Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  People  »  (H) Darko Varga ,dipl. ing .el.
(H) Darko Varga ,dipl. ing .el.
By Nenad N. Bach | Published  04/17/2004 | People | Unrated
(H) Darko Varga ,dipl. ing .el.

 

Darko Varga

ŽIVOTOPIS

Roden sam u Osijeku 17.travnja 1956.godine, a odrastao u Bilju, Baranja, u blizini Biljskog i Kopackog rita. Baka i roditelji su me naucili prijateljskom odnosu prema prirodi, životinjama i biljkama u svom okolišu, a otac i stricevi upoznali su me sa svim tajnama ribolova u bogatim vodama poplavnog podrucja Dunava i Drave.

Osnovnu školu pohadao sam u Bilju, a više razrede svakodnevno putujuci u Dardu. Sudjelovao sam i pobjedivao na natjecanjima iz matematike, fizike i kemije. Pohadao sam i osnovnu glazbenu školu- odsjek klasicna gitara, te bio aktivan i u novinarskoj sekciji, igrao nogomet i košarku.

Srednju školu, gimnaziju, završio sam u Osijeku, u Tvrdi, koja je dala dva hrvatska nobelovca: Vatroslava Ružicku i Vladimira Preloga. Bio sam prvi na natjecanjima srednjih škola iz fizike.

Nakon gimnazije upisujem Elektrotehnicki fakultet u Zagrebu, gdje sam 1981.g. diplomirao na smjeru Elektroenergetika. Tijekom studija bio sam aktivan u radu KSET-a (Kluba studenata elektrotehnike), gdje sam organizirao glazbene slušaonice, nastupe mladih bandova, te bio disc-jockey. U to vrijeme pisao sam priloge i za studentsko glasilo "Naš list", te igrao nogomet za ekipu fakulteta u prvoj sveucilišnoj ligi. Nakon završetka studija iste godine zapošljavam se u "Elektroslavoniji" Osijek i radim na izgradnji elektroenergetskih objekata, kao voditelj izgradnje. Od 1990. g. sam rukovoditelj odjela Elektromontaža. U razdoblju od 1993. do 2000. g. obnašao sam dužnost direktora HEP- Prijenosno podrucje, Osijek. Od 2000.g do danas sam savjetnik direktora. Zadnji znacajniji posao, koji sam obavio u funkciji nadzornog inženjera, bio je nadzor nad obnovom visokonaponskih dalekovoda 110, 220 i 400 kV iz nedavno završenog programa obnove «Ernestinovo».

Osim hrvatskog, govorim engleski i madarski, a služim se i njemackim jezikom.

Oženjen sam i imam dvoje djece. Starija kci Dunja je ucenica Klasicne isusovacke gimnazije u Osijeku, a uz stipendiju Schwaben International, završava drugi gimnazije (10.razred) u Herrenbergu u Njemackoj. Clanica je zbora "Brevis" iz Osijeka, najboljeg djevojackog zbora u Hrvatskoj, a završila je i osnovnu glazbenu školu-smjer klavir. Bila je sudionica Medunarodnog kongresa mladih: II. European Youth Water Congress, održanog u Barcsu, Madarska 2001.godine. Sin Matija je ucenik cetvrtog razreda osnovne škole, i pobjednik je na opcinskom natjecanju iz matematike, a na županijskom natjecanju je bio osmi. Ocekujemo da ce biti pozvan i na regionalno natjecanje. Igra aktivno nogomet u "Elektri", gdje je i kapetan momcadi. U STD (Slavonsko tamburaško društvo) "Pajo Kolaric" uci svirati tamburu "brac". Supruga Željka radi u knjižarskom poduzecu "Libraria".

Hobiji

Kao dokazani prijatelj životinjskog svijeta bavim se uzgojem crvenih irskih setera. Sa svojim psima postigao sam europski znacajne rezultate, a moj uzgojni koncept (vracanje na Wendover tip irskog setera) je priznat. Imam registriranu uzgajacnicu od 1986. pod imenom REDHOT, pod brojem F.C.I 2536.

Veliki sam ljubitelj i poznavatelj glazbe, a slušam mnoge forme, pocev od jazza i bluesa, pa do rock glazbe, narocito one iz 70-ih godina prošlog stoljeca, a nije mi strana niti klasicna i etno glazba iz razlicitih dijelova svijeta.

