Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  People  »  Zvonimir Atletic distinguished Croatian photographer
 »  Home  »  Culture And Arts  »  Zvonimir Atletic distinguished Croatian photographer
 »  Home  »  Croatian spirituality  »  Zvonimir Atletic distinguished Croatian photographer
Zvonimir Atletic distinguished Croatian photographer
By Prof.Dr. Darko Zubrinic | Published  07/19/2009 | People , Culture And Arts , Croatian spirituality | Unrated
Photos of Mother Teresa, Father Ante Gabrić etc.


Zvonimir Atletić in a friendly chat with Mother Teresa in 1970s.
Zvonimir Ateltic is professional Croatian photographer. His unique photos include such persons like Mother Teresa and Father Ante Gabrić, well known worldwide for their humanitarian work, especially in India. Mr Atletić had numerous exhibitions not only in Croatia, but also in Italy, France, Poland, Indonesia, Brasil, etc.

 
Zvonimir Atletić

Zvonimir Atletić rođen je 1953. u Rumi. Član je Fotokluba Zagreb od 1973, ULUPUH-a od 1982. i ZUH-a od 1988. Fotografijom se bavi profesionalno od 1976, a od 1975. izlaže radove na izložbama fotografije u zemlji i inozemstvu, osvajajući nagrade i priznanja.

Njegove su fotografije objavljivane u dnevnom tisku i mnogim časopisima ("Vjesnik", "Večernji list", "Tina", "Studio", "Svijet", "Danas", "Glas koncila", "Mali koncil"). Snima za prospekte, kataloge, plakate, razglednice, kalendare.


Girl with a hat. Photo by Zvonimir Atletić.

U suradnji s "Glasom koncila", i Kršćanskom sadašnjosti umjetničkim je fotografijama obogatio prijevode knjiga Phila Bosmansa, jednog od najprevođenijih kršćanskih duhovnih pisaca današnjice. Kao fotograf izrazito kršćanskog uvjerenja kamerom snima i prati Majku Tereziju na njezinu teškom, ali časnom životnom putu. Rezultat toga bila je izložba fotografije održana 2004. u Galeriji Kristofor Stanković u Staroj gradskoj vijećnici na Gornjem gradu u Zagrebu. Godine 1998. kamerom pažljivo prati drugi pastirski pohod Hrvatskoj poglavara Katoličke crkve pape Ivana Pavla II. Rezultat takvih nastojanja bila je izložba fotografije s temom toga posjeta koja je obišla četrnaest gradova u Hrvatskoj, kao i u Stuttgartu i Berlinu. Do danas je održao četrdesetak samostalnih izložbi fotografije. Živi i radi u Zagrebu.

Vladko Lozić



U Zvonimiru Atletiću prepoznajemo autora kao osebujnu pojavu u hrvatskom fotografskom životu, jednog od najvažnijih fotografskih stvaraoca sedamdesetih i poslije. Zaokupljat će ga mnoge teme, od life-fotografije, portreta, raznih intervencija u prostoru, solarizacije, istraživanja na području iskrivljavanja realnog, sve do zaokruženih i tematski određenih cjelina pretočenih u zanimljive priče vezane uz određene ličnosti, prostor ili pojedinosti arhitektonske i religijske baštine.

Mnogi fotografski zaljubljenici pamte njegove sjajne opuse - misionarski rad Majke Terezije i oca Ante Gabrića, Bit ćete mi svjedoci (izložbe posvećene boravku Svetog Oca Hrvatskoj) te Srušene i oštećene crkve zagrebačke nadbiskupije. Posebno je zanimljiva izložba ostvarena u Zagrebu prije pet godina u zajedništvu s Lukom Mjedom, Zvonimirom Petranovićem i Tomislavom Rastićem Zagreb 2000. Vidljivo je kako se ova četvorka izvanredno snalazi u obradi dobro nam znanih prostora našeg grada. Razvidna je Atletićeva ljubav prema zagrebačkim povijesnim prostorima, punim zanimljivih detalja, a autorove fotografije kao da ponovo govore kako se ljepota nekoga grada u mnogome potvrđuje u sitnicama, one ga oplemenjuju, čine humanijim, ugodnijim za život.

