Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Business  »  (E) Dubrovnik NAJSKUPLJI STAMBENI PROSTOR
(E) Dubrovnik NAJSKUPLJI STAMBENI PROSTOR
By Nenad N. Bach | Published  09/8/2004 | Business | Unrated
(E) Dubrovnik NAJSKUPLJI STAMBENI PROSTOR

 

NAJSKUPLJI STAMBENI PROSTOR
 

Globus otkriva: Koliko vrijede palace, kuce i stanovi hrvatskih uglednika u Dubrovniku, koji je postao jedna od najprestižnijih i najskupljih stambenih zona na svijetu, gdje je cijena cetvornog metra dosegla neslucene visine otkako su milijarderi sa Zapada te novobogataši iz Rusije poceli masovno kupovati nekretnine u staroj gradskoj jezgri

Hoce li Dubrovnik, ljeti pod utjecajem sunca i elitnih turista napuhan na grad iz snova u kojem svaki videniji Hrvat ili imucniji stranac želi imati barem jedan cetvorni metar stambenog prostora, postati grad duhova? I to bogatih duhova koji ce svoje rezidencije unutar zidina Starog grada ili barem s pogledom na njih, ispunjavati samo tijekom ljetnih dana, dok ce ostalih tristotinjak dana u godini zjapiti prazne i napuštene, i tek na fotografijama u obiteljskim albumima potvrdivati društveni status svojih vlasnika? O toj crnoj strani pretvaranja Dubrovnika u "drugu kucu" tuzemnog i inozemnog glamura, medutim, razmišljaju i strepe samo rijetki Dubrovcani. Ili, pak, kulturnjaci okupljeni oko Dubrovackih ljetnih igara prema cijim ambijentalnim predstavama, za razliku od domacih ljudi, "strani domacini" i nisu baš dobronamjerni, pa je tako jedan Englez, novopeceni vlasnik nekretnine na Boškovicevoj poljani, u dva ujutro urlicima s prozora "Shut the fuck up!" nedavno prekinuo generalnu probu baleta "Romeo i Julija". Ipak, vecina onih koji žive u kulturnim spomenicima, jezgri grada pod zaštitom UNESCO-a, samo trlja ruke. Dubrovcani koji ionako gledaju kako se odseliti iz, pogotovo ljeti, napornih, mracnih i zagušljivih ulicica, sada se osjecaju opet pravim "gosparim". Jer cijena cetvornog metra stambenog prostora u Dubrovniku, u kojem je prije deset godina bjesnio rat, iz godine u godinu raste, pa prodaja jednog cetvornog metra u Gradu za vrtoglavih šest tisuca eura iz incidenta bi vec sljedece godine mogla prerasti u tržišnu realnost.
KVADRATI ZA ELITU
Konkretno, pocetkom 2002. godine cijena potpuno novouredenog stana u gradskoj jezgri, a takvih je vec onda bilo vrlo malo, bila je 3000 DEM po cetvornom metru, a danas je narasla na nevjerojatnih 6000 eura. Dakle, onaj tko je prije tri godine kupio kucu u Starom gradu danas bi na njoj zaradio cetiri puta više nego što ju je platio, a dogodine vjerojatno još i više. Stoga ne cudi da je baš Dubrovnik prepun irskih i engleskih agencija za posredovanje u prodaji nekretnina. Na tržištu cete u ovom trenutku naci tridesetak stanova u elitnim dijelovima grada na prodaju, što je za tako, ipak, malen grad itekako mnogo. A dolazak bogatih Rusa s kešom koji su spremni odmah istresti na stol, te preporuke najuglednijih britanskih medija za investiranje u hrvatsku rivijeru prije ulaska u Europsku Uniju, podigli su cijene do vrtoglavih visina. Medutim, prije nego što s jahte Pasha III u svoje dubrovacke kvadrate ude, a mediji to vec ozbiljno najavljuju, i jedna prava princeza, Caroline od Monaca, te tako nakon