Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Science  »  Marijan Zubanovic 1931-2016 Croatian technical thermodynamics expert in France
 »  Home  »  People  »  Marijan Zubanovic 1931-2016 Croatian technical thermodynamics expert in France
 »  Home  »  Education  »  Marijan Zubanovic 1931-2016 Croatian technical thermodynamics expert in France
 »  Home  »  Croatian Life Stories  »  Marijan Zubanovic 1931-2016 Croatian technical thermodynamics expert in France
Marijan Zubanovic 1931-2016 Croatian technical thermodynamics expert in France
By Mauricij Frka-Petešić | Published  03/5/2018 | Science , People , Education , Croatian Life Stories | Unrated
Zubanovićeva je tvrtka u Toulonu otišla u stečaj 2003, a svi strojevi, dokumentacija, materijal i namještaj, sve je pokradeno


Marijan Zubanović (1931-2016), expert in technical thermodynamics and inventor


Summary. Marijan Zubanović, born in 1931 in the village of Virje on Croatian north, completed his studies of mechanical engineering in 1957 at the University of Zagreb. In 1959, not willing to work for military industry of ex-Yugoslavia, he emigrated to France. In 1963, he founded and directed STS enterprise (Systeme Thermodynamique Serivce). He solved the problem of air conditioning for the first French atomic submarine "Le Redoutable" and patented cooling systems for French nuclear power plants.

Marijan Zubanović, nicknamed "Zub", died in 2016 and was buried in Ollioules, a small town near Toulon.



Marijan Zubanović with his family


Marijan Zubanović (1931-2016)


Pobjegao iz Jugoslavije pa modernizirao francuske podmornice i nosače zrakoplova
Njegova tvrtka STS, kojoj je bio alfa i omega, izradila je četiri rashladna tornja - isparivača u zatvorenom krugu - za nuklearnu centralu Creys-Malville, dva tornja za hlađenje vode dizel-motora


Za prvu francusku atomsku podmornicu "Le Redoutable" riješio je problem s pročišćivačem zraka. Pronašao novo rješenje aparatom koji je bio čak tri puta manji od postojećeg i koji je omogućio da podmornica bez ikakve smetnje ostane 90 dana ispod površine. Poslije toga u još šest francuskih nuklearnih podmornica ugrađen je takav pročišćivač. Počele su ubrzo stizati i druge narudžbe, među ostalim i za ratne brodove. Izradio je 48 rashlađivača za fregate koje su Francuzi radili za tajvansku mornaricu. Isto tako mnoge specijalne aparate napravio je za nosač zrakoplova Clemenceau, a mnoge su obnovili ili popravili.

Prvi posao u Citroenu

No, put do Francuske i uspjeha Marijanu Zubanoviću, inženjeru brodogradnje, termodinamičaru i izumitelju, nije bio lagan. Rođen je u podravskom selu Virju 27. kolovoza 1931. godine. U izboru fakulteta između arhitekture i brodogradnje odlučio se za ovo drugo. Na fakultetu je zavolio termodinamiku, a u učio je i hidromehaniku. Nakon studija zaposlio se u Ini gdje je radio na toplinskim izmjenjivačima za Istočnu Njemačku, upoznavši tako petrolejsku tehniku. Nešto poslije zaposlio se u sušari za napalm-bombe, za ratnu industriju, i usvojio je stroge norme o eksplozivima. No, tada je došlo do problema. Dobio je bezuvjetan nalog Jugoslavije za posao u vojnoj tvornici u Ličkom Osiku, a odbije li ga, prijeti mu strogi zatvor. Zato je u ožujku 1959. pobjegao u inozemstvo. Preko Austrije i Njemačke došao je u Pariz računajući da će iz Francuske najlakše otputovati u SAD, u kojem je imao tetu. Međutim, dozvolu je trebalo čekati više od godinu dana, a živjeti se moralo. Dva tjedna radio je u Citroenu pa se okušao u poduzeću na sjeveru Francuske koje je proizvodilo uređaje za naftnu industriju. Poslodavac je bio zadovoljan njime te ga ubrzo postavlja za voditelja projektnog ureda. U to vrijeme (1960.) vjenčao se s Paule Flouret.

