Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Music  »  Croatian folklore groups from Zadar won gold medals at the 2013 World Championship of Folklore in Bulgaria
 »  Home  »  Education  »  Croatian folklore groups from Zadar won gold medals at the 2013 World Championship of Folklore in Bulgaria
 »  Home  »  Culture And Arts  »  Croatian folklore groups from Zadar won gold medals at the 2013 World Championship of Folklore in Bulgaria
Croatian folklore groups from Zadar won gold medals at the 2013 World Championship of Folklore in Bulgaria
By Darko Žubrinić | Published  09/8/2013 | Music , Education , Culture And Arts | Unrated
Four Croatian folklore groups from Zadar very successfuly competing in Bulgaria


Folklore group Privlaka from the Zadar hinterland

Four Croatian folklore groups from Zadar in Bulgaria at the World Folklore Championship in 2013

 
Two Croatian folklore groups, Sv. Jeronim from Vlašić and Sv. Šime from Rtina as one (under the name of Dalmatika), and Privlaka and Radovin as another, won gold medals at the World Folk 2013 competition organized in Bulgaria. The international competition is organized by the World Association of Folklore Festivals (WAFF) and the European Association of Folklore Festivals (EAFF). More than hundred folklor groups from all five continents participated. Outside the competition, four Croatian folklore groups (about 60 singers) sang old-Croatian Glagolitic chants in two Bulgarian historical churches, which was registered by local TV. Congratulations to Mr. Livio Marijan and his coleagues from the Zadar hinterland. The overall winners are from Mongolia.



Croatian folklore group Dalmatica from Zadar

Folklore group Radovin from Zadar


KUD Privlaka i KUD Radovin iz Zadarskog kraja sudjelovali su na Svjetskom prvenstvu foklora (WORLD FOLK 2013) u Bugarskoj, 30. i 31. 08. 2013., gdje su osvojili zlatnu medalju za izvornost i Zlatni orfej. te druga priznanja. Nastupili su s tradicionalnim pjevanjem: orcanje, pjevanje na bas i kolo. Voditelj i glavni pjevač: Ivica Dundović. Istaknuti pjevači i predvoditelji: Josip Uzelac i Obrad Marasović, Pelegrin Mustać, Ivana Grbić, Milka Begonja, Nedjeljka Uzelac i, Ana Matulj.


 
ZADARSKI FOLKLORAŠI OSVOJILI ZLATNE MEDALJE NA SVJETSKOM PRVENSTVU FOLKLORA U BURGASU

Folklorne skupine KUD Sv. Jeronim iz Vlašića i KUD "Sv. Šime" iz Rtine kao jedna skupina i KUD Privlaka i KUD Radovin kao druga skupina osvjili su zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu folklora 2013. (World Championship of Folklore - World Folk 2013) koji se održavao 22. kolovoza do 1. rujna 2013. u četiri bugarska crnomorska grada: Burgasu, Nessebaru, Pomorju i Sv. Vlasu. Prvenstvo organiziraju World Association of Folklore Festivals (WAFF) i European Association of Folklore Festivals (EAFF).