Fotosafari, snimanje živog svijeta, tradicijske arhitekture, povijesnih znamenitosti Podunavlja, obicaja, a najviše Kopackog rita, takoder je moj hobi, ali i potreba za materijalom s kojim predstavljam naše lokalne vrijednosti svijetu. Skupljam stare povijesne knjige, a narocito "ludujem" za starim zemljovidima.

Volim putovati i otkrivati nove svjetove, te prikupljati tuda iskustva u zaštiti prirode, u održivom razvitku, te ona dobra i našem podneblju primjerena iskustva nastojim primijeniti u svom radu.


Volonterski rad

• Opcina Bilje

Kao prognanik iz Bilja, gdje smo živjeli prije Domovinskog rata, u Osijeku sam se aktiviro u radu tadašnje, jedine baranjske mjesne zajednice u progonstvu. Od 1991.- 1993. g. organiziram humanitarnu pomoc prognanicima, nabavljam krevete, hranu za djecu, organiziram zbrinjavanje prognane djece u Madarskoj, radim u nadzoru na izgradnji prognanickog naselja u Cepinu, i izradujem programe povratka i razvitka Baranje. Od 1992. g. bio sam clan Povjereništva Vlade za Baranju kao koordinator opskrbe energentima i clan Povjerenstva za povratak, obnovu i razvoj Baranje. Bio sam i nacelnik opcine Bilje u dva mandata. U prvom mandatu, od 1993.-1997.g. radio sam i dalje na humanitarnim poslovima, organizirao razne priredbe i okupljanja prognanika kako bih održao tenziju za njihovim povratkom, ali i zbog edukacije o vrijednostima podrucja te njihovom mudrom korištenju nakon povratka. U to vrijeme izradio sam više razvojnih programa za opcinu Bilje, a 1995. g. pokrenio i prekogranicnu suradnju sa susjednim jedinicama lokalne samouprave iz Madarske. Vec 1996. g. je tridesetak opcina i gradova iz Hrvatske i Madarske potpisalo sporazum u suradnji, a 1997. g. u selu Kopacevu je održana i Konferencija: "Dunav-Drava-biseri prirode", gdje su nam gosti bili predstavnici WWF-a, Euronatura i Ministarstva zaštite okoliša iz Madarske, kao i mnogi drugi koji donose odluke u vezi uredenja prostora. Na moju inicijativu, glavne teme su bile turizam i zaštita prirode i okoliša, te prekogranicna suradnja po tim pitanjima. Tijekom 1996. i 1997.g. aktivno sudjelujem u procesu mirne reintegracije Podunavlja u pravni sustav Republike Hrvatske.

U mandatu od 1997.- 2001. g. radim na obnovi infrastrukture u Opcini, u obnovi obiteljskih kuca, u formiranju lokalne samouprave i njezinih tijela, te aktivno promoviram prirodne i kulturne vrijednosti lokalnom stanovništvu, ali i u svijetu. U to vrijeme izradujem strategije razvitka, programe, te održavam i organiziram citav niz edukacijskih seminara (ekološka poljoprivreda, turisticki vodici, tecajevi engleskog), vodim predstavnike iz sela Opcine u Madarsku, u Nizozemsku i Austriju gdje mogu vidjeti primjere seoskog i ekološkog turizma...

• Ekološka družba "Prijatelji Kopackog rita"

Družbu sam pokrenuo 1996. godine, u progonstvu, i od tada do danas sam predsjednik Družbe. Družba broji stotinjak clanova medu kojima su sveucilišni profesori, ekonomisti, pravnici, biolozi, kao i ribari i ekolozi, a imala je citav niz aktivnosti i projekata. U 2001.g. doradili smo Statut i još bolje se organizirali.

• Turisticka zajednica Opcine Bilje

U 1998. g. sam inicirao osnutak TZ Opcine Bilje i bio njen prvi predsjednik.


Popis aktivnosti na promociji vrijednosti Podunavlja

• Filmovi

1995.g. – Bio sam scenarist, producent i režiser prvog hrvatskog video filma "I rode se vracaju…" koji je prikazan na festivalu dokumentarnog filma u Madarskoj, u organizaciji "Lakiteleki alapitvany". Film je dobio posebno priznanje.