U sljedeće tri godine Zubanović je promijenio nekoliko poslova. Stalno mu je u mislima bio topli jug te je 1963. prihvatio posao u Toulonu u poduzeću Snoh obitelji Pagani. Odmah su u njemu prepoznali stručnjaka te su pristali na njegov prijedlog da u tvornici otvori i vodi novi sektor za termodinamičke aparate. Sektor je nazvao Therma i u godinu dana uspio ga je opremiti i pripremiti svu dokumentaciju i ponudu. Narudžbe su počele stizati, a prva se odnosila na četiri toplinska izmjenjivača za hlađenje ulja na brodovima. Ubrzo se povezuje s tvrtkama Smit i Sorom i s njima 1965. osniva zajedničku tvrtku Societe Thermodynamique Servis. U ovoj tvrtki Marijan Zubanović prvi ozbiljan uspjeh postiže novim patentiranim hladnjakom-isparivačem u zatvorenom krugu s tankim savinutim cijevima, zvanim "Dry-Cool". Onda je na red došla podmornica s početka priče. Među ostalim, njegova tvrtka STS, kojoj je bio alfa i omega, izradila je četiri rashladna tornja - isparivača u zatvorenom krugu - za nuklearnu centralu Creys-Malville, dva tornja za hlađenje vode dizel-motora... Napravili su i rashladni toranj za nuklearnu centralu Chooz, dva zračna rashladna tornja za nuklearni istraživački centar Cea Saclay, jugozapadno od Pariza koji zatvorenim krugom hlade nuklearni reaktor. To novo Zubanovićevo originalno rješenje prvi je put tada upotrijebljeno u francuskim atomskim centrima, a kasnije i centralama. Bio je to novi veliki uspjeh.

Nisu mu dali da se oženi

To su sve bila sretna i originalna rješenja po kojima je Zubanovićeva tvrtka STS postala poznata. Za kompaniju Climespace napravio je osam rashladnih tornjeva za rashladnu centralu GTH po strogim ekološkim normama i dvostruko veće snage od prethodne. Međutim, tvrtka Climespace prisvojila je raznim kombinacijama ovaj patent i pola odrađenog posla nije mu isplatila te je sudskim putem uništila Zubanovića i njegovu tvrtku STS. Dan nakon sudske presude Marijan Zubanović-Zub doživio je težak moždani udar u 69. godini. U život se neočekivano vratio, ali je ostao slijep na desno oko, s paraliziranom desnom stranom i nepokretnom rukom.

Poslije dugo vremena pomalo se počeo kretati uz pomoć štapa. Tvrtka bez Marijana Zubanovića morala je u stečaj 2003. Radnici su otpušteni, a svi su strojevi, dokumentacija, čitav skupi rezervni materijal i namještaj, sve je razneseno i pokradeno. Poslije svega što je doživio, pao je pod tutorstvo države, a to je najveća rak-rana francuskog društva. Tutori su bez milosti trošili njegov novac, iako je ostao bistar i pri zdravoj pameti. Nisu mu dopuštali ni da se ponovno oženi. To mu je konačno ipak uspjelo 2010. Zubanović je poslije svega napisao knjigu o svojoj golgoti s francuskom državom u kojoj je opisao sve što je doživio u "gulagu na francuski način", kako on naziva francusko državno skrbništvo nad mentalno zdravim ljudima.

Mauricij Frka-Petešić (Pariz - Sali, Dugi Otok), Matica
Izvor www.pressreader.com



STS - Societe Thermodynamique Service, company in Toulon, France, founded in 1963 and directed by Marijan Zubanović.
Patents by Marijan Zubanović have been exploited in French submarines and nuclear power plants.











Knjige Marijana Zubanovića

  • Neotesano pismo mom prijatelju I = Lettre impolie a mon ami I / Marijan Zubanović. - Virje : Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara, 2000.
  • Neotesano pismo mom prijatelju II = Lettre impolie a mon ami II / Marijan Zubanović. -Virje : Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara, 2000.
  • Neotesano pismo mom prijatelju III = Lettre impolie a mon ami III / Marijan Zubanović. -Virje : Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara, 2000.
  • Neotesano pismo mom prijatelju IV = Lettre impolie a mon ami IV / Marijan Zubanović. - Virje : Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara, 2000.
  • Virovske priče : priče iz Podravine / Marijan Zubanović. - Virje : Općina Virje [et al.], 2000.
  • Tamo gdje misli plove, vlastita naklada, Toulon, 2004. Meki uvez, 204 str.
  • Post-mortem!, Toulon 2010.
  • Annexe a Post-mortem!, Toulon 2011.

Leksikon hrvatskog iseljeništva, str. 1109 (članak Mauricija Frke-Petešića o Marijanu Zubanoviću)

https://livre.fnac.com/a3430594/Marijan-Zubanovic-Post-Mortem



Formated for CROWN by Darko Žubrinić
Distributed by www.Croatia.org . This message is intended for Croatian Associations/Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions/articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know!

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.