Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Culture And Arts  »  (H) Dalmatinski perfekcionizam
(H) Dalmatinski perfekcionizam
By Nenad N. Bach | Published  11/19/2003 | Culture And Arts | Unrated
(H) Dalmatinski perfekcionizam

 

Dalmatinski perfekcionizam

UZ SUBOTNJI KLAPSKI KONCERT U "LISINSKOM"
Dalmatinski perfekcionizam
ZAGREB - Tradicionalno gostovanje Omiskog festivala klapa u Zagrebu kod klapasa sklonih perfekcionizmu otvara dvije ozbiljne dvojbe. Prva je moze li takva sve vise glamurozna priredba imati puni sjaj i bez nekih starih sjajnih imena koja u posljednjih nekoliko godina u natjecateljskom smislu zaobilaze omisku pjacetu. I druga koja potencira daljnje "intervencije" umjetnickog ravnatelja dr. Miljenka Grgic´a oko stvaranja atraktivnijeg programa blize odavno formiranom ukusu klapskih sladokusaca. Cinjenica da su se na 19. zagrebackom koncertu pod naslovom "Pismo moja hrli tamo" ovogodisnji mladi laureati (Jelsa, Korjandul) nasli u sredini programa prepustajuc´i zavrsne brojeve prokusanim omiskim Puntarima i Sinju jasno govori da su celni ljudi "Omisa" ozbiljno naceli ove dvojbe.
Preksinoc´ je i te kako bilo jasno kakva je razlika izmeu pravog klapskog zvuka koji je, primjerice, manifestirao makarski Nugal i onog puno blizem malom zboru koji ima klapski repertoar. Dobro je i kad klape vec´ izborom pjesama sugeriraju iz kojeg kraja dolaze kao sto su to ucinili Subrenum iz Zupe dubrovacke ili Skradinke. Potvrdilo se da je publika zeljna i mladenacke razigranosti i efektnih pjesama kakve su Sarceve "Sijavica" i "Buc´e" u izvedbi Teute i Dispeta. Ovogodisnjim omiskim pobjednicima klapi Jelsa manjkalo je zvonke terce u Cacijinoj majstoriji "Vo je nasa zemlja". Zenski pobjednik Korjandul bio je puno uvjerljiviji u Omisu nego u Zagrebu. Ocito je neizbjezno da mlada klapa mora platiti barem mali ceh u sudaru s glamourom "Lisinskoga".
Puntari i Sinj izborom zahtjevnih, ali i nedovoljno atraktivnih pjesama jos jednom su demonstrirali istinsko majstorstvo, ali i nehotice zakinuli publiku. Voditelji Edita Lucic´ i Ivica uzel dobro su brodili u scenariju Jakse Fiamenga, a osim pjesme bilo je i boli i sjete zbog smrti Anelka Novakovic´a. Bilo je i gromoglasnog pljeska do te mjere da se postavlja pitanje jesu li navedene dvojbe i previse potencirane. No, upravo je vjecni klapaski samokritican stav doveo Omis do vrhunaca u kojima trenutno pliva klapska pjesma u umjetnickom smislu.
Taj uspon su, nema dvojbe, ubrzale i pravodobno dobro osmisljene promjene. Stoga ostaje pitanje hoc´e li umjetnicki ravnatelj festivala dr. Miljenko Grgic´ ostati pri nesluzbenom obec´anju da c´e iduc´e 20. jubilarno gostovanje Omisa u Zagrebu biti u novoj koncepciji i novom ruhu.
Ivo MIKULICIN

http://www.slobodnadalmacija.hr/20031117/kultura02.asp

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
  1. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  2. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. Violi Calvert: Nenad Bach in China to be interviewed by China Radio International
  5. Potres u Zagrebu - Earthquake in Zagreb, Croatia 28 listopad 2006 u 16:15 3.7 on a Richter
No popular articles found.