Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Culture And Arts  »  (H) Zenska Klapa Lindjo Najugodnije Iznenadjenje
(H) Zenska Klapa Lindjo Najugodnije Iznenadjenje
By Nenad N. Bach | Published  07/14/2003 | Culture And Arts | Unrated
(H) Zenska Klapa Lindjo Najugodnije Iznenadjenje

 

Zenska Klapa Lindjo Najugodnije Iznenadjenje

Ako je suditi prema snazi reakcija publike, ali i stručnog povjerenstva, najugodnije iznenađenje, kako vizualno tako i auditivno, priredila je simpatična dubrovačka klapa Fa Linđo (Kroz planine, barda i gore) u čijem su sastavu najmlađe sudionice festivala. Intonativnom stabilnoaću, glasovnom snagom i svje~inom, uigranoaću i rafiniranoaću interpretacije, te izborom repertoara kojim su pokazale senzibilitet za izričajne nijanse i tipične jezične finese dubrovačkog glazbeno-leksičkog idioma, zaista zavrijeđuju svaku pohvalu. Nastupajući u sedam glasova, u svojoj su doista cjelovitoj pjevačko-scenskoj kreaciji apostrofirale činjenicu da kvantitet nije garancija uspjeha, već isključivo tehnička spremnost, autentičnost i muzikalnost čina izvedbe.

Dragi Nenad i CROWN,

Evo, imamo novosti, pa vam se javljamo...
Bile smo u Omisu. Prosle fenomenalno.. Sa najvecim brojem bodova u izlucnim vecerima+gala veceri od svih zenskih klapa - 45.2. (U finalnoj veceri nastupit cemo posljednje). Dat cemo sve od sebe,pa sto Bog da. Saljem vam sliku iz Omisa, a na netu mozete procitat kritike, na web stranici Slobodne Dalmacije koja je izisla danas, 14.7.2003.
Cujemo se!
 
Pozdrav od svih nas!
 
Paula Kusalic

lindjovke@yahoo.com

 

Op-ed

Ja sam osobno cuo zensku Klapu Lindjo kad sam bio u Dubrovniku i odusevio se. Kako pjevanjem, tako i izgledom i ponasanjem. Na sceni i izvan nje. Drago mi je cuti i citati o njihovom ZASLUZENOM uspjehu.

I heard Klapa Lindjo personally, when I was in Dubrovnik, month ago. I was impressed with their singing, image and behavior on the stage and of the stage. I am thrilled to see and hear about their DESERVED success.

Nenad Bach

p.s. Vedran Ivankovic voditelj Klape

DRUGA IZBORNA VEČER }ENSKIH KLAPA - OMI` 2003.

Vedrina i mladenački polet

}eljeli bismo da kreativni naboj i toplina atmosfere prate festivalska događanja do same zavranice u kojoj nas zasigurno očekuje glazbeno-estetski u~itak i zanimljiv rasplet , barem ato se tiče natjecanja u ~enskoj konkurenciji

Svi oni koji pomnije prate festivalska događanja sjetit će se Sinjana koji su iste godine zaslu~ili debitantsku i treću nagradu, ili pak proalogodianjeg nastupa debitantske klape Crikvenica, koja je stigavai do muakog finala, zavrijedila broncu. Čini se kako je, premda ne ~elim proricati zavranicu, ~enska klapa Korjandul-Zagreb (Sinoć san se mlada) upravo na tom tragu. Nastupom na Bolu osvojile su prvu nagradu publike i stručnog povjerenstva, a jučeraanjim kvalitetnim i dotjeranim muziciranjem kojim su pokazale sposobnost izra~avanja raspolo~enja u airokom interpretativno-tehničkom spektru, izborile su četvrto mjesto u ukupnom skoru. Nesporan je mladenački aarm i srčanost klape Diapet-Zagreb koja je, predstavivai se s dvije karakterno različite pjesme (Gorice zelena i Kukuvi~a), sugestivnom i temperamentnom interpretacijom zavrijedila mjesto u festivalskom finalu. Posljednje, dvanaestoplasirane finalistice, Gričanke iz Zagreba (O prokleta Mikulina luka) raspola~u uistinu velikim rasponom visina, dubina i sonornoaću glasovnih boja, no ponegdje tako airok sklop i nije kvaliteta u recepcijsko-estetskom smislu. U natjecateljskoj tenziji koja je postupno rasla prema kraju, u pravom klapskom atihu s tonom koji ne "tuli" u visinama, nego ima zrelu zaobljenost i ekspresivnost (vjerojatno tomu pridonosi i pjevanje iz ni~ih intonacija), zazvučale su Skradinke-Skradin (Deveta ura), poznatije kao dalmatinske ladarice, izborivai svojim timbarskim skladom drugo mjesto na konačnoj listi ~enskih finalistica. Ako je suditi prema snazi reakcija publike, ali i stručnog povjerenstva, najugodnije iznenađenje, kako vizualno tako i auditivno, priredila je simpatična dubrovačka klapa Fa Linđo (Kroz planine, barda i gore) u čijem su sastavu najmlađe sudionice festivala. Intonativnom stabilnoaću, glasovnom snagom i svje~inom, uigranoaću i rafiniranoaću interpretacije, te izborom repertoara kojim su pokazale senzibilitet za izričajne nijanse i tipične jezične finese dubrovačkog glazbeno-leksičkog idioma, zaista zavrijeđuju svaku pohvalu. Nastupajući u sedam glasova, u svojoj su doista cjelovitoj pjevačko-scenskoj kreaciji apostrofirale činjenicu da kvantitet nije garancija uspjeha, već isključivo tehnička spremnost, autentičnost i muzikalnost čina izvedbe.
Bez povoda za izdvajanje bile su klape Garofuli-Bibinje, Fortica-Klis, Viola-Zadar, Stonke-Ston, i, poglavito Oraulice iz Vodica koje su nakon peha na početku bile vidlivo dekoncentrirane pjevajući repertoar s preteakim aran~manima koji su nerijetko svrha sebi samima, na uatrb jednostavnosti i prozračnosti fakture imanentne dalmatinskoj pučkoj pjesmi.
}eljeli bismo da kreativni naboj i toplina atmosfere prate festivalska događanja do same zavranice u kojoj nas zasigurno očekuje glazbeno-estetski u~itak i zanimljiv rasplet s obiljem vedrine i mladenačkog poleta u utrci za odličja, barem ato se tiče natjecanja u ~enskoj konkurenciji.
Nakon druge izborne večeri ~enskih klapa, poznato je dvanaest finalista: Fa Linđo (Dubrovnik), Skradinke (Skradin), Diapet (Zagreb), Korjandul(Zagreb), Kastav (Kastav), Baklje (Rijeka),Dalmatinke (Split), Ćakulone (Zagreb), Hreljin (Hreljin), Filip Dević (Split), Anima Maris (Zadar)i Gričanke (Zagreb).

Ivana TOMIĆ-FERIĆ
 
Source: http://www.slobodnadalmacija.hr/20030714/kultura01.asp
How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
  1. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  2. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. Violi Calvert: Nenad Bach in China to be interviewed by China Radio International
  5. Potres u Zagrebu - Earthquake in Zagreb, Croatia 28 listopad 2006 u 16:15 3.7 on a Richter
No popular articles found.