skupine u kojoj bi plesali mladi Hrvati sovoga dijela grada stara je vec nekoliko godina", kaze predsjednik HDZ-a uFawkneru, ujedno i predsjednik Koordinacije HDZ-a za Australiju i NoviZeland Rade Buljubasic. "No, stalno se s osnivanjem otezalo iz vrlobanalna razloga - nismo uspijevali pronaci ucitelja.

Konacno, uspjeli smo se dogovoriti s Josipom Borosem, koji se prihvatiotoga posla.

Sjeverni dio Melbournea i inace je bio zapostavljen. Recimo, ovdje uopcenisu postojala nikakva drustva, sve do pocetka 1990.-ih kad je osnovanogranak HDZ-a, koji je poceo vrsiti ulogu drustvene organizacije iomogucavati Hrvatima da se okupljaju i druze.

Na koncu, 9. prosinca 2002. uspjeli smo osnovati i folklornu skupinu,kojoj cemo mi putem HDZ-a osiguravati (tj. financirati) dvoranu za vjezbei nastupe pri Katolickom Centru Svetoga Marka u Fawkneru kojega vodi vlc.Velimir Maglica.

Prvi nastup nove folklorne grupe bit ce 3. svibnja 2003., a nakon togaocekuju nas veliki poslovi u svezi folklora. Vjerujemo da cemo uspjetinabaviti nosnje za plesace, a potom planiramo i tamburaski sastav.

Veseli nas sto je vec u pocetku odaziv roditelja dobar, jer je nas krajnjicilj da se mladi Hrvati zadrze na okupu, da se medusobno druze, da govorehrvatskim jezikom i o hrvatskoj domovini, da cuvaju uspomene, svijest iznanje o svom hrvatstvu. Konacno, neka se druze, neka se zabavljaju, paneka se ubuduce medusobno zene i neka radaju nove Hrvate"

Folklornu grupu nazvali smo imenom tvorca hrvatske himne AntunaMihanovica. Dakle, puni naziv ce biti "Hrvatsko kulturno drustvo AntunMihanovic Fawkner". Vjerujem da ni u odabiru imena nismo pogrijesili",kazao je Rade Buljubasic.

Josip Boros, ucitelj nove folklorne skupine na samomu je pocetko iskazaosvoju radost zbog cinjenice da je odabran za prvoga ucitelja i jednoga odosnivaca grupe, a o sebi je kazao:

"Rodio sam se u Dakovu, u Slavoniji. U folklornim skupinama poceo samplesati jos kao dijete u Slavoniji. U Australiju sam doselio sroditeljima sedamdesetih godina, a prvo sam plesao u "Ladu" u Geelongu, ucijemu sam osnivanju i sudjelovao.

Iz Geelonga sam presao u "Sokadiju" koje je djelovala pri "Dinamu St.Albans". Tu grupu vodio sam neke cetiri godine, a predao sam uciteljskomjesto jednoj gospodi koja je plesala u "Hrvatskoj zori" iz Sunshinea, jersam bio povrijedio nogu.

Potom me vlc. Ivica Zlatunic iz HKC-a Duha Svetoga u Springvaleu zamolioda se tamo prihvatim uciteljskoga mjesta u folklornoj skupini, koja je vecbila na okupu, no nisu imali ucitelja. Prihvatio sam to i u "Zvonimiru"ostao nekih godinu dana.

Sada sam, evo, prihvatio ponudu iz Fawknera, gdje intenzivno vjezbamokojih dva mjeseca. Krenuli smo od nule, ali zasad imamo oko dvadesetakclanova. Oni su vec uzvjezbali dva plesa, jedan iz Sjeverne Hrvatske ijedan iz Slavonije.

Prvi put cemo nastupiti 3. svibnja ovdje u St. Mark’s Parish Hall uFawkneru, pa ovom prilikom pozivam clanove hrvatske zajednice - posebnoone koji bi nam se htjeli prikljuciti - da nas dodu vidjeti. Uvjeravam ihda nece biti razocarani".

U upravnom odboru HKD "Antun Mihanovic" su: Josip Boros (predsjednik), AnaOpacak (tajnica), Slavica Crvenkovic (zamjenica tajnice), Ljilja Odobasic(riznicarka), Ljilja Petrevski (zamjenica riznicarke) i clanovi RadeBuljubasic i Mario Gregov.

Mate Basic

Source: http://www.mrons.com/drno/news1946.htm

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.