Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Croatian Language  »  Bokeljska trilogija Vicka Tripkovića Podnopljskog / uredio Vinicije B. Lupis
 »  Home  »  People  »  Bokeljska trilogija Vicka Tripkovića Podnopljskog / uredio Vinicije B. Lupis
 »  Home  »  History  »  Bokeljska trilogija Vicka Tripkovića Podnopljskog / uredio Vinicije B. Lupis
 »  Home  »  Education  »  Bokeljska trilogija Vicka Tripkovića Podnopljskog / uredio Vinicije B. Lupis
Bokeljska trilogija Vicka Tripkovića Podnopljskog / uredio Vinicije B. Lupis
By Nenad N. Bach and Darko Žubrinić | Published  11/25/2023 | Croatian Language , People , History , Education | Unrated
Bokeljima po bijelom svijetu, nek se sjete otačstva svoga


Prednja i stražnja stranica omota knjigeIzdavačka kuća Gospa od Škrpjela - Perast u Crnoj Gori, objavila je 2023. knjigu Bokeljska trilogija Vicka Tripkovića Podnopoljskog, koju je dr. sc. Vinicije B. Lupis uredio, opremio i popratio uvodnom studijom "Vicko Tripković Podnopoljski (Dobrota, 1870. - Zagreb, 1938.), zaboravljeni hrvatski književnik, autor svojevrsne bokeljske trilogije".Knjiga Bokeljska trilogija Vicka Matova Tripkovića Podnopoljskog svojevrsna je rekonstrukcija pripovijedaka toga bokeljskog zavičajnog književnika, sklopljenih u smislenu cjelinu, po uzoru na Dubrovačku trilogiju Iva Vojnovića. Dvije pripovijetke i jedna crtica povezane su u svojevrstan "bokeški" panoptikum druge polovice 19. stoljeća - presjek ljudi i običaja sredozemnoga krajnjeg hrvatskog juga. Stihovima iz pripovijetke "€žIz dekadence" autor ove sjetne trilogije ostavlja oporuku hrvatskoj zajednici na zalasku:

Tebi Boko, rodni kraju i vama mile starice, kojima oči iskopaše izgledajuć hoće li vam kroz Verige iz daleka svijeta doploviti jedinac, onaj, komu je sugjeno da mu se lahorić s Mrljana igra dračom na grobu.

Dr. sc. Lupis B. Vukić:

Prije gotovo dva desetljeća susreo sam se s prvom knjižicom Dobroćanina sa Sv. Stasije - Vicka Matova Tripkovića Podnopoljskoga, i ostao sam dirnut sumornom i tužnom pričom s okusom soli. Podsjetila me je na mojeg pradjeda kapetana Antona Ivanova Lupisa, prijatelja Božidara Tripkovića, neizravno spomenutoga u ovoj trilogiji. Tužni lik mladog kapetana Krsta Jankovića, koji je sam gradio svoju karijeru, mukotrpno se uzdižući s dna poslije obiteljske tragedije i postavši ugledni zapovjednik Lloydovih brodova, a potom Tripkovićevih parobroda, potaknuo me je na razmišljanje o sudbinama pomoraca iz starih osiromašenih obitelji, spremnih na odricanje od vlastite obitelji kako bi stvorili karijeru. Konte Krsto simbolično označava cijeli naraštaj hrvatskih pomoraca, na razmeđu plovljenja na jedrenjacima i parobrodima, kada novo gospodarsko središte Trst briše stara pomorska središta i tradicije, kao i stare uzance pomorske privrede - plovljenja na jedrenjacima. Otada sam nastojao sabrati razasute Tripkovićeve pripovijetke i crtice.

Ovo je trilogija koja govori o prošlom svijetu jedrenjaka i onom novom, u kojem su zavladali željezni parobrodi, nove tehnologije, ali i novo shvaćanje individualizma i novi ljubavni odnosi koji se ne temelje na običajima, nego na novim načinima ponašanja, nametnutima suvremenim načinom života. Ovim izdanjem odlučili smo omogućiti čitateljstvu da se po prvi put susretne s "bokeškom" trilogijom, koju je autor možda želio kao takvu ujediniti u jedno djelo, ali nikada to nije uspio. Pripovijetke Iz dekadence i Iz renesanse povezane su književnom formom crtice ili kratke priče - Iz Boke nekoliko pisama između albuma slika Iz dekadence i Iz renesanse. Pripovijetke koje čine ovu trilogiju tiskane su u dubrovačkom književnom časopisu Srđ početkom 20. stoljeća, ali i kao posebni otisci. Danas se ti otisci iz časopisa Srđ nalaze po znanstvenim i arhivskim knjižnicama i nisu dostupni širem čitateljstvu.

Bokeljskoj trilogiji pridodane su dvije kratke priče iz bokeljskog života i kratke impresionističke crtice iz autorove splitske faze na početku 20. stoljeća, kao svojevrstan hommage minucioznom opažanju detalja dalmatinskog načina života kakav danas ne postoji, i koji je ostao zabilježen samo na požutjelim cabinet portrait fotografijama iz toga doba. Nadamo se da će ovaj književni bokeljski mozaik s fin de sieclea, neoromantične i impresionističke hrvatske proze s rubnoga nacionalnog područja biti poticaj za bolje razumijevanje jedinstvenosti baštinskog krajobraza kojim vlada Kraljica bokeškog mora - Gospa od Škrpjela.

Izvor www.pilar.hrHrvatski školski brod "Jadran"How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach & Miro Gavran hosted by Branimir Bilic on Croatian TV 2010
No popular articles found.