Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Culture And Arts  »  (H) Zenska Klapa Lindjo Najugodnije Iznenadjenje
(H) Zenska Klapa Lindjo Najugodnije Iznenadjenje
By Nenad N. Bach | Published  07/14/2003 | Culture And Arts | Unrated
(H) Zenska Klapa Lindjo Najugodnije Iznenadjenje

 

Zenska Klapa Lindjo Najugodnije Iznenadjenje

Ako je suditi prema snazi reakcija publike, ali i stručnog povjerenstva, najugodnije iznenađenje, kako vizualno tako i auditivno, priredila je simpatična dubrovačka klapa Fa Linđo (Kroz planine, barda i gore) u čijem su sastavu najmlađe sudionice festivala. Intonativnom stabilnoaću, glasovnom snagom i svje~inom, uigranoaću i rafiniranoaću interpretacije, te izborom repertoara kojim su pokazale senzibilitet za izričajne nijanse i tipične jezične finese dubrovačkog glazbeno-leksičkog idioma, zaista zavrijeđuju svaku pohvalu. Nastupajući u sedam glasova, u svojoj su doista cjelovitoj pjevačko-scenskoj kreaciji apostrofirale činjenicu da kvantitet nije garancija uspjeha, već isključivo tehnička spremnost, autentičnost i muzikalnost čina izvedbe.

Dragi Nenad i CROWN,

Evo, imamo novosti, pa vam se javljamo...
Bile smo u Omisu. Prosle fenomenalno.. Sa najvecim brojem bodova u izlucnim vecerima+gala veceri od svih zenskih klapa - 45.2. (U finalnoj veceri nastupit cemo posljednje). Dat cemo sve od sebe,pa sto Bog da. Saljem vam sliku iz Omisa, a na netu mozete procitat kritike, na web stranici Slobodne Dalmacije koja je izisla danas, 14.7.2003.
Cujemo se!
 
Pozdrav od svih nas!
 
Paula Kusalic

lindjovke@yahoo.com

 

Op-ed

Ja sam osobno cuo zensku Klapu Lindjo kad sam bio u Dubrovniku i odusevio se. Kako pjevanjem, tako i izgledom i ponasanjem. Na sceni i izvan nje. Drago mi je cuti i citati o njihovom ZASLUZENOM uspjehu.

I heard Klapa Lindjo personally, when I was in Dubrovnik, month ago. I was impressed with their singing, image and behavior on the stage and of the stage. I am thrilled to see and hear about their DESERVED success.

Nenad Bach

p.s. Vedran Ivankovic voditelj Klape

DRUGA IZBORNA VEČER }ENSKIH KLAPA - OMI` 2003.

Vedrina i mladenački polet

}eljeli bismo da kreativni naboj i toplina atmosfere prate festivalska događanja do same zavranice u kojoj nas zasigurno očekuje glazbeno-estetski u~itak i zanimljiv rasplet , barem ato se tiče natjecanja u ~enskoj konkurenciji

Svi oni koji pomnije prate festivalska događanja sjetit će se Sinjana koji su iste godine zaslu~ili debitantsku i treću nagradu, ili pak proalogodianjeg nastupa debitantske klape Crikvenica, koja je stigavai do muakog finala, zavrijedila broncu. Čini se kako je, premda ne ~elim proricati zavranicu, ~enska klapa Korjandul-Zagreb (Sinoć san se mlada) upravo na tom tragu. Nastupom na Bolu osvojile su prvu nagradu publike i stručnog povjerenstva, a jučeraanjim kvalitetnim i dotjeranim muziciranjem kojim su pokazale sposobnost izra~avanja raspolo~enja u airokom interpretativno-tehničkom spektru, izborile su četvrto mjesto u ukupnom skoru. Nesporan je mladenački aarm i srčanost klape Diapet-Zagreb koja je, predstavivai se s dvije karakterno različite pjesme (Gorice zelena i Kukuvi~a), sugestivnom i temperamentnom interpretacijom zavrijedila mjesto u festivalskom finalu. Posljednje, dvanaestoplasirane finalistice, Gričanke iz Zagreba (O prokleta Mikulina luka) raspola~u uistinu velikim rasponom visina, dubina i sonornoaću glasovnih boja, no ponegdje tako airok sklop i nije kvaliteta u recepcijsko-estetskom smislu. U natjecateljskoj tenziji koja je postupno rasla prema kraju, u pravom klapskom atihu s tonom koji ne "tuli" u visinama, nego ima zrelu zaobljenost i ekspresivnost (vjerojatno tomu pridonosi i pjevanje iz ni~ih intonacija), zazvučale su Skradinke-Skradin (Deveta ura), poznatije kao dalmatinske ladarice, izborivai svojim timbarskim skladom drugo mjesto na konačnoj listi ~enskih finalistica. Ako je suditi prema snazi reakcija publike, ali i stručnog povjerenstva, najugodnije iznenađenje, kako vizualno tako i auditivno, priredila je simpatična dubrovačka klapa Fa Linđo (Kroz planine, barda i gore) u čijem su sastavu najmlađe sudionice festivala. Intonativnom stabilnoaću, glasovnom snagom i svje~inom, uigranoaću i rafiniranoaću interpretacije, te izborom repertoara kojim su pokazale senzibilitet za izričajne nijanse i tipične jezične finese dubrovačkog glazbeno-leksičkog idioma, zaista zavrijeđuju svaku pohvalu. Nastupajući u sedam glasova, u svojoj su doista cjelovitoj pjevačko-scenskoj kreaciji apostrofirale činjenicu da kvantitet nije garancija uspjeha, već isključivo tehnička spremnost, autentičnost i muzikalnost čina izvedbe.
Bez povoda za izdvajanje bile su klape Garofuli-Bibinje, Fortica-Klis, Viola-Zadar, Stonke-Ston, i, poglavito Oraulice iz Vodica koje su nakon peha na početku bile vidlivo dekoncentrirane pjevajući repertoar s preteakim aran~manima koji su nerijetko svrha sebi samima, na uatrb jednostavnosti i prozračnosti fakture imanentne dalmatinskoj pučkoj pjesmi.
}eljeli bismo da kreativni naboj i toplina atmosfere prate festivalska događanja do same zavranice u kojoj nas zasigurno očekuje glazbeno-estetski u~itak i zanimljiv rasplet s obiljem vedrine i mladenačkog poleta u utrci za odličja, barem ato se tiče natjecanja u ~enskoj konkurenciji.
Nakon druge izborne večeri ~enskih klapa, poznato je dvanaest finalista: Fa Linđo (Dubrovnik), Skradinke (Skradin), Diapet (Zagreb), Korjandul(Zagreb), Kastav (Kastav), Baklje (Rijeka),Dalmatinke (Split), Ćakulone (Zagreb), Hreljin (Hreljin), Filip Dević (Split), Anima Maris (Zadar)i Gričanke (Zagreb).

Ivana TOMIĆ-FERIĆ
 
Source: http://www.slobodnadalmacija.hr/20030714/kultura01.asp
How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.