1996.g. - S policijom organiziram dozvolu ulaska u Kopacki rit gdje, u suradnji s Marijom Romulicem, snimamo prvi video film o Kopackom ritu. Zašli smo i preko crte razdvajanja, iznad minskih polja, ali i napravili prvi hrvatski film o Kopackom ritu. Bio sam producent filma.

1997. g. - Uz propusnice UNTAES-a ulazimo u isti prostor i pravimo drugi video film.

1998. g. - Takoder u mojoj produkciji radimo i treci film koji, uz prirodne vrijednosti, prezentira etno i opcenito kulturnu baštinu Baranje.

1999.g. - Ekološka družba s Marijem Romulicem izradila je promotivni film za namicanje sredstava za razminiranje. Rezultat je donacija kanadske vlade od milijun dolara.


• Djecji festival

Organizirao sam, uz pomoc Vjekoslava i Jelene Buric, Osjeckih zumbica i Brevis-a, Prvi medunarodni djecji festival ekološke pjesme "Bilje 1998". Sudionici su djeca do 12 godina iz 6 država. Vlastitim sredstvima supruga i ja smo financirali izdavanje CD nosaca zvuka.

• Edukacija i ostalo

- Tijekom 2000. g. predlažem projekt Medunarodnog etno sajma "Dunav-Drava, zajednicka baština" koji je sufinancirao WWF International, a proveli predstavnici Družbe, Opcine, Turisticke zajednice. Ovaj projekt je bio veliko ohrabrenje lokalnom stanovništvu da je turizam moguc, te je ta aktivnost prekretnica u razvitku Opcine. Od tada je "niklo" 11 obiteljskih gospodarstava koja nude turisticke usluge, smještaj, jahanje...

- Web stranica www.bilje.hr je bila druga web stranica jedne opcine u Hrvatskoj (prva je opcine Matulji). Postavljena je 1997. g. u progonstvu, a 2000. je osvježena.

- Još 1996.g., u progonstvu, pokrenuo sam izradu turistickog prospekta opcine Bilje, gdje je Kopacki rit bio posebno istaknut.

- Pokrenuo sam 1997. g. i izdavanje lokalnog glasila "Štekavac" i dao mu ime po najznacajnijoj ptici Kopackog rita, orlu štekavcu.

- Tijekom 1996.,1997. i 1999.g. organizirao sam i slikarske kolonije s temom Kopacki rit.

- Objavljivao sam tekstove o Kopackom ritu i ustupao svoje fotografije sljedecim casopisima: "Hrvatski zemljopis", "Cro-turizam", "Oasis" (Italija), te fotografije za bibliografiju "Kopacki rit", grupe autora...

- Organizirao sam više izložbi, uvijek s prigodnim katalogom: "Spojimo list" (izložba eko-karikatura) i "Mine ubojita ostavština" autora Tomislava Dušanica; "Uskrs naš hrvatski" (izložba radova prognane baranjske djece, a nagradeni su posjetili Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu, te Hrvatski Sabor.

- Organizirao sam 1998.g. izradu vec zaboravljenog ribolovnog sredstva-«vejsze», koji još zna izraditi samo stari ribar Horvat iz Kopaceva.

- Organizirao sam, uz pomoc madarske ekološke udruge "Teampannon", posjet predstavnika opcine Ramsarskom podrucju, Tisza-to u Madarskoj.

- Angažirao sam uciteljicu foklora (1998.g.) za rad s djecom, te pomogao izdavanje knjige Jelke Mihaljev "Hrvatski baranjski vez".

- Organizirao sam 1995.g. (u progonstvu) te 2000.g. tecajeve rucnog rada za lokalno stanovništvo.

- Znacajna edukacijska aktivnost bila je izložba koja je organizirana 1995.g. u suradnji s državnim arhivom u Osijeku (prof. Sršan): "Opcina Bilje na starim katastarskim zemljovidima". Znacajan je i katalog za tu izložbu, u kojem je autor, dr. Stjepan Sršan, napisao i kratku povijest opcine Bilje, te je i taj materijal edukacijsko-promotivnog karaktera. Nakon te izložbe, Hrvatske vode su narucile 1998. g. slicnu izložbu i katalog "Kopacki rit na starim zemljovidima". Nakon toga je uprilicena i izložba "Baranja na starim zemljovidima".

- Pokrenuo sam, 1997.g., održavanje "Ribarskih dana" u Kopacevu, što je danas vec tradicija i uspješan poslovni turisticko-ugostiteljski dogadaj za lokalno stanovništvo.