U Atletićev umjetnički svijet ušle su mnoge teme i događaji, a u svima je osobno unutarnje previranje, kojim je samo naglašen posebni dojam, promišljanje koje publika s lakoćom prepoznaje i prihvaća. Odličan je poznavalac medijskih mogućnosti, fotograf s posebnim osjećajem za svjetlosne kontraste, znalac koji nenametljivo i u okviru njemu prihvatljive estetike stvara djela čija dojmljivost i vrijednost čine nezaobilazan dio naše fotografske umjetnosti posljednjih nekoliko desetljeća.

Zdenko Kuzmić

Izvor www.matica.hr



Zvonimir Atletić, recipient of Croatian photo award "Tošo Dabac" in 2008.
Some of his photos can be seen behind him. Photo by Siniša Bužan, a detail; source www.javno.info.


Prayer in India. Photo by Zvonimir Atletić.


Cross. Photo by Zvonimir Atletić.


Father Ante Gabrić SJ, Croatian missonary in West Bengal, India, nourishing children. Photo by Zvonimir Atletić.


Father Ante Gabrić in West Bengal, India. Photo by Zvonimir Atletić.


Father Ante Gabrić with attentive listeners in West Bengal. Photo by Zvonimir Atletić.

 
Zvonimir Atletić dobitnik Nagrade "Tošo Dabac" za 2008. godinu

Profesionalni fotograf Zvonimir Atletić, dugogodišnji suradnik Glasa Koncila i urednik fotografije u mjesečnom magazinu Prilika, dobitnik je najuglednije fotografske nagrade u Hrvatskoj "Tošo Dabac" za 2008. godinu.

Svečana dodjela nagrade, koju je uz Atletića dobio i fotograf Damir Hoyka, organizirana je u utorak 28. travnja u prostorijama Fotokluba Zagreb, a uručio ju je njegov predsjednik Vinko Šebrek. Tom je prigodom otvorena izložba važnijih fotografija iz Atletićeva opusa koja će se moći razgledati do 9. svibnja.

Fotografije nagrađenoga Atletića, osim što imaju neprijepornu umjetničku vrijednost, postale su vjerne svjedokinje suvremene povijesti Crkve u Hrvatskoj, ali i šire. U svjetskim razmjerima Atletićevo ime vezuje se uz lik bl. Majke Terezije koju je u dva navrata pratio u njezinu djelovanju, što je urodilo glasovitim fotografijama. Njegovo fotografsko i snimateljsko praćenje misionarskoga djelovanja u Indiji hrvatskoga misionara o. Ante Gabrića također je prevažan dio opusa po kojemu je šire prepoznatljiv.

Atletićev zavidni fotografski opus pokriva i brojne događaje koje je pratio kao suradnik Glasa Koncila, kao što su Euharistijski kongres održan u Mariji Bistrici 1984., te pohodi pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj. Njegove su fotografije prisutne i u brojnim knjiškim izdanjima Glasa Koncila i Kršćanske sadašnjosti, osobito u djelima Phila Bosmansa. Nemjerljiv doprinos dao je fotografirajući srušene crkve Zagrebačke nadbiskupije u Domovinskome ratu. Zahvaljujući Atletićevu angažmanu danas postoje brojne fotografije hrvatske kulturne sakralne baštine s Mediterana i kontinenta.

Zvonimir Atletić rođen je 1953. godine u Rumi. Živio je i školovao se u Zagrebu gdje je diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti. Fotografijom se bavi profesionalno od 1976, a od 1975. izlaže u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu. (bs, gk)

29. travnja 2009.

Izvor www.glas-koncila.hr


We invite you to visit the Zvonimir Atletić web site containing more than 2000 of his photos.
We express our gratitude to Mr. Zvonimir Atletić for his kind help.

Formated for CROWN by prof.dr. Darko Žubrinić
Distributed by www.Croatia.org . This message is intended for Croatian Associations/Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions/articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know!


How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.