Zadarski su KUD-ovi nastupili kao dvije folklorne skupine: KUD'ovi iz Vlašića i Rtine kao folklorna skupina "Dalmatika" kao jedna, a KUD-ovi Privlaka i Radovin kao druga. I jedni i drugi osvojili su zlatnu medalju: KUD-ovi Rtina i Vlašići za izvedbu a KUD-ovi Privlaka i Radovin za izvornost, a obje skupine dobile su i Zlatni Orfej za očuvanje kulture i običaja. Uz medalje dobili su i priznanja: "Otkriće festivala", "Diplomu za doprinos u očuvanju svjetske tradicijske baštine", "Diplomu za izvrsnu izvedbu na Svjetskom festivalu folklora", laureat Svjetskog festivala te posebnu nagradu i  priznanje Europskog udruženja folklornih festivala EAFF. Žiri su sačinjavali prof. Kravslov Nikolaj, dekan Odjela tradicijske glazbe Svučilišta kulture i umjetnosti u Sankt Petersburgu (Rusija), maestro Georgi Yankov - predsjednik Akademije kulture i umjetnosti, Bugarska, mr. Valentine Halvajiev, skladatelj i koreograf, direktor brojnih svjetski poznatih folklornih ansambala iz Bugarske. Na festivalu je sudjelovalo preko 100 folklornih skupina sa svih pet kontinenata. Iz Europe su sudjelovale skupine iz Bugarske, Makedonije, Ukrajine, Rusije, Italije, Španjolske, Portugala, Francuske, Češke, Slovačke, Poljske, Grčke, Albanije, Mađarske, Bjelorusije, Srbije te Bosne i Hercegovine. Glavni pobjednici festivala su folkloraši iz Mongolije. Posebna priznanja dobile su skupine iz Armenije, Gruzije, Malezije, Indonezije i Yakutska (Rusija). Svi su nastupi uživo emitirani na 50-tak kabelskih tv postaja kao i na svjetskoj internetskoj folk televiziji " World Wide Television Euro Folk".     

Zadarske folkloraše osobno je pratila prof. Alma Ljubić, otpravnica poslova i savjetnica Hrvatskog veleposlanstva u Sofiji, koja je nazočila nastupima zajedno s veleposlanicima iz drugih zemalja.

Naši su se KUD-ovi predstavili izvorni starim i novim napjevima sjeverne Dalmacije i posebno zadarskog kraja te kolom. Tako su izvodili orcanje, starinsko otočko dvoglasje (sa Paga i zadarskih otoka), pa kotarsko pjevanje "na bas" kao i dalmatinsko akorsko pjevanje. Izvodili su i tradicionalna kola zadarskog kraja. KUD-ovi Vlašići i Rtina izveli su i mali scenski prikaz u kojem su kroz različite napjeve prikazali ljubav djevojke iz Kotara i sa otoka a na kraju su i zapjevali bugarsku narodnu pjesmu "Polegnala e Tudora" sa scenskom igrom, što je posebno oduševilo bugarsku publiku. KUD-ovi Privlaka i Radovin istakli su se muškim starinskim orcanjem i gromoglasnim pjevanjem "na bas" te posebno dojmljivim igranjem kola. Nastup se odvijao u starom amfiteatru povijesnog grada Nessebara, koji je ujedno i jedno od najpoznatijih turističkih središta bugarske obale. S našim folklorašima je kao voditelj jedne od skupina pjevao etnolog Livio Marijan, koji je na bugarskom kratko prezentirao naš kraj i našu tradiciju. Livio Marijan i Ivica Dundović, inače voditelj skupina Privlaka i Radovin, prošle su godine kao duet pjevača osvojili zlatnu medalju i Zlatni "Orfej" na Europskom prvenstvu folklora u Burgasu. Ove su godine predvodili ukupno 60 pjevača iz četiri KUD-a zadarskog kraja na Svjetskom prvenstvu gdje su osvojene zlatne medalje i priznanja. Uz folklorne nastupe, naši su KUD-ovi zajedno pjevali i starohrvatske glagoljaške napjeve u povijesnoj crkvi Sv. Sofije u Nessebaru (VI. st.) te u crkvi Sv. Vlaha u gradu Sv. Vlas, što je za dokumentarac zabilježila i tamošnja televizija.

Troškove sudjelovanja četiriju zadarskih KUD-ova na svjetskom prvenstvu folklora, uz same članove KUD-ova, pomogli su pokriti i brojni sponzori: Ministarstvo kulture RH, Županija zadarska, Grad Pag, Općina Privlaka, Turistička zajednica Općine Ražanac i mnogi drugi.



Old-Croatian Glagolitic chant in a Bulgarian church

Folklore group Privlaka singing in their beloved village of Privlaka near the city of Zadar



Privlaka in 1991 during the Serbian aggression on Croatia



Privlaka and the surroundings of Zadar 20 years later


Formated for CROWN by Darko Žubrinić
Distributed by www.Croatia.org . This message is intended for Croatian Associations/Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions/articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know!


How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.