Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Culture And Arts  »  (H) Maksim Mrvica - pijanisticko cudo iz Sibenika
(H) Maksim Mrvica - pijanisticko cudo iz Sibenika
By Nenad N. Bach | Published  05/25/2003 | Culture And Arts | Unrated
(H) Maksim Mrvica - pijanisticko cudo iz Sibenika

 

MAKSIM MRVICA

Zvijezda je rodena
Mladi sibenski pijanist silovito osvaja svjetsku glazbenu scenu: njegov spot 'Bumbarov let' 12. svibnja imao je premijeru na MTV-u, a dva dana kasnije u londonskoj dvorani The Roundhouse promoviran mu je album u izdanju EMI Classics

Napisao Kruno Petrinovic 
Snimci Daniela Federici i Sasa Buric

http://www.gloria.com.hr/436/mrvica4.jpg 
'The Piano Player' prvi je od pet Mrvicinih albuma koje ce objaviti ugledna diskografska kuca EMI

http://www.gloria.com.hr/436/mrvica2.jpg 
Maksim Mrvica s Toncijem Huljicem, Melom Bushom i fotografom Johnon Paulom lanjskog rujna u Splitu kad je snimio promotivni katalog

Pijanisticko cudo iz sibenika, 28-godisnji Maksim Mrvica, nakon Hrvatske velikim koracima krece u osvajanje medunarodne glazbene scene. Dok se na televizijskim postajama diljem svijeta prikazuje spot "Bumbarov let", snimljen nedavno na Kubi, koji je 12. svibnja premijerno prikazan na MTV-u, Maksim u Londonu promovira "The Piano Player", svoj prvi album objavljen u izdanju diskografske kuce EMI Classics. On je jedini hrvatski umjetnik s kojim je ta ugledna diskografska kuca, ciji su izvodaci zvijezde poput violinistice Vanesse Mae, skladatelja Jean-Michela Jarrea, te gudackog kvarteta Bond, potpisala ugovor za objavljivanje cak pet albuma.
Promocija Mrvicinog prvog albuma odrzana je 14. svibnja u koncertnoj dvorani The Roundhouse, u kojoj su svjetsku karijeru zapoceli i cuveni Rolling Stonesi, Jimmy Hendrix i Pink Floyd, a svoj jedini koncert u Velikoj Britaniji odrzala skupina The Doors s legendarnim pjevacem Jimom Morrisonom. Maksim Mrvica prvi je Hrvat, i jedan od posljednjih umjetnika koji u "Okrugloj kuci" nastupa prije njenog zatvaranja 28. svibnja, nakon cega ce dvorana do 2005. biti temeljito obnovljena.
- Violinistica Vanessa Mae dosad je prodala sedam milijuna albuma, a zenski gudacki kvartet Bond dva. Siguran sam da i hrvatski pijanist Maksim Mrvica ima slican potencijal: mlad je, dinamican i karizmatican - zakljucuje britanski producent Mel Bush, koji je u milijunskoj nakladi tiskao i u cijelom svijetu distribuirao promotivni katalog Maksima Mrvice, snimljen lanjsko ljeto u Splitu. 
No, put do zvjezdanih visina mladog sibencanina, kosarkaskog stasa, nije bio posut ruzama. Kao djecak svirao je na posudenom klaviru, tijekom studija na zagrebackoj Muzickoj akademiji selio se iz jednog u drugi podstanarski stan s Anom, danas svojom suprugom, i pijaninom Petrof kojem su cesto pucale zice. A on je sanjao o - koncertom klaviru. Za usavrsavanje u Budimpesti teskom je mukom pronasao sponzore, a potom je u Parizu sa suprugom zivio vrlo skromno. Danas zivi u sredistu Londona, prosao je skolu za odnose s medijima, o njegovom se imidzu brinu stilisti, a kamo god krenuo, na usluzi mu je vozac. 
Svi racuni placeni
- Od mene doista - kaze Mrvica - stvaraju zvijezdu. Osim mog menadzera Mela Busha, u brizi oko mene doslovno se nadmecu jos dvije agencije. Ormari su mi prepuni odjece, placaju mi sve racune, sve rade za mene, a ja samo trebam vjezbati. No, ima to i svoje nalicje: pritisak je golem i ja sam stalno za klavirom. zelim li otici u Hrvatsku, moram najaviti svoj odlazak, jer obvezno trebamo uskladiti termine. Strahuju da mi se nesto ne dogodi, a moja voznja automobilom od sibenika do Londona za njih je nocna mora. 
Nakon nastupa u Londonu, Maksim vec ima dogovorene koncerte u Japanu, Tajvanu, Njemackoj i Engleskoj, no nada se da ce i ovo ljeto sa suprugom Anom boraviti u sibeniku, s mamom Slavicom, tatom Karmelom, te bracom Stipom iSlavkom.

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Related Articles
Comments
  • Comment #1 (Posted by jana)

    maksim je zakoon.....nema onoga tko ga ne voli slu¹at....pozz svima koji ga vole
     
  • Comment #2 (Posted by Jo¹ko Kaliliæ)

    As president of The "Physicians Club" in Split I invited Maksim to play on piano in Hotel Split in front of 300 physicians on an old piano when he was teenager.He was so exelent playing piano that everybody said he would have bright future. And he obviously have it.I would love to meet him in Split in Spaladium arena on 21.February 2009.
     
Submit Comment


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.