vojvotkinje Francesce von Habsburg, koja vec ima trokatnicu na Prijekom, poboljša krvnu sliku Grada, najbolje pozicije ipak su vec zauzeli hrvatski kraljevi novca i slave - politicari i oni koji ih uvijek prate u stopu, bogati poduzetnici. Jer Dubrovnik, koji je do rata bio socijalisticki raj za umjetnike što su svoju svjetsku slavu investirali u luksuzne kuce za odmor i starost, poput operne dive Ruže Pospiš-Baldani, likovne umjetnice Jagode Buic-Wztke, pijanista Ive Pogorelica, slikara Mersada Berbera i Duška Šibla, odjednom je potpuno promijenio svoju sliku. Naime, umjesto umjetnickih dekadentnih zabava, sada se u kucama i ulicama oko Straduna dogovaraju ozbiljni poslovi, a kupovanje nekretnina na najboljim gradskim pozicijama preraslo je u njihovo natjecanje tko ce bolje i više zasjesti na terasi s pogledom na Lokrum. U Dubrovniku se sve manje traži, barem u mamurluku, umjetnicka inspiracija, jer se kupovanje stana ili kuce doživljava, primjereno habitusu novih kupaca, iskljucivo kao razborita investicija. Sudjelovanju u toj utakmici sa stambenim zgoditkom nisu odoljeli ni poznatiji Dubrovcani. Direktor Hrvatske turisticke zajednice Niko Bulic tako je stan u dubrovackom naselju Zlatni potok zamijenio mnogo atraktivnijom pozicijom nadomak Starom gradu - stanom u zgradi gdje vec žive njegovi roditelji, a koja je postavljena tocno iznad Hotela Argentina. Dubrovacka gradonacelnica Dubravka Šuica, pak, medu posljednjima je uspjela izgraditi golemu privatnu kucu na predjelu Ploca, i to toliko golemu da je sa svojih 300 m2 izašla cak iz gabarita projekta, a još je nije u potpunosti ni stigla urediti iznutra. Nedostatke interijera nadoknaduje, medutim, fantasticnim pogledom. Golema kuca gradonacelnice procjenjuje se na 1,5 milijuna eura.
ŽUŽULOV KONAK
Ministar vanjskih poslova Miomir Žužul 80-ak dubrovackih kvadrata s nekoliko balkona kupio je, pak, iznad Hotela Excelsior još 1996. godine, dok je bio na veleposlanickoj dužnosti u Washingtonu. Ministar je svoje kvadrate tada obio vjerojatno za samo stotinjak njemackih maraka, a danas vrijede više od 400.000 eura. Premda sa svojom susjedom, nekada velikom prijateljicom, americkom poduzetnicom Zdenkom Gast, koja se predstavljala kao lobistica za Hrvatsku, vec više od godinu dana ne razgovara, ljeti se mogu pogledavati s balkona. Naime, Zdenka Gast je prije nekoliko godina tik do Excelsiora, u kojem je dotada uvijek odsjedala, kupila stan u privatnoj kuci od šezdesetak cetvornih metara s pogledom na Stari grad i Lokrum. I na Žužula. No, ona nije uspjela toliko uvecati cijenu svoje dubrovacke nekretnine jer ju je kupila u ovom tisucljecu, kad su cetvorni metri vec bili tri puta skuplji nego neposredno nakon rata, ali njezin stan od 60 m2 danas vrijedi oko 300.000 eura. Lobistica i ministar danas su toliko daleko od dobrosusjedskih odnosa, da cijeli Grad komentira kako Gastica sada umjesto kod Žužula lobira za Hrvatsku kod Davora Šterna, takoder dubrovackog susjeda, s kojim se vida na kavama tijekom kojih im društvo pravi samo Šternov mladi labrador. Naime, bivši direktor INA-e, danas konzultant u biznisu s naftom, prošle je godine kupio stan u Karmenu, u staroj gradskoj jezgri, ali s prekrasnim pogledom na Lokrum.

