Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Culture And Arts  »  (H) Nova Bascanska ploca ili povijest u suvremenosti?
(H) Nova Bascanska ploca ili povijest u suvremenosti?
By Nenad N. Bach | Published  01/15/2006 | Culture And Arts | Unrated
(H) Nova Bascanska ploca ili povijest u suvremenosti?

 

'Cijela naaa domovino...'

 

Nova Baačanska ploča ili povijest u suvremenosti?

 

...priznajemo povijesno pravo hrvatskog naroda na samostalnu dr~avu...
 

Narod, nacija, dr~ava...ove velike riječi u ovom nizu su se ostvarile nama hrvatima onoga dana kada su nas priznali slobodni narodi Europe i svijeta. Taj dan smo tek nedavno unijeli u kalendar i izdvojili ga kao poseban datum 15. siječnja...Da, toga dana 1992. godine, nakon krvave 1991. (kada smo imali samo KRV-ATSKU) i pada hrvatskog grada Vukovara, ato je uvjerilo svijet da i hrvati nakon tolikih stoljeća imaju pravo na samostalnu dr~avu. Dakle, hrvat i Hrvatska kao francuz Francuska, njemac i Njemačka, poljak i Poljska...etc ! Zapravo to je najznačajniji dan naae novije povijesti, pogotovo kad znamo da mnogi narodi, nacije ostadoae etnikumi jer ih svijetski moćnici nisu prepoznali i priznali kao narod i prostor dostojan pojma DR}AVE !!!
To je ujedno i dan kad su povijest, sadaanjost i budućnost postali cjelina: skoro da bismo mogli zapjevati 'Cijela naaa domovino...'
Kao ato memorija Baačanske ploče čuva spomen na kralja Zvonimira i određuje vrijeme i mjesto njenog nastanka, potrebno je i nama danas i za povijest iz budućnosti, ostaviti traga u prostoru i vremenu. Zato sam osmislio i dizajnirao NOVU 'Baačansku ploču' sa novom porukom i u novoj tipografiji, koja se duhovito zove Can you read me ? ( Mo~ea li me pročitati ), i na kojoj je napisano: 'priznajemo povijesno pravo hrvatskog naroda na samostalnu dr~avu.' a u potpisu stoji 'slobodni narodi Europe i svijeta' i naravno vrijeme'anno domini 1992.' !
Nova Baačanska ploča se prvi put koristila u scenografiji posebne emisije HRT-a u koju su pristizale informacije o priznanju Hrvatske iz većine zemaja Europe. Nako ato je glumac Crnković sa svojim zvonkim glasom pročitao te~e čitljiv tekst (Can you read me) javio se prvi Island i tako redom 35 zemalja koje su priznale Republiku Hrvatsku kao samostalnu dr~avu. Zapravo HRT kao medij je bio posrednik između nas građana pred televizijskim ekranima i vlada dr~ava koje su nam dale pravo da se u svijetskom okru~enju predstavimo kao HRVATSKA, CROATIA, CROATIEN, CROAZIA etc. Baačanska ploča iz 11. stoljeća je smjeatena u auli Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti kao izlo~ak koji se čuva, proučava, i javno koristi joa od 1936 godine...replike raznih dimenzija su postale souvenir u Hrvatskoj i izvan nje. Nova 'Baačanska ploča' je isklesana iz Bračkog kamena, u ljeto 2003 u likovnoj koloniji LOBOL u Bolu na Braču. Mo~da bi i ona mogla postati souvenir (n)ovog vremena (!?) jer to je hrvatska povijest u suvremenosti. Naravno, to ne umanjje vrijednost stare Baačanske ploče, već naprotiv potvrđuje naau opstojnost.

Boris Ljubičić

 

 

 

Op-ed:

U krvi isklesana.
 

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.