- Godine 2001., u suradnji s Državnim arhivom iz Osijeka i Austrijskim veleposlanstvom (ataše za kulturu), organizirao sam izložbu "Pohodi Eugena Savojskog u Hrvatsku i Bosnu" koja se održala u dvorcu Eugena Savojskog u Bilju.

- Od 1995. do 2002. g. organizirao sam nastupe Opcine Bilje na raznim sajmovima: Agrozemlja u Bizovcu, u Viškovu (kod Rijeke), Zagrebu, Varaždinu, na kojima smo predstavljali naše ekološke i etnološke vrijednosti. Na prvim sajmovima u Bizovcu bilo je aktivno ukljuceno preko stotinu ljudi s podrucja Opcine Bilje.


• Prekogranicna suradnja

- S gradonacelnikom Beremenda (Madarska) inicirao sam osnutak Koordinacije pogranicnih opcina i gradova, a 1996.g. potpisan sporazum o suradnji.

- U Kopacevu je 1997.g. održana Prva medunarodna konferencija pogranicnih opcina i gradova:
"Dunav, Drava-biseri prirode", gdje su dogovarani projekti biciklistickih staza, vinskih putova koji ce se povezati u obje države, a pokrenuta je i inicijativa za otvaranjem novih granicnih prijelaza (otvoren je novi prijelaz Baranjsko Petrovo Selo - Beremend), te je dogovorena suradnja na zaštiti prirode i okoliša. Suradnja je pocela održavanjem "Delta kupa", malonogometnog turnira koji se održavao u Osijeku i u Beremendu, a sudionici su bile ekipe iz lokalnih samouprava, potpisnica sporazuma o suradnji.

- Od 1998.g. u svojstvu predstavnika Osjecko-baranjske županije sudjelujem na sastancima u sklopu prekogranicne suradnje dviju županija, i na sastancima prve hrvatske EU regije: Dunav-Drava-Sava. U Pecuhu sam održao predavanje pod nazivom "Održivi razvitak Opcine Bilje" na madarskom.

• Suradnja i inicijative

- U svom radu suradivao sam s predstavnicima mnogih udruga i institucija: World Wildlife Fund For Nature (WWF) International, WWF-Austrija, WWF-Švicarska, Euronatur-Njemacka, Teampannon-Madarska, ProNatura- Švicarska, REC-Hrvatska, s mnogim fakultetima i profesorima sa Sveucilišta u Osijeku.

- Sudjelovao sam, s dr. Jožefom Mikuškom, u izradi materijala za UNESCO, prijedloga za uvrštavanje Kopackog rita u popis Svjetske prirodne baštine.

- Sudjelovao sam u izradi Projekta Svjetske banke i GEF-a (Global Environmental Fund) za dobivanje kredita i donacije GEF-a. Smatram se najzaslužnijim za dobivanje donacije od 750.000 USD za Kopacki rit. Program je raden po mojim idejama i vizijama.

- Pokretac sam, inicijator osnutka Javne ustanove "Park prirode Kopacki rit" i bio sam prvi predsjednik Upravnog vijeca, te s ravnateljem dr. J. Mikuškom postavio temelje rada te državne ustanove.

• Znacajna medunarodna aktivnost

- 1997. g., u organizaciji ProNatura-Švicarska i Cause commune, posjetio sam Švicarsku. Jedini sam predstavnik ekoloških udruga iz Hrvatske koji je posjetio sjedište Ramsarske konvencije u Glandu, kao i sjedište IUCN-a i WWF-a. Svoj razvojni program i video film o Kopackom ritu predstavio sam u sjedištu Ramsara, WWF-a, ali i u Ministarstvu zaštite okoliša Švicarske u Bernu. Nakon toga krenula je medunarodna potpora mojim projektima.

- 1998. g., kao gost UNESCO-a, kao jedini predstavnik lokalne samouprave s podrucja koje obuhvaca Sjevernu Ameriku i sve europske države, ukljucujuci i države bivšeg SSSR-a, boravio sam u Finskoj na Trecem susretu koordinatora rezervata biosfere u organizaciji UNESCO-ve institucije EuroMaB (Man and Biosphere). Predstavio sam referat: "SUSTAINABLE DEVELOPMENT OF BILJE MUNICIPALITY", objavljen u zborniku radova sa susreta pod nazivom "Protect The Nature And Live Of It" koji je izvucen iz mog slogana. Ovaj zbornik izdala je Finska akademija znanosti 1999. godine.

