Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Culture And Arts  »  (H) Natjecaj ERATO za najljepsu lirsku pjesmu
(H) Natjecaj ERATO za najljepsu lirsku pjesmu
By Nenad N. Bach | Published  05/10/2004 | Culture And Arts | Unrated
(H) Natjecaj ERATO za najljepsu lirsku pjesmu


 

Natjecaj ERATO za najljepšu lirsku pjesmu

Zagreb, 5. svibnja 2004.

Štovani,

Medunarodni institut za književnost (International Literary Institute) press konferencijom održanom 11. ožujka u Muzeju Mimara, otvorio je natjecaj ERATO za najljepšu lirsku pjesmu, najveci literarni natjecaj ikad raspisan na podrucju Republike Hrvatske. Natjecaj ERATO obuhvaca cjelokupnu dobnu strukturu gradanstva, od ucenika osnovne škole do umirovljenika, provodi se u RH te u dijaspori medu hrvatskim iseljenicima, a podijeljen je u 3 kategorije:
? ERATO (za studente i odrasle svih životnih dobi)
? ERATO Teen (za ucenike srednjih škola)
? ERATO Junior (za ucenike osnovne škole od 5. do 8. razreda)
Medunarodni institut za književnost raspisao je ovaj natjecaj u svrhu promidžbe književno-umjetnickog stvaralaštva te njegovanja hrvatskog jezika i kulture medu iseljenicima u dijaspori, ali i kako bi pomogao mladim (neafirmiranim) pjesnicima da objave svoje prve pjesnicke uratke.
Natjecajem se želi ohrabriti i potaknuti ucenike i odrasle da izraze svoju jedinstvenu viziju, omoguciti da ta vizija bude citljiva i dostupna na školskoj, lokalnoj, nacionalnoj i medunarodnoj razini kroz pjesnicke zbirke te objave na web stranicama Medunarodnog instituta za književnost.
Želja je natjecajem potaknuti i ucenike na pisanje i citanje poezije te razviti kod njih zanimanje i ljubav za školski predmet hrvatski jezik – kako bi vec od djetinjstva (mladenaštva) stekli kulturu citanja i izražavanja kroz pisanu rijec.
Pristigle radove ocjenjivat ce višeclana komisija sastavljena od visokoobrazovanih strucnjaka s podrucja humanistickih znanosti (profesori hrvatskog jezika i književnosti te diplomirani komparatisti) te renomiranih hrvatskih pjesnika, medu kojima su Slavko Mihalic i Simo Mraovic.
Svi uspjeliji radovi bit ce tiskani u zajednickoj zbirci pjesama te na CD-u. CD ce sadržavati recitacije najuspjelijih pjesama te racunalni zapis svih pjesama objavljenih u zbirci. Prijave za natjecaj zaprimaju se zakljucno do 25. svibnja 2004. godine.
Svecana dodjela nagrada održat ce se u Nacionalnoj i sveucilišnoj knjižnici u Zagrebu, 24. lipnja 2004. godine uz prigodan kulturni program te mnoštvo uzvanika iz književnoga, politickog i javnog života.
Nesebicnu potporu projektu te razumijevanje pružili su: uprava Muzeja Mimara te Nacionalne i sveucilišne knjižnice, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvo kulture te Hrvatska katolicka crkva.

Medunarodni institut za književnost (International Literary Institute) nevladina je, neprofitna, nestranacka organizacija sa sjedištem u Zagrebu.
Institut od prosinca 2003. djeluje na podrucju Republike Hrvatske, a suraduje sa slicnim institucijama iz cijeloga svijeta. Medunarodni institut za književnost clan je UNESCO-a pri uredu za poeziju.
Cilj instituta je razvoj književno-umjetnickog stvaralaštva te poticanje na kreativno izražavanje putem pisane rijeci. Kroz nakladnicke djelatnosti i aktivnosti te putem razlicitih natjecaja institut nastoji pomoci afirmaciji novih, neafirmiranih spisatelja, pjesnika i dramskih umjetnika te na taj nacin pridonijeti ne samo književnom, vec i kulturnom životu. Svojim radom i zalaganjem institut nastoji zainteresirati mlade ljude za pisanje, ali i za citanje poezije i književne proze te razviti kod istih ljubav prema književnosti i umjetnosti. U planu je i prevodenje hrvatskih pjesnika na strane jezike kao i prevodenje stranih pjesnika na hrvatski jezik.


Prijave na ovogodišnji natjecaj ERATO
Sudionici natjecaja radove mogu prijaviti na ove nacine:
1.) slanjem radova preporucenom poštom
2.) putem e-maila na erato@erato.hr
3.) ON-LINE pristupnicom na stranicama www.erato.hr

Komisija od 8 clanova ocjenjivat ce radove pod šiframa, po istom kriteriju svaku pjesmu ocjenama od 1 do 10 u nekoliko razlicitih kategorija te ce na temelju najviših ocjena odabrati pobjednike.


Nagrade
Prve nagrade za svaku kategoriju:
1. nagrada – sedmodnevno ljetovanje za tri osobe u šibenskoj Rogoznici u apartmanu visoke kvalitete + PC racunalo s pristupom internetu + zbirka pjesama s najuspjelijim radovima s natjecaja + CD s recitacijama pobjednickih pjesama
2. nagrada – sedmodnevno ljetovanje za tri osobe u šibenskoj Rogoznici u apartmanu visoke kvalitete + zbirka pjesama s najuspjelijim radovima s natjecaja + CD s recitacijama pobjednickih pjesama
3. nagrada – sedmodnevno ljetovanje za tri osobe u šibenskoj Rogoznici u apartmanu visoke kvalitete + zbirka pjesama s najuspjelijim radovima s natjecaja + CD s recitacijama pobjednickih pjesama
Sudionike natjecaja, autore pjesama od 4. do 10. mjesta, institut nagraduje prigodnom knjigom, a za kategoriju ERATO Junior uz knjigu još daruje CD «Ucilica».
Nagrada za razred i školu s najvecim odazivom
Razred te škola sa najvecim odazivom na natjecaj u kategorijama ERATO Junior te ERATO Teen (broj prijavljenih u odnosu na ukupan broj ucenika razreda odnosno škole) bit ce bogato nagradeni atraktivnim poklon paketima sponzora. Isto tako ce profesoru (-ici) hrvatskog jezika i književnosti pobjednickog razreda te ravnatelju (-ici) škole biti urucena vrijedna nagrada i posebno priznanje za doprinos pjesnickom stvaralaštvu, poticanju kreativnosti te izražavanja na hrvatskom jeziku kod mladih.

Molimo Vas da informacije o natjecaju oglasite na Vašim stranicama, te stavite link na www.erato.hr kako bi natjecaj naišao na što veci odaziv te kako bi potencijalni sudionici na našim stranicama mogli pronaci detaljne informacije o natjecaju i upisati se na našu mail-listu da bismo ih mogli redovito izvještavati o projektima koje provodimo.

S osobitim poštovanjem i željom za uspješnom suradnjom, predsjednik instituta, Ivan Cesic, prof.
 

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.