Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Culture And Arts  »  (H) Nova Bascanska ploca ili povijest u suvremenosti?
(H) Nova Bascanska ploca ili povijest u suvremenosti?
By Nenad N. Bach | Published  01/15/2006 | Culture And Arts | Unrated
(H) Nova Bascanska ploca ili povijest u suvremenosti?

 

'Cijela naaa domovino...'

 

Nova Baačanska ploča ili povijest u suvremenosti?

 

...priznajemo povijesno pravo hrvatskog naroda na samostalnu dr~avu...
 

Narod, nacija, dr~ava...ove velike riječi u ovom nizu su se ostvarile nama hrvatima onoga dana kada su nas priznali slobodni narodi Europe i svijeta. Taj dan smo tek nedavno unijeli u kalendar i izdvojili ga kao poseban datum 15. siječnja...Da, toga dana 1992. godine, nakon krvave 1991. (kada smo imali samo KRV-ATSKU) i pada hrvatskog grada Vukovara, ato je uvjerilo svijet da i hrvati nakon tolikih stoljeća imaju pravo na samostalnu dr~avu. Dakle, hrvat i Hrvatska kao francuz Francuska, njemac i Njemačka, poljak i Poljska...etc ! Zapravo to je najznačajniji dan naae novije povijesti, pogotovo kad znamo da mnogi narodi, nacije ostadoae etnikumi jer ih svijetski moćnici nisu prepoznali i priznali kao narod i prostor dostojan pojma DR}AVE !!!
To je ujedno i dan kad su povijest, sadaanjost i budućnost postali cjelina: skoro da bismo mogli zapjevati 'Cijela naaa domovino...'
Kao ato memorija Baačanske ploče čuva spomen na kralja Zvonimira i određuje vrijeme i mjesto njenog nastanka, potrebno je i nama danas i za povijest iz budućnosti, ostaviti traga u prostoru i vremenu. Zato sam osmislio i dizajnirao NOVU 'Baačansku ploču' sa novom porukom i u novoj tipografiji, koja se duhovito zove Can you read me ? ( Mo~ea li me pročitati ), i na kojoj je napisano: 'priznajemo povijesno pravo hrvatskog naroda na samostalnu dr~avu.' a u potpisu stoji 'slobodni narodi Europe i svijeta' i naravno vrijeme'anno domini 1992.' !
Nova Baačanska ploča se prvi put koristila u scenografiji posebne emisije HRT-a u koju su pristizale informacije o priznanju Hrvatske iz većine zemaja Europe. Nako ato je glumac Crnković sa svojim zvonkim glasom pročitao te~e čitljiv tekst (Can you read me) javio se prvi Island i tako redom 35 zemalja koje su priznale Republiku Hrvatsku kao samostalnu dr~avu. Zapravo HRT kao medij je bio posrednik između nas građana pred televizijskim ekranima i vlada dr~ava koje su nam dale pravo da se u svijetskom okru~enju predstavimo kao HRVATSKA, CROATIA, CROATIEN, CROAZIA etc. Baačanska ploča iz 11. stoljeća je smjeatena u auli Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti kao izlo~ak koji se čuva, proučava, i javno koristi joa od 1936 godine...replike raznih dimenzija su postale souvenir u Hrvatskoj i izvan nje. Nova 'Baačanska ploča' je isklesana iz Bračkog kamena, u ljeto 2003 u likovnoj koloniji LOBOL u Bolu na Braču. Mo~da bi i ona mogla postati souvenir (n)ovog vremena (!?) jer to je hrvatska povijest u suvremenosti. Naravno, to ne umanjje vrijednost stare Baačanske ploče, već naprotiv potvrđuje naau opstojnost.

Boris Ljubičić

 

 

 

Op-ed:

U krvi isklesana.
 

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach & Miro Gavran hosted by Branimir Bilic on Croatian TV 2010
No popular articles found.