- 1999.g. predstavio sam svoj rad ”DEVELOPMENT BASIS OF SUSTAINABLE RURAL TOURISM OF THE MUNICIPALITY BILJE”, koji je objavljen u zborniku radova sa simpozija “ECONOMIC, CULTURAL AND SPIRITUAL HERITAGE IN NATIONAL, EUROPEAN AND GLOBAL TRANSITION”,održanog u Osijeku.

- 2000.g. predstavio sam svoj rad ”AN APPROACH TO THE STRATEGY OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT FOR THE BILJE MUNICIPALITY”, na Medunarodnom znanstvenom simpoziju u Varaždinu pod nazivom ”MARKET DEMOCRACY IN CROATIA, SITUATION AND PERSPECTIVES”, u organizaciji HAZU, koji je objavljen u zborniku radova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 2000. godine.

- Svoj rad ”AN APPROACH TO THE STRATEGY OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT FOR THE BILJE MUNICIPALITY”, predstavio sam (objavljen je u zborniku radova) na medunarodnoj konferenciji “GIS CROATIA 2000” održanoj u Zagrebu i Osijeku 2000.godine. Isti rad objavljen je u izdanju Hrvatskog instituta za lokalnu samoupravu u knjizi ”LOCAL SELFGOVERNMENT CROATIAN AND HOLLAND EXPERIENCES”, Osijek, 2001.godine.

- 2001. g. sam u Bukureštu (Rumunjska) na summit-u Dunavsko-karpatskih zemalja pod nazivom “GREEN LIGHT FOR EUROPE”- ENVIRONMENT AND SUSTAINABLE DEVELOPMENT IN THE CARPHATIAN AND DANUBE REGION, kao jedini sudionik iz hrvatskog Podunavlja s projektom, predstavio svoj rad “SUSTAINABLE DEVELOPMENT OF BILJE MUNICIPALITY THROUGH COOPERATION”.

- U Barcsu (Madarska) 2001.godine, na medunarodnom forumu za zaštitu europskih rijeka “EUROPEAN FORUM ON WATER AND TOURISM” predstavio sam svoj rad "MUNICIPALITY ON TWO EUROPEAN RIVERS”.
- 2002. godine, kao gost americkog State Department-a, u sklopu Visitors Program-a boravio sam 25 dana u SAD-u, u grupi ljudi sa cetiri kontinenta, kao jedini iz Europe. Upoznavao sam se s iskustvima u prekogranicnoj suradnji po pitanjima zaštite okoliša (Crossboarder Environmental Issues). Posjetio sam više federalnih ministarstava (Agencies), ministarstava saveznih država, susretao se s mnogim nevladinim udrugama koje rade na zaštiti i prekogranicnoj suradnji izmedu saveznih država i u suradnji s Kanadom i Meksikom.

- 2003.g. na medunarodnom simpoziju ETHNOGRAPHY OF PROTECTED AREAS: Endangered habitats - endangered cultures održanom na Pohorju u Sloveniji predstavio sam referat: "ETHNOGRAPHIC HERITAGE AND SUSTAINABLE DEVELOPMENT IN BARANYA REGION, CROATIA". Trenutno još nije objavljen zbornik radova.

• Zanimanje svjetske javnosti za moj rad

-Interview u

On the Danube, a Nature Reserve Unites Old Foes
By MarliseSimons
23 October 1999 .
- Video film " Portreti znacajnih pojedinaca koji rade na zaštiti prirode". Video film financirao je WWF-International, a predviden je za emitiranje na Discovery Channel-u. Kroz razgovor i kadrove iz podrucja prikazan je moj rad na zaštiti Kopackog rita.

• Nagrade

- "Zelena povelja Osjecko-baranjske županije", za promociju vrijednosti Kopackog rita. (1996.g.)
- "Medalja Vukovar", odlicje predsjednika Republike za aktivno sudjelovanje u mirnoj
reintegraciji Podunavlja (1999.g.)
- "Državno priznanje" za posebni doprinos pojedinca u zaštiti prirode i okoliša (Vodice, 2001.g.)


U Osijeku, 17.travnja 2004.g.

E-mail:

darko.varga@os.htnet.hr 
darko.varga@hep.hr 

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Related Articles
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.