Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Culture And Arts  »  (H) Pavarotti, karizmaticni tenor u pulskoj Areni 3. srpnja 2004
(H) Pavarotti, karizmaticni tenor u pulskoj Areni 3. srpnja 2004
By Nenad N. Bach | Published  07/3/2004 | Culture And Arts | Unrated
(H) Pavarotti, karizmaticni tenor u pulskoj Areni 3. srpnja 2004

 

Karizmaticni tenor u pulskoj Areni
26.06.2004

OPERA Karizmaticni tenor u pulskoj Areni
Oprašta li se doista veliki Luciano od pjevanja?
Autor Denis Derk

Tata Fernando bio mu je pekar i amaterski pjevac, omiljeni tenor. Pjevao je u lokalnom zboru i svog jedinog sina Luciana zarazio glazbom punom melodije i strasti, premda je mali Luciano u ranoj mladosti više volio sport. Prvi uspjeh doživio je baš kao sportaš, igrajuci nogomet. No, glazba je bila jaca. Na srecu.
Luciano je postao najveca operna zvijezda današnjice. Njegovo pjevanje oduvijek je bilo stresno za konkurenciju. Luciano je pjevao bez napora, prirodno. Njegov ton bio je nenadmašan, topao, kao stvoren za lirske uloge kojima obiluje talijanska opera. Iz godine u godinu rastao je kult Luciana Pavarottija. Pavarotti je tako postao zaštitni znak opere i Italije.

No, vremešni umjetnik, roden 1935. godine u Modeni, polako se poceo opraštati od scene. Uostalom, posljednjih godina više je gostovao na stranicama ženskih casopisa zbog veze i braka s trideset i pet godina mladom, bivšom tajnicom Nicolettom Mantovani nego što je bio predmetom umjetnickih kritika i prosudivanja. Pa ipak, mit o Pavarottiju, najpopularnijem opernom tenoru ne slabi.

Kad je poceo dugotrajnu oproštajnu turneju, za svijet nije bilo dileme. Najbitnije je doci na oproštajne koncerte velikog Pavarottija. Tako je ulaznica za oproštajni koncert u Kostariki stajala punih 1200 dolara. Onda nije cudno što je i pulski koncert najavljen za 3. srpnja rasprodan na brzinu.

U Metropolitanu je 3800 ljudi, stojeci, poslušalo kraj opere Tosca, kojom se Pavarotti ovog ožujka oprostio od najpoznatije i najprestižnije americke operne pozornice. U Metu je Pavarotti božanstvo. Na toj je pozornici nastupao od 1968. godine i imao cak 373 nastupa!

Posljednji operni nastup želi imati na sedamdeseti rodendan, 12. listopada 2005. godine.

Premda je Placido Domingo otpjevao puno više uloga i premda je Jose Carreras plijenio rijetkom srcanošcu - Pavarotti je, jednostavno, Pavarotti. Velicina u jednostavnosti.

Bosna mu vjerojatno nikada nece zaboraviti koncert u Modeni, u parku Novi Sad za djecu stradalu u ratu. Pavarotti je sa svojim prijateljima (medu njima se jednom našao i Nenad Bach) pjevao i za djecu Iraka, Gvatemale, gladne i bolesne Afrike. U Mostaru je otvorio muzicki centar u cijem se studiju danas snimaju ponajbolji etnoalbumi Balkana. Pavarotti je osobno došao na otvorenje mostarskog centra u kojem su vrata bila otvorena djeci svih nacija i svjetonazora. Premda su skeptici govoreci o tom mostarskom centru na istocnoj obali Neretve spominjali i pranje novca, korpulentni se tenor na to nije obazirao. Nastupi triju zlatnih tenora po Njemackoj, njihova su menadžera zbog neplacena poreza stajali cak i zatvora. Pa ipak, nema afere koja je imalo okrznula Pavarottijevu karizmu umjetnika i humanista. Cak mu je i Italija zaljubljena u obitelj oprostila razvod od supruge Adue nakon 36 godina braka. Nedavno je Pavarotti snimio i prvu plocu s pop glazbom pod naslovom Obožavam te. Ocito ga brak s mladahnom Nicolettom s kojom ima kci Alice inspirira za nastavak glazbene karijere. Doduše, iz ozbiljnog svijeta opere u kojem nema opraštanja ni gledanja kroz prste, veliki ce maestro sigurno cešce prelaziti u lakše glazbene forme. No, legendu o bogomdanom glasu ništa nece zasjeniti, cak niti njemacki šlageri.

http://www.vecernji-list.hr/newsroom/culture/27988/index.do 
 

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
  1. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  2. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. Violi Calvert: Nenad Bach in China to be interviewed by China Radio International
  5. Potres u Zagrebu - Earthquake in Zagreb, Croatia 28 listopad 2006 u 16:15 3.7 on a Richter
No popular articles found.