PROZORI NA STRADUN
Poduzetnik Josip Dikan Radeljak još je jedan iz plejade medijima zanimljivih bogataša, ali adaptacijom svoje kuce, tik uz Palacu Sponza, na cetiri etaže s kaminima na svakoj od njih, navukao je ljutnju domaceg stanovništva, pogotovo kad je drvene grilje zamijenio PVC-om. Radeljak je tada na upite novinara odgovarao da kuca nije njegova nego njegove djece, pa se samo može naslutiti koju im je uslugu napravio investiravši u njihovu buducnost "vikendicom" u Dubrovniku. Radeljak bi sa svojih 200 m2 mogao postici 1,2 milijuna eura, što je vjerojatno deset puta više od cijene za koju je tu kucu kupio. A zagrebacki odvjetnik Silvije Hraste prije dvije godine kupio je troetažnu kucu uz Knežev dvor velicine 200-tinjak kvadrata za oko 600.000 DEM, a danas dubrovacki strucnjaci za nekretnine procjenjuju da vrijedi više od 1,1 milijuna eura. Nedavno je u podrumu Hrastove kuce otvorena i Galerija Borisa Bucana.
NOGOMETAŠ I NAFTAŠI
Jedan od najvrednijih dubrovackih stanova drže operni solisti osjeckog Hrvatskog narodnog kazališta, ali oni - bariton Vlaho Ljutic i mezzosopranistica Sanja Uroic-Ljutic - nisu svoju kucu na tri etaže od 120m2 u središtu Straduna kupili kazališnim placama, nego su je dobili u nasljedstvo. Njihovih devet prozora s pogledom na Stradun vec su sada neprocjenjivo bogatstvo. Premda se za spomenute novopecene Dubrovcane ne bi moglo reci da su skromni ili manje imucni, ipak su najskuplje nekretnine prelijepe vile, a samo ih je dvadesetak uz more, u Lozici, izvan zidina u Rijeci Dubrovackoj. Prije dvije godine jednu je vilu od poznatog dubrovackog galerista Avde Cimica kupio australsko-hrvatski nogometaš Mark Viduka. Cimic je, inace, od recepcionara u Hotelu Argentina dogurao do vlasnika nekoliko najatraktivnijih dubrovackih nekretnina i pravog stambenog meštra u cijem je vlasništvu i zgrada u kojoj je coctail bar Hemingway (prije tri godine prostor je iznajmio Draganu Jurilju, koji ga je prošlog ljeta za 180 tisuca eura ustupio Igoru Maksimilijanovicu, kumu Zvonimira Bobana). Premda je ta kuca od 200 m2 prelijepa, Viduka je navodno planira srušiti i izgraditi novu jer je izracunao da bi ga preuredenje po ukusu njegove obitelji došlo puno skuplje. No s obzirom na to da je Viduka samo na prelasku iz Leeds Uniteda u Middlebroughs inkasirao 4,5 milijuna funti, što je njemu petstotinjak tisuca eura? Uostalom, poput Davora Šterna, koji u staroj gradskoj luci na vezu ima Ferrari, brodicu od samo 7,5 metara, s dva motora od 500 konja, i Viduka je u dubrovackoj marini privezao svoju jahtu pa njome nadoknaduje komfor koji mu, cini se, u kuci nedostaje.
LOZICA
U Lozici iz svojih kuca jedan drugoga mogu motriti ginekolog Asim Kurjak, koji se tu skucio sredinom devedesetih na nagovor prijatelja Mersada Berbera, takoder vlasnika kuce u Loznici, i Neven Barac koji je kupio u ratu devastiranu srpsku kucu dok je bio direktor Dubrovacke banke i od nje napravio ekskluzivnu vilu s bazenom. Vile uz more Ruže Pospiš Baldani, Asima Kurjaka, Mersada Berbera, Nevena Baraca, koje imaju i impozantnu kvadraturu i luksuzne interijere, penju se prema dva milijuna eura. Odnedavno je vlasnik kuce u Lozici i bogati ruski naftaš za kojega je Davor Štern radio u Rusiji, pa mu je usput vjerojatno jednom i preporucio dolazak u Dubrovnik. A njegova se supruga tijekom plovidbe na jahti uz dubrovacku rivijeru na prvi pogled zaljubila u kucu slavnog dirigenta Lovre Matacica, koja je tada bila u vlasništvu Brace Turcica, turistickog radnika u Njemackoj, pa ju je prije dvije godine za godišnjicu braka te nekoliko milijuna eura i dobila.
VRTOGLAVE CIJENE
Svaka nekretnina ima posebnosti koje utjecu na vrijednost, ali u Dubrovniku se i zadnja rupa na dobroj poziciji može prodati za 4000 eura po kvadratu. Predvida se da ce cijene nekretnina rasti, premda su dostigle i vece europske gradove. Upuceni kažu da se stranci znaju iznenaditi visinom cijena jer u Hrvatskoj ocekuju skromnije tržište. A Dubrovcani, premda poneki strahuju da ce uskoro živjeti u gradu duhova, barem znaju da njihov grad nece skoro nestati iz najrespektabilnijih svjetskih casopisa.

www.globus.com.hr
 

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach & Miro Gavran hosted by Branimir Bilic on Croatian TV 2010
No popular articles found.