CROWN - Croatian World Network - http://www.croatia.org/crown
CroExpress: a newspaper that is better informing the Diaspora
http://www.croatia.org/crown/articles/10351/1/CroExpress-a-newspaper-that-is-better-informing-the-Diaspora.html
By Marko Puljić
Published on 12/17/2012
 
Marina Stojak (left), is the editor-in-chief of CroExpress, a monthly newspaper published out of Hannover Germany. She recently sat down and talked about the paper's beginnings, response of the readership and countries that they hope to expand to.  

Cro Express novine koje omogućavaju bolju informiranost Hrvatima u iseljeništvu


CroExpress su novine koje izlaze jednom mjesečno, namijenjene su iseljenicima koji prate život Hrvata izvan  Domovine. Novine se ne mogu pronaći na prodajnim mjestima, već stižu direktno u ruke Hrvata diljem iseljeništva. Pored tiskanog  postoji i elektroničko izdanje Cro Expressa  kojeg možete pogledati na stranici www.cro-express.com. U razgovoru s glavnom urednicom CroExpressa , Marinom Stojak, doznali smo koliko novine već izlaze, otkud ideja za pokretanje, s kojim institucijama surađuju na području dijaspore, koje
se rubrike mogu pronaći u CroExpressu i kakve su reakcije čitatelja.  

Cro Express novine koje omogućavaju bolju informiranost Hrvatima u iseljeništvu


Koliko već CroExpress izlazi?

CroExpress su novine za iseljene Hrvate. Od prosinca 2009. godine izlaze kao mjesečnik na 56 stranica, u 10.000 primjeraka. Primjerice, samo u Hamburgu 600 komada novine „plane“ u rekordnom roku. CroExpress izlazi u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Nizozemskoj, Švedskoj i Rumunjskoj. Osim tiskanog izdanja postoji i internet izdanje novine koja se može pogledati na našoj internet stranici www.cro-express.com. Radimo ga s velikim entuzijazmom, a želimo realizirati i neke nove ciljeve. Naša novina je malo drukčija, ona dolazi k čitateljima, bez naknade se dijeli u hrvatskim katoličkim misijama, konzulatima, udrugama i rješava ih briga gdje kupiti novine i kako saznati najnovije vijesti i događanja iz domovine i iseljeništva. Dosta nam pomažu naše uspješne tvrtke koje daju svoje reklame, a da smo ovoliko dugo na tržištu, gdje se dijelimo besplatno, pomogli su nam brojni iseljenici svojim dobrovoljnim prilozima, a mnogi se iz broja u broj i oglašavaju u našoj novini.

Marina Stojak
Kako je nastala ideja za pokretanje CroExpessa?

I ranije sam pratila i pisala o životu Hrvata izvan Republike Hrvatske, tijekom rada rodila se ideja o pokretanju mjesečnika koji će biti namijenjen svim generacijama čitatelja i koji će se založiti za još jaču promociju Hrvatske u iseljeništvu. Petnaestak ljudi trudi se iz broja u broj pripremiti interesantno štivo potkrijepljeno točnim i činjeničnim informacijama. Svaki mjesec donosimo pregršt zanimljivih tekstova iz domovine i iseljeništva.

Sa kojim institucijama surađujete na području dijaspore (suradnja s institucijama u BiH i Hrvatskoj)?

U iseljeništvu smo povezani s našim zajednicama i udrugama koje okupljaju Hrvate na području zapadne Europe. Prije svega smo povezani s našim katoličkim misijama, konzulatima i veleposlanstvima. Otvoreni smo za suradnju i s drugim državnim tijelima i institucijama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Koje sve rubrike čitatelji mogu pronaći u CroExpressu?

Donosimo reportaže, izvještaje s mjesta događanja koje su vezane uz kulturu, vjeru, gospodarstvo, sport, zabavu i političke izvještaje. Pratimo naše tvrtke koje izlažu i bore se za tržišta u inozemstvu. Pišemo o poduzetnicima, znanstvenicima, poznatim osobama koje su uspjele u poslu. Pratimo prosvjetne radnike i učenike u dopunskim školama. Svaki sljedeći broj je ljepši, bogatiji, i zanimljiviji.

Kakve su reakcije čitatelja?

Reakcije su odlične. Većina čitatelja nas hvali, ali nam šalju i svoje sugestije koje mi prihvaćamo. Svako njihovo pismo samo je dokaz da radimo odličan posao i da smo, kada smo pokretali CroExpress, dobro procijenili da našoj brojnoj iseljenoj Hrvatskoj u Europi nedostaje baš ovakva novina. Krug zainteresiranih širi se do Amerike i Australije. Naš plan je već u idućoj godini proširiti distribuciju i na prekooceanske zemlje: Australiju, USA i Kanadu.

Izvor: http://www.hum.ba/hrvati-izvan-domovine/689-cro-express-novine-koje-omoguavaju-bolju-informiranost-hrvatima-u-iseljenitvu.html



Formatted for CROWN by   Marko Puljić
Distributed by
www.Croatia.org This message is intended for Croatian Associations / Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions / articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know! Or simply...enjoy and spread the word and good vibrations.