Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Community  »  (H) Hrvatska Matica Iseljenika Zove Vas
(H) Hrvatska Matica Iseljenika Zove Vas
By Nenad N. Bach | Published  01/29/2004 | Community | Unrated
(H) Hrvatska Matica Iseljenika Zove Vas

 

Priblizavanjehrvatske kulturne bastine svijetu

www.matis.hr

Matica Iseljenika Hrvatske


Mr. Nenad Bach
P.O. Box 145
Croton On Hudson, NY 10520
USA


Zagreb,27.sijecnja2004.


Postovani gospodine Bach,


obracam Vam se kako bih Vas iscrpnije upoznao s radom i planovima HMI-a za 2004. godinu, a i za buducnost, o kojima sam Vam vec nesto rekao u nasem nedavnom telefonskom razgovoru. Nadam se da ce nasa suradnja uroditi plodom na obostrano zadovoljstvo i zadovoljstvo hrvatskih iseljenika u Americi i diljem svijeta. Ne bih zelio zlorabiti Vasu blagonaklonu spremnost da nam pomognete u realizaciji tih projekata, niti Vase dragocjeno vrijeme, ali Vas moram ukratko upoznati s radom HMI-a kojim gradimo partnerstvo s iseljenim Hrvatima i njihovim potomcima, s udrugama koje djeluju diljem svijeta. Cilj nasega djelovanja je stvaranje cvrstih spona iseljene Hrvatske sa domovinom.

Svi nasi dosadasnji projekti koje smo ostvarili u domovini i izvan nje kao sto su podukahrvatskog jezika i kulture, projekti nakladnistva, skola folklora, sviranje tradicijskih instrumenata, seminar «Stvaranje kazalista» i dr. bili su usmjereni k tome cilju; promicanju vrijednosti hrvatske kulturne bastine kako bi hrvatski covjek sacuvao svoj etnicko-kulturni identitet u sredinama u kojima zivi.

Pored tradicionalnih projekata koji su vec sazivjeli i s kojima i dalje nastavljamo nasu djelatnost ove godine pokrenuli smo i neke nove, vrlo zanimljive, projekte (Tecaj cipkarstva, Hrvatska kulturna bastina-ljetna skola o graditeljskom nasljedju, Seminar o hrvatskoj gastronomiji, Skola klapskog pjevanja i dr.). Medju najznacajnijima je svakako Nacionalni muzej hrvatske dijaspore u Zagrebu koji ce biti kombinacija virtualne i klasicne koncepcije Muzeja. Taj Muzej trebao bi biti okupljaliste nasih iseljenika kao i znanstvenika, eminentnih strucnjaka, umjetnika.

Osim ovoga projekta Matica pokrece jos dva nova projekta o kojima sam s Vama razgovarao i za koje ste pokazali interes. Potaknuti upravo Vasim uspjesima na promicanju hrvatske glazbene kulture u svijetu i, jer je glazba najsnazniji izraz prepoznavanja identiteta jednoga naroda, odlucili smo se za projekt etno glazbene radionice pod nazivom Glazba sjeverozapadne Hrvatske – Medjimurje. Ovim projektom zelimo predstaviti tradicijsku glazbu sjeverozapadne Hrvatske te pridonijeti cuvanju i razvijanju kulturne tradicije u hrvatskim zajednicama diljem svijeta, te istraziti mogucnosti njene primjene u kontekstu hrvatske etno glazbe. Ovo je samo pocetak istrazivanja kojim zelimo obuhvatiti sve tradicijske glazbe hrvatskih regija.

Drugi nas novi projekt je Slikarska radionica naivne umjetnosti, a za nju smo se odlucili jer je hrvatska naivna umjetnost vec prepoznatljiv izricaj hrvatskog identiteta u svijetu. Interes za nju ne prestaje o cemu svjedoci i izlozba nasih naivaca postavljena 2000. godine u Muzeju lijepih umjetnosti u Saint Petersburgu na Floridi.

Na kraju ovoga sazetog prikaza nasih djelatnosti zamolio bih Vas da u okviru Vasega slobodnog vremena i Vasih mogucnosti budete promotor nasih projekata. Cjeloviti opis svih maticinih projekata i aktivnosti mozete pogledati na nasim novim web stranicama: www.matis.hr

Obracam se Vama, jer sam procijenio da nase aktivnosti i Vase djelovanje, narocito na promicanju glazbe u svijetu, imaju zajednicki cilj; priblizavanje hrvatske kulturne bastine svijetu i ocuvanje svijesti nasih iseljenika o svojim korjenima. U nadi da cemo ostvariti suradnju zelim Vam unaprijed zahvaliti, te Vas prilikom skorog dolaska u Zagreb pozivam da budete gost Hrvatske matice iseljenika.


S postovanjem,

R A V N A T E LJ

Nikola Jelincic, dipl.iur.

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.