Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Awards  »  Croatian Karla Fabrio a World Champion with world record in Jump Blue 2007
 »  Home  »  Sports  »  Croatian Karla Fabrio a World Champion with world record in Jump Blue 2007
Croatian Karla Fabrio a World Champion with world record in Jump Blue 2007
By Nenad N. Bach | Published  08/4/2007 | Awards , Sports | Unrated
Karla Fabrio, pride of Croatia.

Karla Fabrio another Croatian World Champion



Diving on breath. World Championshp. Bari, Italy August 3rd 2007

RONJENJE NA DAH, SP: FABRIO SVJETSKA PRVAKINJA U DISCIPLINI JUMP BLUE 
03.08.2007       

Hrvatska reprezentativka u ronjenju na dah Karla Fabrio nova je svjetska prvakinja u disciplini Jump Blue. Fabrio je na Svjetskim CMAS igrama u vodenim sportovima, koje se održavaju u talijanskom Bariju, izjednačila svoj svjetski rekord od 130 metara, koji je postavila na Prvenstvu Hrvatske održanom u lipnju na Visu.

Izvrsna je bila i Helena Serdarević, koja je također izjednačila svjetski rekord od 130 metara, ali je diskvalificirana zbog nesvjestice. Dubravka Gromača osvojila je sedmo mjesto s rezultatom od 95 metara.

U muškoj konkurenciji najbolji hrvatski ronilac na dah Goran Čolak osvojio je peto mjesto s rezultatom od 130 metara, Davor Franičević osvojio je šesto mjesto s rezultatom 128 metara, a Veljano Zanki bio je 16. s rezultatom od 97 metara.

Disciplina Jump Blue odgađana je nekoliko puta zbog vrlo lošeg vremena u Bariju i današnji su rezultati postignuti u vrlo lošim vremenskim uvjetima i uz vrlo slabu vidljivost.

HRTweb sport (vh)

Source: http://sport.hrt.hr/htvsport/Opsirno.asp?dan=/2007/08/03/007.xml



Prvenstvo Hrvatske u Jump Blue ronjenju

Svjetski rekord Karle Fabrio u Jump Blue ronjenju
30.06.2007 Hrvatska

Goran Čolak popravio je hrvatski rekord sa 127,12 metara
Ovaj vikend u Visu se održava Prvenstvo Hrvatske u ronjenju u disciplini Jump Blue. Ovo je službena disciplina CMAS-a, a u Europi najpopularnija je upravo u Hrvatskoj i susjednoj Italiji.

Prvenstvo se održava u okrilju Hrvatskog ronilačkog saveza, a na natjecanju sudjeluje 17 natjecatelja. Prvenstvo se održava u ženskoj i muškoj konkurenciji.

Jump Blue je disciplina u kojoj se rezultat ostvaruje na sljedeći način. Najprije natjecatelj na dah zaroni uz pomoć utega na dubinu od 15 metara, na kojoj je već ucrtan kvadrat dimenzija 15 x 15 metara. Natjecatelj otpušta utege i počinje plivanje oko zadanag kvadrata dok može držati dah. Prije izrona štipalicom obilježava na kvadratu mjesto koje je dosegao. U moru su i suci koji prate koliko je krugova napravljeno te je li sve regularno i naravno pomno prate natjecateljevo ponašanje kako ne bi došlo do ronilačke bolesti.

Ukupan rezultat se računa u metrima i to tako da se računa 15 metara zarona na dubinu, 15 metara izrona te zbroj metara isplivanih oko kvadrata.


Karla Fabrio (RK Geronimo), nova svjetska rekorderka u Jump Blueu
Karla Fabrio, natjecateljica iz RK "Geronimo" iz Zagreba na natjecanju je postavila novi službeni svjetski rekord u disciplini Jump Blue s rezultatom od 130,10 metara.

Karla se ronjenjem aktivno počela baviti prije tri godine, također na Prvenstvu Hrvatske u Jump Blue disciplini u Medulinu. Od tada je postizala ili rušila tuđe i svoje rekorde u 18 navrata. Natječe se u više disciplina (uz Jump Blue i Dynamic još i u Static Apnea i Free Imersion), u moru i bazenu gotovo na svim takmičenjima u regiji dok, nažalost, za neka udaljenija natjecanja teško nalazi sredstva i sponzore.

eZadar.hr portal imao je čast prvi razgovarati s novom svjetskom rekorderkom.

eZadar.hr: Kakav je osjećaj postati svjetski rekorder? Naime, nikad nitko prije vas to nije napravio?

