Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Croatian Language  »  Bokeljska trilogija Vicka Tripkovića Podnopljskog / uredio Vinicije B. Lupis
 »  Home  »  People  »  Bokeljska trilogija Vicka Tripkovića Podnopljskog / uredio Vinicije B. Lupis
 »  Home  »  History  »  Bokeljska trilogija Vicka Tripkovića Podnopljskog / uredio Vinicije B. Lupis
 »  Home  »  Education  »  Bokeljska trilogija Vicka Tripkovića Podnopljskog / uredio Vinicije B. Lupis
Bokeljska trilogija Vicka Tripkovića Podnopljskog / uredio Vinicije B. Lupis
By Nenad N. Bach and Darko Žubrinić | Published  11/25/2023 | Croatian Language , People , History , Education | Unrated
Bokeljima po bijelom svijetu, nek se sjete otačstva svoga


Prednja i stražnja stranica omota knjige



Izdavačka kuća Gospa od Škrpjela - Perast u Crnoj Gori, objavila je 2023. knjigu Bokeljska trilogija Vicka Tripkovića Podnopoljskog, koju je dr. sc. Vinicije B. Lupis uredio, opremio i popratio uvodnom studijom "Vicko Tripković Podnopoljski (Dobrota, 1870. - Zagreb, 1938.), zaboravljeni hrvatski književnik, autor svojevrsne bokeljske trilogije".



Knjiga Bokeljska trilogija Vicka Matova Tripkovića Podnopoljskog svojevrsna je rekonstrukcija pripovijedaka toga bokeljskog zavičajnog književnika, sklopljenih u smislenu cjelinu, po uzoru na Dubrovačku trilogiju Iva Vojnovića. Dvije pripovijetke i jedna crtica povezane su u svojevrstan "bokeški" panoptikum druge polovice 19. stoljeća - presjek ljudi i običaja sredozemnoga krajnjeg hrvatskog juga. Stihovima iz pripovijetke "€žIz dekadence" autor ove sjetne trilogije ostavlja oporuku hrvatskoj zajednici na zalasku:

Tebi Boko, rodni kraju i vama mile starice, kojima oči iskopaše izgledajuć hoće li vam kroz Verige iz daleka svijeta doploviti jedinac, onaj, komu je sugjeno da mu se lahorić s Mrljana igra dračom na grobu.

Dr. sc. Lupis B. Vukić:

Prije gotovo dva desetljeća susreo sam se s prvom knjižicom Dobroćanina sa Sv. Stasije - Vicka Matova Tripkovića Podnopoljskoga, i ostao sam dirnut sumornom i tužnom pričom s okusom soli. Podsjetila me je na mojeg pradjeda kapetana Antona Ivanova Lupisa, prijatelja Božidara Tripkovića, neizravno spomenutoga u ovoj trilogiji. Tužni lik mladog kapetana Krsta Jankovića, koji je sam gradio svoju karijeru, mukotrpno se uzdižući s dna poslije obiteljske tragedije i postavši ugledni zapovjednik Lloydovih brodova, a potom Tripkovićevih parobroda, potaknuo me je na razmišljanje o sudbinama pomoraca iz starih osiromašenih obitelji, spremnih na odricanje od vlastite obitelji kako bi stvorili karijeru. Konte Krsto simbolično označava cijeli naraštaj hrvatskih pomoraca, na razmeđu plovljenja na jedrenjacima i parobrodima, kada novo gospodarsko središte Trst briše stara pomorska središta i tradicije, kao i stare uzance pomorske privrede - plovljenja na jedrenjacima. Otada sam nastojao sabrati razasute Tripkovićeve pripovijetke i crtice.

Ovo je trilogija koja govori o prošlom svijetu jedrenjaka i onom novom, u kojem su zavladali željezni parobrodi, nove tehnologije, ali i novo shvaćanje individualizma i novi ljubavni odnosi koji se ne temelje na običajima, nego na novim načinima ponašanja, nametnutima suvremenim načinom života. Ovim izdanjem odlučili smo omogućiti čitateljstvu da se po prvi put susretne s "bokeškom" trilogijom, koju je autor možda želio kao takvu ujediniti u jedno djelo, ali nikada to nije uspio. Pripovijetke Iz dekadence i Iz renesanse povezane su književnom formom crtice ili kratke priče - Iz Boke nekoliko pisama između albuma slika Iz dekadence i Iz renesanse. Pripovijetke koje čine ovu trilogiju tiskane su u dubrovačkom književnom časopisu Srđ početkom 20. stoljeća, ali i kao posebni otisci. Danas se ti otisci iz časopisa Srđ nalaze po znanstvenim i arhivskim knjižnicama i nisu dostupni širem čitateljstvu.

Bokeljskoj trilogiji pridodane su dvije kratke priče iz bokeljskog života i kratke impresionističke crtice iz autorove splitske faze na početku 20. stoljeća, kao svojevrstan hommage minucioznom opažanju detalja dalmatinskog načina života kakav danas ne postoji, i koji je ostao zabilježen samo na požutjelim cabinet portrait fotografijama iz toga doba. Nadamo se da će ovaj književni bokeljski mozaik s fin de sieclea, neoromantične i impresionističke hrvatske proze s rubnoga nacionalnog područja biti poticaj za bolje razumijevanje jedinstvenosti baštinskog krajobraza kojim vlada Kraljica bokeškog mora - Gospa od Škrpjela.

Izvor www.pilar.hr



Hrvatski školski brod "Jadran"



How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.