Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Culture And Arts  »  (H) Mladi hrvatski umjetnici u P.S.1.
(H) Mladi hrvatski umjetnici u P.S.1.
By Nenad N. Bach | Published  11/6/2005 | Culture And Arts | Unrated
(H) Mladi hrvatski umjetnici u P.S.1.

 


Mladi hrvatski umjetnici u P.S.1.

NEW YORK CITY - Otvorivši svoj jesenji postav, sa desetak novih izložbi, Centar Suvreme Umjetnosti - P.S.1. je 30. listopada bio prava meka umjetnika i ljubitelja umjetnosti. Tijekom čitavog dana preko tisuću posjetitelja hodočastilo je sve atraktivnijim prostorima P.S.1. Za nas je posebno značajno predstavljanje trojice mladih hrvatskih umjetnika, u sklopu programa pod nazivom International Projects: Alana Floričića, Kristiana Kožula i Tomislava Buntaka.

International  Projects osmišljen je kao koncept promoviranja raznovrsnih suvremenih umjetničkih praksi inozemnih umjetnika i zemalja omogućavanjem razrade, realizacije i postave privremenih projekata u prostorima P.S.1.

Kuratorica izložbe je direktorica P.S.1. Alanna Heiss, odgovorna i za konačni izbor umjetnika. Širu selekciju od ukupno 8 umjetnika predložio je Branko Franceschi, sadašnji ravnatelj Riječkog Muzeja Moderne i Suvremene Umjetnosti, koji je već višegodišnju suradnju sa P.S.1. započeo kao ravnatelj zagrebačke galerije Miroslav Kraljević.

Alen Floričić, Labinski umjetnik rođen 1968., predstavljen je sa više video instalacija kojima istražuje ljudsko tijelo u različitim ambijentima, kroz ritmizirano ponavljanje pokreta u ubrzanim sekvencijama koje postaju ponavljajuće tkivo video zapisa.

Floričićeve video instalacije sa svojom neposrednošću i donekle crnim humorom, pored četvorokanalne postave u galerijskoj sobi, zatiču promatrača na raznim, manje uobičajenim prostorima kao što su hodnici i kupatila. S njujorškim predstavljanjem, nakon ljetošnjeg izlaganja na Venecijanskom Bienalu u sklopu hrvatske nacionalne selekcije, Floričić je zaokružio ovogodišnju vrlo uspješnu godinu.

Kristian Kožul, rođen 1975. u Minhenu, predstavlja se skulpturama iz bizarne “Discoware” kolekcije nastale 2002./2003. g. Kožul skupinu “nepoželjnih” predmeta: invalidskih kolica, štake i noćne posude, transformira u raskošne primamljive objekte, obtočene mozaikom od ogledalaca, srebrnih šljokica i bijelog paperja. Time postaju dekadentni fetiš objekti izazivajući kod promarača oprečne emocije privlačenja i odbijanja te dublja propitivanja suštine istih.

Tomislav Buntak, zagrebački umjetnik rođen 1971, predstavlja se site specific izvedbom rafiniranog srebrno-zlatnog crteža u kafeteriji P.S.1.  Crtež iz ciklusa  “Konačna pobjeda nebeske vojske” u potpunosti ispunjava zidove i strop kafeterije. Buntakovi crteži su reminiscencija kršćanskih i mitoloških prizora izvedenih u maniri klasičnih pejzaža na stilizirani i jedinstven način.

Selekcijom trojice mladih hrvatskih umjetnika za International Project, Hrvatska se predstavlja kao zemlja raznovrsne, provokativne no promišljene suvremene umjetničke prakse što je ravnopravno uključuje u jedinstveni njujorški umjetnički melting pot.

Radovi hrvatskih umjetnika mogu se pogledati do konca siječnja 2006. u P.S.1. na adresi 22-25 Jackson Ave. LIC, New York  (Tel: 718 784-2084).

Denis Licul

 

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
  1. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  2. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. Violi Calvert: Nenad Bach in China to be interviewed by China Radio International
  5. Potres u Zagrebu - Earthquake in Zagreb, Croatia 28 listopad 2006 u 16:15 3.7 on a Richter
No popular articles found.