Karla Fabrio: Iskreno, osjećaj je predivan, no prije dva tjedna sam u Splitu prvi put rušila svjetski rekord u disciplini Dynamic, tako da mi je osjećaj već poznat. Ali svejedno, uvijek se odlično osjećam kada se uloženi rad i trud vrate rezultatima.

eZadar.hr: Svjetski rekord u disciplini Dynamic u Splitu rušli ste vi, ali i vaš klupski kolega Goran Čolak?

Karla Fabrio: Goran je postavio novi svjetski rekord u Dynamicu s rezultatom od 189,70 metara, dok sam ja svoj prvi svjetski rekord izborila s rezultatom od 160,43 metara. Napominjem da su to rezultati priznati po CMAS-u, budući da u svijetu postoji još i AIDA asocijacija.

eZadar.hr: Ovo natjecanje je bilo i izlučno za formiranje reprezentacije Hrvatske na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Jump Blue i Dynamic disciplinama koje će se od 29. srpnja do 3. kolovoza 2007. održati u Bariju (Italija).

Karla Fabrio: Točno. Ovdje s nama su predsjednik HRS-a vaš Zadranin Damir Velemir te predsjednik školske komisije HRS-a i hrvatski izbornik svih selekcija, Mladen Horvatić. Izbornik će na osnovu rezultata s ovog natjecanja odrediti putnike za Bari. Činjenica je da nas je nekoliko u odličnoj formi, jer je Goran Čolak danas srušio hrvatski rekord s 127,12 metara, dok su još dvojica kolega na današnjem natjecanju popravljala stari rekord od 123,30 metara. Stoga i sa svjetskog prvenstva možemo očekivati odlične rezultate naših reprezentativaca.


Karli smo zaželjeli pregršt medalja i rekorda s predstojećeg Svjetskog prvenstva i u nastavku karijere, a izbornika Mladena Horvatića, zamolili smo za komentar natjecanja:

- Natjecanje je pokazalo da se predani rad Saveza i u klubovima isplaćuje sa svakim novim natjecanjem. Kad se na jednom natjecanju tri puta podiže hrvatski rekord te ruši svjetski rekord, onda je lako biti izbornik. Vjerujem kako ćemo se iz Barija vratiti s više od tri medalje (jedno srebro i dvije bronce, op.a.), koliko smo ih osvojili prije dvije godine na svjetskom prvenstvu na Tenerifama.

Na kraju razgovarali smo i s predsjednikom HRS-a Damirom Velemirom:

- Vjerujem da su posljednja dva tjedna pokazala svu raskoš talenta koje u Hrvatskoj posjedujemo u ronilačkim disciplinama. Kako nismo košarka ili nogomet, interes sponzora je mali ili nikakav, ali se duboko nadam da će nakon ovakvih rezultata ljudi i tvrtke vezane uz more, pomorstvo i turizam pronaći interes da daju ruku ovim vrijednim mladićima i djevojkama, kako bi i dalje uspješno pronosili glas o Hrvatskoj u svijetu. Prva prilika je već za nepuni mjesec dana na svjetskom prvenstvu u Bariju. Nije uvijek u pitanju samo novac, nama treba svega - od ručnika, sportskih torbi, ronilačke opreme... Svaka pružena ruka će nam puno značiti.

autor: Mladen Malik

Formated for CROWN by Nenad Bach
Distributed by www.Croatia.org This message is intended for Croatian Associations / Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions / articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know! Or simply...enjoy and spread the word and good vibrations

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Related Articles
Comments
  • Comment #1 (Posted by Mladen Fabrio)

    Ugodno sam iznenaðen medijskim praèenjem ovog sporta u zadnje vrijeme u svim medijima, a i Va¹ èlanak je profesionalan.
    Ponosni tata.
     
  • Comment #2 (Posted by Mladen Malik)

    Sa zadovoljstvom smo popratili i osvajanje zlatne medalje na SP u Bariju. A pratiti æemo i dalje sve na¹e natjecatelje u ovom predivnom sportu. Èestitke Karli, ali svim reprezentativcima.
     
Submit Comment


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.